Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/02/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ – επιτροπή φορολογικών θεμάτων- σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με τους κοινωνικούς εταίρους

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΧΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΕ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ!

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ «ΑΣΥΛΟ» ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΟΦΕΙΛΕΤΩΝ!

Η βιτρίνα «διαλόγου» που προσπαθεί να στήσει η σημερινή σύσκεψη του Υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με θέμα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, μας είναι δυστυχώς εξαιρετικά οικεία το τελευταίο διάστημα. Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες των επικοινωνιακών παιχνιδιών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τα οποία όμως δεν κατορθώνουν να κρύψουν την πραγματικότητα και την ουσία των νεοφιλελεύθερων φορολογικών «μεταρρυθμίσεων» που προωθούνται.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση κόβει μισθούς και συντάξεις, επειδή, υποτίθεται, πρέπει να εξοικονομήσει πόρους από παντού για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, προχωρά, μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, σε μια πρωτοφανή μείωση της φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών και των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας. Συγκεκριμένα, τα προκλητικά «δώρα» της κυβέρνησης προς το μεγάλο κεφάλαιο περιλαμβάνουν:

- Μείωση της φορολογίας των αδιανέμητων κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων (ΑΕ) από το 24% στο 20%.

- Μείωση της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών για τις θυγατρικές των πολυεθνικών αλλά και για τις μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις από το 40% στο 20%. Βέβαια το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι θα υπάρχει φορολόγηση των μερισμάτων με 25% (πλέον του 20%) αλλά αυτό το 25% στην πράξη δεν θα εφαρμόζεται λόγω των απαράδεκτων συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει υπογράψει η χώρα μας.

- Αναβολή για το 2012 της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας για τα κέρδη από πωλήσεις μετοχών στο Χρηματιστήριο.

Να τονίσουμε επίσης, ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει παρουσιάσει, εδώ και 15 μήνες, κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, παρά μόνο αποσπασματικά νομοσχέδια, όπως το τωρινό, που κάνουν ακόμα πιο πολύπλοκη και κοινωνικά άδικη τη φορολογική νομοθεσία. Αντίθετα, σπεύδει να διαγράψει  χρέη «ανεπίδεκτα είσπραξης» με τρόπο, που ξεσηκώνει τη γενική κατακραυγή.

Καθίσταται λοιπόν εμφανές ότι η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ως στόχο της ούτε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (βλ. περαίωση και ανυπαρξία «πόθεν έσχες» για αγορά μετοχών και ομολόγων) ούτε τη φορολογική δικαιοσύνη. Ίσα-ίσα που ενεργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση: από τη μια πλευρά χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στις πολυεθνικές και στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ από την άλλη λεηλατεί τα εισοδήματα των πολιτών, μέσω των μισθολογικών περικοπών, της κατεδάφισης του κράτους πρόνοιας και της δραματικής αύξησης των έμμεσων φόρων. 

Απέναντι σε αυτή τη βάρβαρη οικονομική πολιτική ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας για την ανατροπή της, με την προώθηση ενός κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος, το οποίο θα κατανέμει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών βαρών στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους κατέχοντες.

Επιτροπή Φορολογικών Θεμάτων
Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής