Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/02/2011

Συνέντευξη Ν. Βούτση «Στο Κόκκινο 105,5» (Μπ. Αγρολαμπος)

Για την απόφαση του Δʼ Τμήματος του ΣτΕ και τις εισαγγελικές κλήσεις για την απεργία πείνας των μεταναστών

•    Μιλάμε για μια αυταρχική αναδίπλωση ενός συστήματος το οποίο σε λίγο θα είναι σύστημα μέτρων  έκτακτης ανάγκης.

•    Είναι δραματική εξέλιξη το να έρχεται το ΣτΕ και να επιχειρηματολογεί μάλιστα υπέρ του αίματος ως κύριου και μόνου συστατικού για την απόδοση ιθαγένειας στις σύγχρονες πολυπολιτισμικές κοινωνίες. Είναι εντελώς έξω από κάθε λογική και έξω από την ιστορική διαμόρφωση αυτών των κοινωνιών και της δικής μας.

•    Και όλα τα άλλα, τα οποία αυτές τις μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας με την τρομοϋστερία εναντίον του ασύλου κ.λπ., είναι συμπτώματα μιας κοινωνίας η οποία ωθείται σε μια παραπέρα συντηρητικοποίηση, σε ένα φόβο για να μην αντιδρά ο κόσμος στο Μνημόνιο.

***********

-    Ένα σχόλιο, γιατί όπως φαίνεται οι πιέσεις που ασκήθηκαν, ιδιαίτερα έντονες πιέσεις από τα δεξιά στην κυβέρνηση, έχουν συνέπειες και στην εξαγωγή νομικών συμπερασμάτων..

Θέλω να είμαι πολύ σαφής. Εδώ ισχύει η κλασική διαπίστωση ότι, όταν υπάρχει μια συντηρητική μετατόπιση του πολιτικού συστήματος και αυτή αντιστοιχείται με συντηρητική μετατόπιση και μέσα στην κοινωνία κάτω από τον φόβο που φέρνει η κρίση και τα δραματικά προβλήματα που δημιουργεί μέσα στην κοινωνία, τότε σε όλα τα επίπεδα, στο κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό και στο θεσμικό, δικαστικό, διαμορφώνονται σε αυτήν την κατεύθυνση σχετικές αποφάσεις και σχετικές διεργασίες. Είναι κλασική εφαρμογή αυτής της κατάστασης. Είναι δραματική εξέλιξη το να έρχεται το ΣτΕ και να επιχειρηματολογεί μάλιστα υπέρ του αίματος ως κύριου και μόνου συστατικού για την απόδοση ιθαγένειας στις σύγχρονες πολυπολιτισμικές κοινωνίες. Είναι εντελώς έξω από κάθε λογική και έξω από την ιστορική διαμόρφωση αυτών των κοινωνιών και της δικής μας.

Ταυτόχρονα -δεν είναι τυχαίο- το ότι υπάρχει αυτή η απαράδεκτη από κάθε άποψη  έγκληση δικαστική για τους δήθεν υπαίτιους υποκινητές και διακινητές λαθρομεταναστών με βάση μια νομοθεσία -η οποία ως προς αυτό είναι επίσης και στον πυρήνα της απαράδεκτη- που είχε ψηφιστεί και που έχει να κάνει και με τους δουλεμπόρους, αλλά και όσους κρύβουν ή χρησιμοποιούν χωρίς χαρτιά μετανάστες στην Ελλάδα κ.λπ. και που δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ.

-    Υπάρχει όμως και σ΄ αυτό κάτι, μια ειδοποιός διαφορά για να μπορεί να κρίνει αν κάποιος είναι δουλέμπορος ή κάνει παράνομη διακίνηση και αυτή είναι το κέρδος. Εδώ τι κέρδος μπορεί να υπήρχε το να συμμετέχει κανείς αλληλέγγυος;…

Μα δεν το συζητάμε. Λέω όμως ότι μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι χρόνια δουλεύουν στην Ελλάδα, χρόνια έχει γίνει μια στυγνή εκμετάλλευσή τους. Ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης μέσα στη Βουλή είχε πει ότι μπήκαμε στην ΟΝΕ με βάση την αξιοποίηση της εργατικής τους δύναμης -εννοεί την απίστευτη εκμετάλλευση που τους έγινε. Υπάρχουν ολόκληροι τομείς της οικονομίας που, αν έφευγαν τώρα οι μετανάστες θα κατάρρεαν. Και τώρα έχει περάσει η λογική της σκούπας και του φράχτη, του τείχους. Δεν είναι τυχαίο. Τείχος, σκούπα εναντίον των μεταναστών στη Νομική και έγκληση των αλληλέγγυων.

Εμείς -αυτό αφορά κι εμένα ως πρόσωπο, αλλά πιστεύω ότι αφορά και όλο τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ- είμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι και απόλυτα συνυπεύθυνοι στην αλληλεγγύη μας και στο να είμαστε δίπλα στους αγώνες των μεταναστών. Και όλα τα άλλα, τα οποία αυτές τις μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας με την τρομοϋστερία εναντίον του ασύλου κ.λπ., είναι συμπτώματα μιας κοινωνίας η οποία ωθείται σε μια παραπέρα συντηρητικοποίηση, σε ένα φόβο για να μην αντιδρά ο κόσμος στο Μνημόνιο.

Αυτή είναι η λογική. Πάνε να συνταγματοποιήσουν τη λιτότητα- το βλέπετε πολύ καθαρά- και θέλουν να φοβούνται όλοι. Είναι ένα πακέτο, είναι μια λογική, που το κερασάκι της τούρτας είναι η πιο αδύναμη κατηγορία. Ποια είναι η πιο αδύναμη αυτή κατηγορία; Είναι οι μετανάστες. Χτυπάμε εκεί, αφαιρούν την ανάσα ζωής που έδωσε ο νόμος για την ιθαγένεια και χτυπάνε και τους αλληλέγγυους. Άρα, μιλάμε για μια αυταρχική αναδίπλωση ενός συστήματος το οποίο σε λίγο θα είναι σύστημα μέτρων  έκτακτης ανάγκης.

-    Ένα ερώτημα για την κλήτευση που έχουν πάρει από τον εισαγγελέα κάποια μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης… Συμπαρίστασθε σ΄ αυτούς τους ανθρώπους που είχαν την πρωτοβουλία;…

Απόλυτα. Είμαστε αλληλέγγυοι όχι μόνο στους μετανάστες. Είμαστε αλληλέγγυοι απόλυτα. Από εκεί και πέρα έχει ο καθένας την ευθύνη του για την άποψή του, για το πού οδήγησε μια πρωτοβουλία ή οτιδήποτε. Αλλά η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και ανάδειξης του αγώνα τους στην Ελλάδα και διεθνώς αυτών των ανθρώπων που τώρα για 7η - 8η μέρα κάνουν απεργία πείνας πρέπει να βρει όλη την αριστερά σύσσωμη και όχι μόνο, όλους τους φωτισμένους ανθρώπους από την εδώ πλευρά τους τείχους, αν θέλουν κάποιοι να ορθώσουν τείχη ανάμεσά μας στην ελληνική κοινωνία.

-    Δεν υπάρχουν τείχη νομίζω… Είναι θέμα λογικής και ευαισθησίας…

Ούτε τείχη, ούτε σκούπα. Έχουμε κάνει τον Γ. Καρατζαφέρη και τον ΛΑ.Ο.Σ. κυβερνήτες αυτής της χώρας. Δεν φταίνε αυτοί. Αναδείχθηκαν και μέσα στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ όλα τα αντανακλαστικά του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας, που τόσον καιρό βρίσκονταν εν υπνώσει.

To Γραφείο Τύπου