Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/02/2011

Δήλωση Β. Πριμικήρη, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, υπεύθυνος για θέματα Ελληνισμού της Διασποράς σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων της Διασποράς

O κ. Παυλόπουλος με επίκαιρη ερώτηση του στη Βουλή επανέφερε το θέμα της ψήφου των Ελλήνων που βρίσκονται εκτός Επικράτειας. Για μια φορά ακόμη οι δυνάμεις του δικομματισμού προσπαθούν να εξαπατήσουν τους Έλληνες της διασποράς επαναφέροντας ένα πάγιο αίτημά τους για συζήτηση που πολύ πιθανόν και πάλι να μην καταλήξει πουθενά.

Όλοι οι Έλληνες της διασποράς γνωρίζουν πολύ καλά ότι το θέμα αυτό πάντα αντιμετωπίσθηκε με λογική μικροκομματική και  εκλογικού ανταγωνισμού από όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Η Ν.Δ το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ΛΑ.Ο.Σ., με τις αρρωστημένες εθνικιστικές του κορώνες , ποτέ δεν πήραν υπ΄ όψη τους  τις θέσεις των οργανωμένων εκφράσεων της ελληνικής αποδημίας για το θέμα αυτό. Αγνόησαν παντελώς ακόμα και τις απόψεις του ΣΑΕ που είναι το κατ΄ εξοχήν γνωμοδοτικό όργανο της πολιτείας για θέματα απόδημου ελληνισμού. Οι φραστικοί διαξιφισμοί σήμερα του κ. Παυλόπουλου και του Υφυπουργού κ. Ντόλιου  για την ψήφο των Ελλήνων της διασποράς δεν πείθουν κανέναν.

Ο χώρος της ριζοσπαστικής Αριστεράς και ο ΣΥΝ ειδικότερα ήταν, είναι και θα είναι υπέρ του να δοθεί το δικαίωμα της ψήφου για τις εθνικές εκλογές στους Έλληνες της Διασποράς με ορισμένες φυσικά προϋποθέσεις ώστε να εξασφαλιστεί :

α) το αδιάβλητο της ψήφου

β) η ισότιμη παρουσίαση όλων των κομμάτων που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων της Διασποράς.

Συγκεκριμένα προτείνεται :

1)   Η ψήφος των αποδήμων να μην συνυπολογίζεται στην είσοδο η μη κάποιου κόμματος στην βουλή ( στο περίφημο 3% ) λόγο  της  διαφοροποίησης  που εκ των πραγμάτων έχει η ψήφος των αποδήμων με την ψήφο των Ελλήνων της επικράτειας.

2) Να δημιουργηθεί ξεχωριστή εκλογική «περιφέρεια εξωτερικού» αποκλειστικά για τους απόδημους Έλληνες .    

Η εκλογική περιφέρεια Εξωτερικού να είναι χωρισμένη σε εκλογικές ζώνες (διαμερίσματα) π.χ α) Ευρώπη, β) Βόρειος και Νότιος Αμερική, γ)  Αφρική, Ασία, και Ωκεανία. Οι απόδημοι Έλληνες να ψηφίζουν αποκλειστικά  σε αυτή και να εκλέγουν με την ψήφο τους ένα συγκεκριμένο αριθμό «αποδήμων βουλευτών» ( 10-15 ) .

3) Να εκλέγονται βουλευτές Απόδημου Ελληνισμού . Οι βουλευτές αυτοί θα πρέπει να προέρχονται από τους Απόδημους .

4)  Ως προς την διαδικασία ο καταλληλότερος τρόπος είναι αυτός της επιστολικής ψήφου χωρίς να αποκλείονται και άλλες μορφές γιατί δίνει την δυνατότητα εύκολα σε όλους να ψηφίσουν εφόσον είναι ελληνικής  καταγωγής, είναι εγγεγραμμένοι στα ελληνικά δημοτολόγια και ελληνικούς εκλογικούς καταλόγους και έχουν γραφεί με αίτησή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους

5) Να υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε ζώνη όπου θα υπάρχουν οι συνδυασμοί όλων των κομμάτων  που θα διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί ο τεράστιος όγκος ψηφοδελτίων.

6) Οι ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό θα πρέπει να προβούν σε συμφωνίες με τις χώρες υποδοχής ώστε να εξασφαλισθεί η προεκλογική παρουσίαση των θέσεων όλων των πολιτικών ελληνικών κομμάτων χωρίς καμιά εξαίρεση.

Από τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών θα πρέπει απαραιτήτως να  εξασφαλίζεται η εγγύηση ότι η ψήφος των Ελλήνων υπηκόων θα είναι ελεύθερη και μυστική και ότι για τον ψηφοφόρο δεν θα προκύψει κανένα μειονέκτημα τόσο στην εργασία του όσο και στα δικαιώματά του.

Βέβαια τα προβλήματα του ελληνισμού της διασποράς είναι πολλά και πολύπλοκα. Εκτός της ψήφου καλό θα είναι η ελληνική κυβέρνηση αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να σκύψουν πάνω σε αυτά με μια διαφορετική λογική από αυτή που μέχρι σήμερα αντιμετώπισαν τον ελληνισμό της διαφοράς. Μια πολιτική για τον ελληνισμό της διασποράς δεν μπορεί αποσπασματικά να μείνει μόνο στο θέμα της ψήφου, θα πρέπει να χαραχθούν νέες πολιτικές για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, για την παλιννόστηση, για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις των Ελλήνων της διασποράς με το ελληνικό δημόσιο, για την υπεράσπιση της πολιτιστικής ελληνικής ταυτότητας και φυσικά για τα ζητήματα της υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων στις χώρες υποδοχής όπου σε πολλές χώρες ακόμα και τις Ευρώπης οξύνονται τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού.

To Γραφείο Τύπου