Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/02/2011

Επιστολή-απάντηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στην Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Τσίπρας απέστειλε σήμερα προς την Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κα Ντόρα Μπακογιάννη την ακόλουθη επιστολή:

Προς

κα Ντόρα Μπακογιάννη
Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας

Αθήνα, 04.02.11

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας και την γνωστοποίηση των πρωτοβουλιών σας σχετικά με το ζήτημα του χρέους, του ελλείμματος και της επόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Θα ήθελα ωστόσο να σας γνωστοποιήσω ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί τόσο με το σκεπτικό, όσο και με την ουσία της πρότασής σας. Το χρέος και το έλλειμμα δεν είναι πάγιο χαρακτηριστικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Είναι πρόβλημα διεθνές και στην Ελλάδα παράγωγο των πολιτικών του δικομματικού πολιτικού συστήματος και της νεοφιλελεύθερης, άδικης και αντικοινωνικής πολιτικής που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας.

Η πρότασή σας για θέσπιση στο Ελληνικό Σύνταγμα ενός δημοσιονομικού κανόνα, ταυτίζεται με τις επιδιώξεις των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Μόλις πρόσφατα δε, υιοθετήθηκε και από την κυβέρνηση της χώρας. Η ίδια ακριβώς αντίληψη κυριαρχεί σε όλες τις προτάσεις της τρόικας και αποτυπώθηκε και σε πολλά κεφάλαια του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης.

Το Σύνταγμα της χώρας δεν μπορεί να έχει άρθρα και ρυθμίσεις που να οδηγούν σε οικονομική και πολιτική επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού και σε ισόβια λιτότητα τον ελληνικό λαό. Η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού το μόνο που θα πετύχει -πέρα από την νομιμοποίηση του στον καταστατικό χάρτη της χώρας- είναι η διασφάλιση της κυριαρχίας των αγορών και των συμφερόντων των τραπεζών.

Σε αυτή τη προοπτική η Αριστερά τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλη την Ευρώπη, δε πρόκειται να συναινέσει. Σήμερα, η Ευρώπη χρειάζεται άλλη πολιτική, που θα προστατεύει την εργασία, θα προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανάπτυξη. Σήμερα η χώρα χρειάζεται μία Συνταγματική Αναθεώρηση που θα επιβεβαιώνει και θα ενισχύει το δικαίωμα στην εργασία, την προσωπική ελευθερία, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Τότε μόνο το Σύνταγμα της χώρας γίνεται υπέρτατος αρωγός και υπερασπιστής των συμφερόντων της χώρας και του λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανακαταθέσει τις προτάσεις του για την συνταγματική υπεράσπιση, κατοχύρωση και εμβάθυνση της δημοκρατίας, όταν έρθει η ώρα, βάση των προβλεπόμενων διαδικασιών, όπως ακριβώς το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας επιτάσσει.

Θα υπερασπιστούμε το κοινωνικό κράτος, θα διεκδικήσουμε την συνταγματική και θεσμική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, θα επιδιώξουμε οι αναφορές στην προστασία του περιβάλλοντος, του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας, της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, της άμεσης δημοκρατίας, των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, της εγγύησης και της προστασίας του κράτους στην εργασία, στη δημοκρατία, στην πληροφόρηση, να γίνουν ακόμα πιο σαφείς και αδιαπραγμάτευτες.

Με εκτίμηση,

Αλέξης Τσίπρας
Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ