Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/02/2011

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε

Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής  σηματοδοτεί την όξυνση της ταξικής επίθεσης των κυβερνήσεων της Ε.Ε ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των λαών της Ευρώπης.

Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, όπως και το σχεδιαζόμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, εντάσσονται σε μια ενιαία και αδιαίρετη πολιτική με βασικό στόχο την έξοδο από την κρίση, με ενισχυμένο το κεφάλαιο και χαμένους τους εργαζόμενους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η λιτότητα αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά, ο νεοφιλελευθερισμός συνταγματοποιείται, τα νέα μνημονιακού τύπου μέτρα δεν θα υπόκεινται σε καμία πολιτική διαβούλευση και έλεγχο.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός αισθάνεται περήφανος που η Ελλάδα αποτελεί το πειραματόζωο της γενίκευσης των σκληρών μέτρων για όλη την Ευρώπη.

Απέναντι στην πιο βάρβαρη νεοφιλελεύθερη πολιτική πρέπει να αντιτάξουμε την ενδυνάμωση των κοινωνικών αγώνων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των κοινωνικών κατακτήσεων, για  την αναδιανομή του πλούτου και την ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων. Για να εκπληρωθούν αυτοί οι στόχοι, χρειάζεται η επανίδρυση της ΕΕ και μια νέα αρχιτεκτονική του ευρώ και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που θα βάζουν τέλος στην κερδοσκοπία των αγορών.

To Γραφείο Τύπου