Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/02/2011

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για την επίθεση στο Θέατρο Τέχνης και τους συσχετισμούς της με τους αγώνες πολιτών ενάντια στη ληστρική χρήση των διοδίων και τις αυξήσεις στα εισιτήρια

Η πρωτοφανής βίαιη και παράλογη επίθεση σε θεατρική παράσταση στο Θέατρο Τέχνης είναι ένα ακραίο περιστατικό χουλιγκανισμού για το οποία εκφράζουμε τον απόλυτο αποτροπιασμό μας.  Την ίδια στιγμή, όμως, συσχετισμοί γκεμπελικής έμπνευσης, αυτής της χουλιγκάνικης  επίθεσης εναντίον του Θεάτρου Τέχνης με τον αγώνα των πολιτών ενάντια στη ληστρική χρήση των διοδίων  ή την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, όπως έκανε δημοσιογράφος εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας είναι χυδαίοι. Τέτοιες είδους γραφές δεν έχουν καμιά σχέση με τον δημοσιογραφικό σχολιασμό και υπηρετούν άλλου είδους σκοπιμότητες εύκολα κατανοητές από τον οποιοδήποτε. Διατεταγμένη δημοσιογραφία ή φόβος και πανικός μπροστά σε αυτό που  έρχεται ? Πιθανώς και τα δύο.

Σε κάθε περίπτωση, με τον τρόπο αυτό συσκοτίζονται τα πραγματικά αίτια πίσω από ένα φαινόμενο τέτοιας πρωτοφανούς βιαιότητας σε μία πολιτιστική δραστηριότητα. Οι αρμόδιοι φορείς εδώ και χρόνια υπόσχονται μέτρα εξυγίανσης του αθλητισμού και καταπολέμησης των φαινομένων βίας, με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις. Ωστόσο μέχρι τώρα, η συνήθης πολιτική είναι είτε να κλείνουν τα μάτια στα φαινόμενα  χουλιγκανισμού ή να προσπαθούν να τα καταπολεμήσουν μόνο με μεθόδους καταστολής.

Τα αίτια της βίας πρέπει να αναζητηθούν πρώτιστα στα μεγάλα κοινωνικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν σήμερα ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι, στην υποβάθμιση της παιδείας και του πολιτισμού, στον κοινωνικό αποκλεισμό μιας σημαντικής μερίδας της νεολαίας. Η Πολιτεία θα πρέπει να λάβει μέτρα προς αυτές τις κατευθύνσεις: πραγματική εξυγίανση του αθλητισμού, προαγωγή του αθλητικού πνεύματος, του πολιτισμού και της παιδείας και προστασίας των νέων ανθρώπων από τα αδιέξοδα της ανεργίας και της φτώχειας που γεννούν τη βία.

To Γραφείο Τύπου