Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/02/2011

Συνάντηση Η. Διώτη με τον ΑΣΕΠΟΠ Τυρναβου. «Οι συνεταιρισμοί να ανακτήσουν τον κοινωνικό τους ρόλο»

Συνάντηση εργασίας με θέμα τα επιμέρους ζητήματα του Συνεταιρισμού, αλλά και με στόχο την κατάθεση προτάσεων από τους ίδιους τους συνεταιριστές, με αφορμή το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναδιοργάνωση των ΑΣΟ, είχε με τον πρόεδρο κ. Δημ. Γεραποστόλου και μέλη της διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επεξεργασίας και Πώλησης Οπωροκηπευτικών Προϊόντων Τυρνάβου και Περιχώρων, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.

Ο κ. Γεραποστόλου ενημέρωσε τη βουλευτή για τον τρόπο λειτουργίας του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου καθώς και για την επένδυση που έχει κάνει ο Συνεταιρισμός, ενώ διατύπωσε ένα πλαίσιο προτάσεων για τη θεσμική και λειτουργική αναμόρφωση των ΑΣΟ, την καθετοποίηση της παραγωγής κ.α.

Από την πλευρά της η βουλευτής ανέφερε είναι επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαρίσει το τοπίο στους συνεταιρισμούς, όχι όμως με τον τρόπο που προτείνει το ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με τον οποίο κάθε μορφής συνεταιριστικές ενώσεις, που συγκροτούνται από παραγωγούς ή και συνεταιρισμούς και έχουν τη μορφή κεφαλαιουχικής εταιρείας, θεωρούνται Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) και είναι ανεξάρτητες από τη λειτουργία των συνεταιρισμών. Στο περιθώριο της συνάντησης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Πρέπει κάποια στιγμή ο Συνεταιρισμός να ανακτήσει τον πραγματικό του κοινωνικό ρόλο, ώστε να κρατήσουν τον κόσμο στην ύπαιθρο και να προσφέρουν στην αναζωογόνηση της, να αποτελέσουν την πραγματική λύση για τη στήριξη των μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτρόφων, αλλά και να φροντίζουν για τη διατροφική επάρκεια της χώρας (υγιεινά, ποιοτικά προϊόντα, ονομασίας προέλευσης, ΠΟΠ, ΜΟΠ, οικολογικά, ολοκληρωμένης διαχείρισης). Το ΥΠΑΑΤ θα έπρεπε να δίνει κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση και όχι να τους δίνει βορά στην ελεύθερη αγορά. Ως ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουμε τη λειτουργία αγροτικών συνεταιρισμών ως κοινωνικές επιχειρήσεις που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των αγροτών και των εργαζομένων σε αυτούς και την ανάπτυξη της υπαίθρου. Θα διατυπώσουμε τη δική μας εναλλακτική ριζοσπαστική πρόταση σε συνεργασία με τους ΑΣΟ για την αναδιάρθρωση των Αγροτικών Συνεταιρισμών σε επίσημη ανοικτή συζήτηση που θα διοργανώσουμε μόλις τεθεί το νομοσχέδιο σε διαβούλευση από το Υπουργείο».

To Γραφείο Τύπου