Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/02/2011

Συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλη στον «ΑΘΗΝΑ 9.84»

Για το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία

H αντιπαράθεση γίνεται για το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας. Είναι υπόθεση που συζητιέται πάνω από 20 χρόνια στην Ελλάδα. Και αυτήν την σύγκρουση την πληρώνουν κυρίως οι ασφαλισμένοι, εκατομμύρια άνθρωποι. Παρακολουθώντας την συζήτηση, διαπιστώνω ότι η κόντρα του υπουργείου με τους γιατρούς είναι για τους κανόνες και τους όρους με τους οποίους θα πληρώνονται οι γιατροί για την παροχή αυτών των υπηρεσιών. Εκεί έχει μεγάλη ευθύνη το υπουργείο γιατί κρατάει τα πράγματα σε μια σύγχυση και μια ανασφάλεια στους γιατρούς για το πώς θα λειτουργήσουν οι κανόνες του παιχνιδιού με το καινούργιο σύστημα. Αλλά δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για την ποιότητα των υπηρεσιών που θα προσφέρει αυτό το σύστημα στους ασφαλισμένους.

Την μεγαλύτερη ευθύνη την έχει η κυβέρνηση, γιατί ένα θέμα που  είναι παραπεταμένο για την ακρίβεια δεκαετίες πάει να το φέρει με διαδικασίες άψε-σβήσε. Επειδή έτσι δεσμεύτηκε με τα χρονοδιαγράμματα από την τρόικα. Έχει υπογράψει στο μνημόνιο πράγματα αρνητικά που ισχυρίζεται ότι δεν τα περιλαμβάνει στο νομοσχέδιο. Αλλά δεν δεσμεύεται ότι δεν θα τα βάλει μετά στον Προεδρικό Διάταγμα ή στην υπουργική απόφαση. Γιατί είναι ένα νομοσχέδιο που παραπέμπει σε 64 Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις. Και μέσα σ΄ αυτόν τον καυγά χάνονται δυο σημαντικά πράγματα. Το ένα είναι ότι δεν υπάρχει καμιά προδιαγραφή και κανόνες για τις υπηρεσίες που θα παίρνουν  τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων με το νέο σύστημα. Επίσης πώς θα διορθωθεί αυτή η παγκόσμια πρωτοτυπία που υπάρχει στην Ελλάδα όπου το ΙΚΑ, ενώ είναι ένας ασφαλιστικός φορέας, παρέχει το ίδιο υπηρεσίες υγείας, πράγμα που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού..

Αυτά είναι τα σοβαρά θέματα….

-    Δεν αντιμετωπίζονται από το νομοσχέδιο τα θέματα αυτά λέτε;…

Όχι. Παραπέμπονται στο μέλλον, με την εξουσιοδότηση στον υπουργό να τα ρυθμίζει με υπουργικές αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα.. Και εκεί, επειδή υπάρχει δυσπιστία και υπάρχουν και οι κακές υπογραφές του μνημονίου, εκεί αναπτύσσεται η τριβή και οι συνδικαλιστικές πρακτικές των γιατρών, με τις οποίες δεν θα ήθελα να ταυτιστώ.

-    Δεν θέλετε να ταυτιστείτε αλλά θα μπορούσατε να σχολιάσετε ενδεχομένως, γιατί υπάρχει κόσμος ο οποίος ταλαιπωρείται…

Υπάρχουν ορισμένες πρακτικές με τις οποίες ένας κλάδος κινδυνεύει να χάσει το δίκιο του όταν αγωνίζεται συνδικαλιστικά. Και επίσης να πω και κάτι ακόμα. Βλέπω δυο μέτρα και δυο σταθμά. Όλοι αυτοί που ούρλιαζαν πριν δυο βδομάδες εναντίον των καταλήψεων, τώρα που τις καταλήψεις  τις κάνουν συνδικαλιστές, και μάλιστα αρκετοί απ΄ αυτούς ανήκουν και στο χώρο της Ν.Δ., δεν τους βλέπω να ουρλιάζουν. Και το λέω εγώ ανήκω σε ένα πολιτικό χώρο που δεν βάζει στο πυρ το εξώτερο αυτή τη μορφή κινητοποίησης. Τη συναρτά  κάθε φορά με τους στόχους και τις συγκεκριμένες συνθήκες.

-    Κάθε άλλο θα έλεγα..

… Και αδίκως κατηγορούμαστε ότι υποκινούμε τα πάντα…

-    Μάλλον καταλάβατε τι θέλω να πω…

.. Και σεισμός να γίνει κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.,Δ.  είναι έτοιμοι να πουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον υποκίνησε…

Για τα διόδια και το κίνημα δεν πληρώνω

-    Ναι, επειδή καταλάβατε τι ήθελα να σας ρωτήσω, να σας πάω στο θέμα των διοδίων, των εισιτηρίων, του δεν πληρώνω κ.λπ., που πραγματικά κατηγορηθήκατε ευθέως και κατηγορείστε ότι υποκινείτε όλη αυτή τη διαδικασία…

Είναι παράλογο και επικίνδυνο και δεν πείθει κιόλας. Κανένα κόμμα δεν έχει τη δυνατότητα, πατώντας ένα κουμπί, πόσο μάλλον ένας μικρός πολιτικός χώρος, της τάξης του 5%, να υποκινεί και να αναπτύσσει  ένα τόσο μαζικό κίνημα. Αυτό το κίνημα έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά, είναι μαζικό, αποτελείται από πολίτες που ψηφίζουν όλα τα κόμματα και αναπτύσσεται σε μια δίκαιη βάση. Γιατί δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο αυτή η κατάσταση να πληρώνει κανείς πανάκριβα διόδια για δρόμους που δεν υπάρχουν και θα φτιαχτούν. Να περνάει από ένα δρόμο καρμανιόλα και να πληρώνει πανάκριβα διόδια, επειδή έτσι συμφώνησαν κάποιοι κυβερνήτες με έναν ιδιώτη.

Να σας πω ένα παράδειγμα. Θέλω να ανοίξω ένα τυροπιτάδικα. Δεν έχω όμως τα λεφτά και θα το ανοίξω σε δυο χρόνια. Κάθε φορά που θα περνάτε απ΄ έξω  θα μου πληρώνετε 2 ? για την πολύ ωραία «κουρού» που θα σας δίνω μετά από δύο χρόνια. Πως σας φαίνεται;

-    Θα συμφωνήσω απόλυτα..  Περνούσα στον εθνικό δρόμο Κορίνθου-Πατρών από μια λωρίδα γιατί από την άλλη γίνονταν έργα….

Έπρεπε κανονικά να επιδοτείστε.

Υπάρχει προδιαγραφή, κανονισμός ευρωπαϊκός για το τι πρέπει να είναι ένας εθνικός δρόμος. Απαιτείται, μεταξύ άλλων υποχρεωτική διαχωριστική μπάρα καθ΄ όλο το μήκος. Η Κορίνθου-Πατρών θεωρείται κατ΄ εξαίρεση εθνική οδός με τρεις αστερίσκους.

Όλοι αυτοί που αντιδρούν στο κίνημα «δεν πληρώνω», όταν προέρχεται από απλούς πολίτες και φτωχούς, γιατί δεν κάνουν τίποτα εναντίον του διαχρονικού κινήματος δεν πληρώνω των φοροφυγάδων, των πλουσίων που έχουν 600 δις στην Ελβετία; Αυτών οι οποίοι κλέβουν με τα δυο χέρια με μίζες, υποβρύχια, Siemens κ.λπ. και είναι θωρακισμένοι από την ατιμωρησία, Αυτοί είναι οι μεγάλοι τζαμπαζήδες που έχουν φέρει την Ελλάδα εδώ.

To Γραφείο Τύπου