Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/02/2011

Ανακοίνωση του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) για την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής

Το σχέδιο των κυρίαρχων ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της κρίσης έχει στόχο την εξασφάλιση των κερδών των τραπεζών και της κυριαρχίας των χρηματοπιστωτικών αγορών. Την ίδια ώρα, αυτές οι δυνάμεις σκοπεύουν να υπερβούν την κρίση εις βάρος του εργαζόμενου λαού. Η ηγεσία της Ε.Ε. σχεδιάζει να θέσει όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς υπό μόνιμο καθεστώς λιτότητας, βασιζόμενη σε διαδοχικά Μνημόνια και στη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού. 

Ενάντια σε αυτή την πολιτική, που οδηγεί στο βάθεμα της κρίσης, η Ευρωπαϊκή Αριστερά αντιπροτείνει ένα σύνολο μέτρων, που θα οδηγήσει σε μια νέα Ευρωπαϊκή πολιτική, με στόχο την επανίδρυση της Ευρώπης με βάση ριζικά διαφορετικές αξίες. Μια πολιτική που θα προστατεύει και θα βελτιώνει την εργασία, και θα ενισχύει την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική ανάπτυξη. Αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αναμέτρηση με τις κερδοσκοπικές αγορές και, γενικότερα, με την κυριαρχία των χρηματοπιστωτικών αγορών, μέσω της ριζικής αλλαγής της αρχιτεκτονικής του Ευρώ και συνολικά του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία τώρα. Προκειμένου να γίνει αυτό, υπάρχει ιστορική ανάγκη για την οικοδόμηση ενός πλατιού μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που θα αγωνιστεί  για τη ρήξη των χωρών και της ηπείρου μας με την προοπτική της διαρκούς λιτότητας, της κερδοσκοπίας και της κοινωνικής χρεοκοπίας. Ενός μετώπου που θα αγωνιστεί για την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, την αναδιαπραγμάτευση των δημοσίων χρεών (συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής του κερδοσκοπικού και παράνομου μέρους τους), την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, την αναδιανομή του πλούτου και την ενίσχυση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, των δημοσίων υπηρεσιών και της εργασίας.

Βρυξέλλες, 08/02/2011