Skip to main content.
06/02/2011

Αθλιότητες του Υπουργείου Παιδείας - άρθρο του Τζ. Συναδινού στην ΑΥΓΗ

Η λειτουργία των Τάξεων Αθλητικής Διευκόλυνσης αποτέλεσε για πολλά χρόνια ένα σημαντικό σκέλος της αθλητικής εκπαίδευσης. Τα ΤΑΔ ήρθαν να καλύψουν την ανάγκη σύνδεσης του αθλητισμού στο σχολείο με τον σωματειακό αθλητισμό, δίνοντας τη δυνατότητα σε αθλητές κρίσιμων ηλικιών να συνδυάζουν απρόσκοπτα τη μαθησιακή πρόοδο στο σχολείο με την προπονητική διαδικασία και την αγωνιστική τους εξέλιξη.

Πώς μεθοδεύτηκε η κατάργηση των αθλητικών σχολείων και πώς τιμωρήθηκαν χιλιάδες μαθητές

Τα ΤΑΔ-ΕΤΑΔ, έστω και με την περιορισμένη μορφή τους, δηλαδή ως τμήματα που λειτουργούσαν μέσα σε ενιαία λύκεια και γυμνάσια και όχι ως αυτόνομα αθλητικά σχολεία, ξεκίνησαν με τις καλύτερες προοπτικές, αλλά απαξιώθηκαν από τις πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Δεν αγκαλιάστηκαν από ένα σημαντικό μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας, που ποτέ δεν τα είδε με καλό μάτι, είτε λόγω ανύπαρκτης αντίληψης για την αναγκαιότητα άθλησης στο σχολείο, είτε λόγω συντεχνιακών σκοπιμοτήτων. Τα θεσμικά προβλήματα στη λειτουργία των ΤΑΔ-ΕΤΑΔ, που πήγαζαν από τις ανεπάρκειες της πολιτείας, χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον ως πρόσχημα για την κατάργησή τους. Το Υπουργείο Παιδείας δικομματικά και επί χρόνια καταριόταν αυτά τα προβλήματα, τα οποία υποτίθεται ότι ήταν εντεταλμένο να λύσει.

Κατάργησε τη διανομή τροφής στους μαθητές, δεν έπραξε τα δέοντα για τον εκσυγχρονισμό των προπονητικών και αναλυτικών προγραμμάτων διδασκαλίας, δεν έκανε τίποτα για την επιστημονική και μεθοδική στήριξη των καθηγητών - προπονητών. Δεν φρόντισε ούτε για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών και αντί να προσλάβουν συνοδούς για τις μετακινήσεις με τα λεωφορεία, ανέθεσαν αυτή την αρμοδιότητα στους καθηγητές. Επί χρόνια οι προπονητές διορίζονταν τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Όλα αυτά τα χρόνια οι υποσχέσεις για αθλητική εκπαίδευση, για πιλοτικά προγράμματα, για πρότυπα αθλητικά γυμνάσια έδιναν κι έπαιρναν από όλους τους υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού, τον Λιάνη, τον Φλωρίδη, τον Ιωαννίδη, τον Ορφανό, τον ίδιο τον σημερινό πρωθυπουργό.

Σήμερα, τα σχέδια της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου για το νέο σχολείο του Μνημονίου εφαρμόζονται απολύτως με τον εμπαιγμό χιλιάδων μαθητών και γονιών των Τάξεων Αθλητικής Διευκόλυνσης που καταργήθηκαν. Περισσότεροι από 4.800 μαθητές τιμωρήθηκαν στο μέσο της χρονιάς με αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, μια ενέργεια που θεωρείται από τις σοβαρότερες ποινές στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Όπως αποδεικνύεται, η κατάργηση των ΤΑΔ-ΕΤΑΔ μεθοδεύτηκε με δολιότητα: με απόφαση της ανεκδιήγητης υφυπουργού Παιδείας κας Χριστοφιλοπούλου από τις 28 Σεπτεμβρίου 2010 (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1645 την 1η Οκτωβρίου 2010) καταργήθηκαν 17 ΤΑΔ και ανεστάλη η λειτουργία άλλων 575 σε ολόκληρη τη χώρα. Από αυτά τα 211 αφορούσαν τμήματα της Α' Γυμνασίου, 225 της Β' Γυμνασίου και 139 της Γ' Γυμνασίου.

Για να μην υπάρξουν άμεσες αντιδράσεις, ένα μήνα αργότερα, στις 16 Νοεμβρίου 2010, με εγκύκλιο - τελεσίγραφο, απαιτήθηκε από τους γονείς να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν επιθυμούν να μεταφέρονται τα παιδιά με τα λεωφορεία. Εντέχνως, εκδιώχθηκαν από το αθλητικό σχολείο οι μαθητές που προσέρχονταν από μακριά, ούτως ώστε να μην καλύπτεται ο απαιτούμενος από τον νόμο αριθμός μαθητών ανά τμήμα και να δικαιολογηθεί η κατάργηση εκ των υστέρων, αφού ήδη είχε δρομολογηθεί.

Τελικά, μετά από άλλον ένα μήνα (στις 9-12-2010 και στις 27-12-2010, δηλαδή τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς!), το Υπουργείο Παιδείας θυμήθηκε να ανακοινώσει τις νέες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των ΤΑΔ και την κάλυψη 173 κενών θέσεων από μόνιμους γυμναστές, κλείνοντας οριστικά τα υπόλοιπα. Όλο το προηγούμενο διάστημα δεν είχαν προσληφθεί γυμναστές και τα παιδιά όχι μόνο προπόνηση δεν έκαναν, αλλά ούτε τη γνωστή σε όλους γυμναστική.

Σημειωτέον, ότι όπως προβλέπει ο "Καλλικράτης", στις αρμοδιότητες των νέων αυτοδιοικήσεων α' βαθμού περιλαμβάνεται η μετακίνηση μαθητών, αλλά από το τέλος Ιουνίου. Στο ενδιάμεσο, αντί οι αρμόδιοι φορείς να μεριμνήσουν για την κάλυψη των μετακινήσεων των μαθητών, ο καθένας για λογαριασμό του φρόντισε να απαλλαγεί από την ευθύνη.

Βεβαίως, στόχος του υπουργείου Παιδείας, ήταν ευθύς εξ αρχής να απαλλαγεί από τα ίδια τα αθλητικά σχολεία και από ακόμη μερικές δαπάνες για την παιδεία, προς εφαρμογή του μνημονίου. Όπως κι έγινε με τον πιο άθλιο τρόπο...

Τζούλιος Συναδινός

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=597465