Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/09/2003

Δήλωση του Ν.Κωνσταντόπουλου για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Με αφορμή και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας Νίκος Κωνσταντόπουλος, μετά από σύσκεψη με εκπαιδευτικούς φορείς, έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Στην έναρξη μιας ακόμα σχολικής και πανεπιστημιακής χρονιάς, με κενά κι ελλείψεις, εκπαιδευτικοί, γονείς και σπουδαστές αναστατώνονται και αγανακτούν από την κυβερνητική στάση.

Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη, επιμένει σε επιλογές που δεν στηρίζουν την αναβάθμιση εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών, ούτε λυτρώνουν τα παιδιά από τον παραλογισμό ενός τραγελαφικού εκπαιδευτικού συστήματος. Υπαναχωρεί από δικές της δεσμεύσεις και, αντί να συναισθανθεί ότι εμπαίζει τους πάντες, επιχειρεί να ενοχοποιήσει όσους διαμαρτύρονται για τον εμπαιγμό τους.

Στον τομέα της Παιδείας κι εκπαίδευσης η ελληνική κοινωνία πληρώνει παλιές και καινούργιες πολιτικές αμαρτίες, με ανυπολόγιστο κόστος για σήμερα και αύριο. Αλλοπρόσαλλα μέτρα όλων των κυβερνήσεων κατάντησαν την Παιδεία πειραματόζωο.

Η Πολιτεία εμπιστεύεται στους εκπαιδευτικούς την ύπαρξη και την μόρφωση των παιδιών μας, αλλά η κυβέρνηση του κ. Σημίτη αρνείται να δώσει στους καθηγητές και δασκάλους το επίδομα των 176 ευρώ, που τους είχε υποσχεθεί και δίνει σε όλους τους άλλους υπαλλήλους. Αρνείται να αποδεχτεί τα πορίσματα της επιτροπής, που η ίδια συγκρότησε, για τα οικονομικά των Πανεπιστημιακών.

Δείγμα της πολιτικής αντίφασης στην «ισχυρή Ελλάδα» του κ. Σημίτη είναι ότι η κυβέρνησή του δίνει για την Παιδεία και την ΄Ερευνα τις χαμηλότερες δαπάνες στην Ευρώπη, μόλις 3,5% και 0,6% του ΑΕΠ αντιστοίχως, την ώρα που η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι αφιερωμένη στη γνώση και την εκπαίδευση, βασικούς όρους πραγματικής σύγκλισης. Αποτέλεσμα της ανεπαρκούς χρηματοδότησης, είναι η αφαίμαξη των οικογενειακών προϋπολογισμών για τις ανάγκες των παιδιών στην εκπαίδευση.

Δείγμα πολιτικής υποκρισίας και ανευθυνότητας αποτελεί το γεγονός ότι η εκπαιδευτική κοινότητα αγωνίζεται το 2003, για χρηματοδότηση της Παιδείας με το 5% του ΑΕΠ, που μεταφέρει διαχρονικά στην ιστορική ανάταση του φοιτητικού κινήματος το 1963 για το 15% του προϋπολογισμού στην Παιδεία.

Ο ΣΥΝ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους καθηγητές, στους δασκάλους και τους Πανεπιστημιακούς, που διεκδικούν αυξημένη χρηματοδότηση για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, υπερασπίζονται την εκπαίδευση ως κοινωνικό αγαθό, και την ανάγκη εφαρμογής δωδεκάχρονης δημόσιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης επιζητούν την ενίσχυση του δημόσιου ελληνικού σχολείου και του ακαδημαϊκού και δημόσιου Πανεπιστημίου, αξιώνουν επιστημονική και οικονομική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού."

To Γραφείο Τύπου