Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/02/2011

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Υγεία


δείτε το βίντεο


«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα τον υπουργό να ξεκινάει την ομιλία του δηλώνοντας υπερήφανος και αναρωτιέμαι που το βρίσκει το κουράγιο να δηλώνει υπερήφανος, μπροστά στην κατάσταση που δημιουργείται σήμερα στη χώρα και στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα με όλα όσα συσσωρευμένα όλα αυτά τα χρόνια –τα προβλήματα εννοώ-  στη δημόσια υγεία, στα δημόσια νοσοκομεία, στα ασφαλιστικά ταμεία. Και αναρωτιέμαι αν με αυτό τον τρόπο προσπαθείτε, όχι απλά να κοροϊδέψετε τον κόσμο αλλά και τον εαυτό σας, διότι είστε ευφυής και γνωρίζετε κύριε Υπουργέ, ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να μας κάνει υπερήφανους.

Γιατί ακριβώς είστε υπερήφανος κύριε υπουργέ; Που η κυβέρνησή σας βήμα-βήμα ακολουθώντας προφανώς, τις εντολές της τρόικα διαλύει ότι έχει απομείνει από τις δημόσιες υποδομές κοινωνικής πρόνοιας;

Γιατί ακριβώς είστε υπερήφανοι; Για την τριτοκοσμική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία που αν κανείς βεβαίως δεν έχει την τύχη να συναντήσει ράντζα στους διαδρόμους, μπαίνει στους θαλάμους μέσα και είναι μια νοσηλεύτρια για 30-40 ασθενείς;

Για την απίστευτη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στους κλάδους υγείας;

Για την ανυπαρξία εδώ και 30 χρόνια δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που με την επιλογή σας όχι να ανασυγκροτήσετε ένα αξιόπιστο και δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας,  αλλά να μειώσετε το κόστος θα την εξαφανίσετε τελείως;

Μιλάτε διαρκώς για τη διαφθορά στο χώρο της υγείας. Αναμφίβολα υπάρχει διαφθορά. Αναρωτιέμαι όμως ποιοι είναι υπεύθυνοι; Ποιοι έχουν τη βασική ευθύνη για τα φαινόμενα διαφθοράς; Οι διοικητές των νοσοκομείων ή οι Υπουργοί που διόριζαν όλα αυτά τα χρόνια τους διοικητές; Ή οι κυβερνήσεις των δυο κομμάτων εξουσίας.

Αλλά ας υποθέσουμε ότι έχετε ειλικρινά τη βούληση να καταπολεμήσετε τη διαφθορά στη δημόσια υγεία.  Θα ήταν λογικό, με το ποσόν που θα εξοικονομηθεί από το κόστος της διαφθοράς, να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες του συστήματος.

Αλλά εσείς δεν κάνετε αυτό. Αφαιρείτε πόρους από το σύστημα. Και σχεδόν ομολογείτε ξεκάθαρα ότι η συγκρότηση του ενιαίου οργανισμού πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας, δεν γίνεται για να προσφερθούν καλύτερες υπηρεσίες αλλά για να ελεγχθούν οι δαπάνες. 

Και ομολογείται ότι ο νέος οργανισμός θα χρηματοδοτείται με το 0.6% του ΑΕΠ, όταν μόνο του το ΙΚΑ, πριν από την συγχώνευση με τον ΟΓΑ, τον ΟΑΕΕ και το ταμείο του Δημοσίου, όταν λοιπόν μόνο το ΙΚΑ έπαιρνε 1% του ΑΕΠ.

Άρα, λοιπόν, η μείωση των πόρων των δημόσιων δαπανών, θα είναι πάνω από το 50%. Όλο αυτό το 50% είναι διαφθορά; Αν όλο αυτό είναι διαφθορά σε ένα μη αποτελεσματικό και μη ικανοποιητικό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τότε για αυτό το  χάλι, θα έπρεπε όλοι όσοι διατέλεσαν Υπουργοί Υγείας να κάνουν την αυτοκριτική τους και να παραιτηθούν. 

Σε διαφορετική περίπτωση, πρέπει να εξηγήσετε στους ασφαλισμένους από τους οποίους θα λείψουν αυτές οι κοινωνικές δαπάνες, οι οποίες περικόπτονται με τόσο  επιθετικό τρόπο, ποιος θα τις πληρώσει τις δαπάνες που περικόπτονται. Και εμείς, είμαστε βέβαιοι ότι θα την πληρώσουν με ταλαιπωρία, με αγωνία, με προσβολή της αξιοπρέπειάς του, με άφθονο χρήμα προς ιδιωτικά νοσηλευτήρια, οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι.

Αν το όραμά σας για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, βασίζεται σε περικοπές των πόρων στο μισό, πρέπει να το πείτε ευθέως και ξεκάθαρα.

Και επειδή εμείς έχουμε πλήρη επίγνωση ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο, οι πρώτοι που θα το πληρώσουν είναι οι ασφαλισμένοι. Σας το λέμε καθαρά. Πολύ απλά, οι δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, δεν θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Και ο κόσμος θα ταλαιπωρείται ακόμα περισσότερο. Και θα αναγκαστούν, όσοι αντέχουν, να στραφούν στις ιδιωτικές υπηρεσίες, διαγνωστικά κέντρα και πολυιατρεία, στα οποία ανοίγετε έδαφος για να εισχωρήσουν ακόμη περισσότερο στο χώρο της υγείας.

Στην περίπτωση φυσικά που οι ιδιώτες καταφέρουν και εκτοπίσουν το δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ο δεύτερος μεγάλος χαμένος θα είναι τα ταμεία, που θα εξαναγκαστούν σε ληστρικές συμβάσεις για να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων.

Ο τρίτος μεγάλος χαμένος είναι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Κύριε Υπουργέ, έξω από τη Βουλή αυτή τη στιγμή είναι συγκεντρωμένοι επιστήμονες, γιατροί και δεν είναι δυνατόν εν πάση περιπτώσει σε αυτή τη χώρα, όλοι, όλες, οι κοινωνικές κατηγορίες να έχουν τρελαθεί. Επιστήμονες είναι, γιατροί είναι, πρώτη φορά έχουν καταφέρει να αποκτήσουν μια τόσο μεγάλη αγωνιστική συσπείρωση και είναι προφανές όπως και σε όλες τις κοινωνικές κατηγορίες που αντιστέκονται ότι ανήκουν σε διάφορους ιδεολογικούς, πολιτικούς και κομματικούς χώρους.

Διότι έχετε οδηγηθεί ως κυβέρνηση  στο ατόπημα να χαρακτηρίζετε τους μισούς έλληνες υποκινούμενους, συντεχνίες, άνομους, ακραίους. Που θα πάει αυτή η ιστορία; Όλη η κοινωνία σας φταίει;

Πρώτα σας έφταιγαν οι  ναυτεργάτες  για την πτώση του τουρισμού. Μετά οι δημόσιοι υπάλληλοι για το χρέος και τη διαφθορά. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, διότι με τους πολύ υψηλούς μισθούς που παίρνουν δεν βοηθάνε την ανταγωνιστικότητα.

Οι οδηγοί λεωφορείων φταίνε για τα ελλείμματα και το κυκλοφοριακό χάος, οι γιατροί φταίνε για το σύστημα υγείας και το ασφαλιστικό. Αυτοί οι έρμοι οι κάτοικοι της Κερατέας που επί δυο μήνες τους έχετε περικυκλωμένους από δυνάμεις ασφαλείας, έχετε πάει τις μισές μονάδες ΜΑΤ στην Κερατέα, μην τυχόν και δεν προχωρήσει το μεγάλο έργο -που είναι ΧΥΤΑ παρεμπιπτόντως, δεν είναι ΧΥΤΥ- είναι άνομοι, ακραίοι, βάνδαλοι, σε λίγο θα τους χαρακτηρίσετε και τρομοκράτες. Που θα πάει όμως αυτή η ιστορία;

Ξέρετε τι είναι. Μικρά παιδιά, γέροντες, παπάδες και τους λέτε τρομοκράτες και χουλιγκάνους και αναρχικούς. Όλη η κοινωνία αναρχική είναι κύριε Υπουργέ; Και όλη η κοινωνία υποκινούμενη από το ΣΥΡΙΖΑ; Θα είχαμε καταφέρει να έχουμε τεράστια ποσοστά. Δεν βγαίνει όμως έτσι. Και δεν βγαίνει όμως έτσι διότι εσείς ενδιαφέρεστε για την επικοινωνία και έχετε χάσει την μπάλα. Το μόνο που σας ενδιαφέρει και πιστεύετε ότι με την στήριξη των ΜΜΕ θα τα καταφέρετε. Δεν είναι έτσι όμως. Δεν αρκεί η στήριξη των ΜΜΕ ούτε η καταστολή αρκεί. Διότι γενικεύονται τα προβλήματα, η οργή γενικεύεται, ο θυμός γενικεύεται και όταν κάποιοι χάνουν τη δουλειά τους χάνουν την ποιότητα ζωής τους, δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και τα παιδιά στο φροντιστήριο, τότε φθάνουν και στα άκρα.

Και το θέμα του διαλόγου, δεν είναι να λέτε κάνουμε διάλογο αφού ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Και έρχομαι στο θέμα των γιατρών  τους οποίους ούτε λίγο, ούτε  πολύ με την κατάληψη που έχουν κάνει στο Υπουργείο Υγείας, μόνο που δεν τους χαρακτηρίσατε και αυτούς στοιχεία υποκινούμενα και αναρχικούς. Δικαίως έχει προκληθεί αυτή η μεγάλη αναταραχή στον ιατρικό κόσμο.

Διότι, αρνείστε να ξεκαθαρίσετε αν με την συγχώνευση των κλάδων υγείας, οι οργανικές θέσεις διατηρούνται. Και βεβαίως αρνείστε να ξεκαθαρίσετε, τι θα γίνει με το μη μόνιμο προσωπικό, το οποίο μάλιστα καλύπτει πολύ σοβαρά κενά και το ξέρετε.

Δεν λέτε επίσης τι θα γίνει με τους συμβεβλημένους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς.

 Αλλά βεβαίως κύριε Υπουργέ, τι να τα πείτε εσείς, αφού τα λέει όλα το τρίτο αναθεωρημένο Μνημόνιο. Τα λέει όλα! Εσείς κρύβετε λόγια αλλά scripta manent.

Οι νέες συμβάσεις, θα ευθυγραμμιστούν με τις χειρότερες συμβάσεις που υπάρχουν σήμερα, και που είναι αυτές του ΟΑΕΕ. Και αυτό δημιουργεί μεγάλη πίεση ακόμη και σε αυτούς που ασκούν ελεύθερα το ιατρικό επάγγελμα, για αυτό και υπάρχει αυτή η δικαιολογημένη αναταραχή.

Με την κατάσταση που διαμορφώνετε κ. Υπουργέ, θέση για γιατρούς σε λίγο, θα υπάρχουν μόνο στα ιδιωτικά κέντρα, με μισθούς εξαθλίωσης των 600ευρώ, επιστήμονες που θα έχουν περάσει τη μισή ζωή τους στα θρανία. 

Ατομικές συμβάσεις, διευθέτηση χρόνου εργασίας μέχρι 65 ώρες την εβδομάδα και απολύσεις χωρίς αποζημίωση. Ποιος σας είπε ότι αυτή η εργασιακή κόλαση που φτιάχνετε θα αφορά μονάχα τους ανειδίκευτους ή όλους όσους δεν είχαν την δυνατότητα μέχρι πρότινος να θεωρούνται ότι ανήκουν στην μεσαία –εν πάση περιπτώσει- κοινωνική τάξη. Τη μεσαία τάξη διαλύεται. Τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες.

Και ας μην ισχυριζόμαστε λοιπόν ότι οι γιατροί που εξεγείρονται και προσπαθούν να υπερασπισθούν το μέλλον και τη ζωή τους διεκδικούν παράλογα και υπερβολικά πράγματα. Και κυρίως, μην επικαλείστε και σεις όπως κάνουν κάθε βράδυ τα δελτία των ειδήσεων στις 8 που προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτή την εικόνα του κοινωνικού αυτοματισμού η μια κοινωνική κατηγορία να βάλει εναντίον της άλλης, μην επικαλείστε την υπαρκτή ταλαιπωρία των ασθενών, όταν την ταλαιπωρία αυτή, την θεσμοθετείτε –όχι σε περιόδους απεργίας- μονίμως με το νομοσχέδιο που φέρνετε στην βουλή.

Έχετε συμφωνήσει με την τρόικα και στο χώρο της υγείας, το περίφημο «5 φεύγουν 1 έρχεται». Με τους ασθενείς τι σκοπεύετε να κάνετε κ. υπουργέ; Θα συμφωνήσετε ότι κάθε πέντε που θα πηγαίνουν, ο ένας θα αρρωσταίνει και οι πέντε θα αποθεραπεύονται; Το ίδιο θα κάνετε; Είναι όντως αστεία όσα συμβαίνουν.

Νομίζω ότι είναι προφανές ότι με τέτοιου είδους τεχνοκρατικού χαρακτήρα λογικές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν δημόσια αγαθά, γιατί η υγεία είναι δημόσιο αγαθό. 

Υπάρχουν πολλά άλλα ζητήματα στο πολυνομοσχέδιο, αλλά θα ήθελα να σταθώ σε ένα. Στις προμήθειες.

Φτιάχνετε έναν φορέα ελέγχου προμηθειών, τον οποίο παραχωρείτε σε ιδιώτες. Σε ποιους ιδιώτες; Σε ιδιώτες σχετικούς με τον χώρο της ιδιωτικής υγείας. Η υγεία όπως πολύ καλά γνωρίζετε ήταν μια από τις πιο ασφαλείς επενδύσεις όπως είναι και ο τζόγος , όπως είναι τα σκουπίδια, όπως είναι η ενέργεια, έτσι και η υγεία. Γιατί το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών είναι ιδιωτικές δαπάνες.

Ρωτηθήκατε στην συνάντηση του με εκπροσώπους του ΠΙΣ γιατί αυτός ο φορέας ελέγχου προμηθειών δεν μπορεί να είναι δημόσιος. Και τι απαντήσατε κύριε Υπουργέ, αν διαβάζω σωστά από τα δημοσιεύματα του τύπου. Ότι στην Ελλάδα το δημόσιο δεν μπορεί ούτε να δέσει τα κορδόνια του. Αυτό είναι προφανώς μια κυνική ομολογία ανικανότητας όλων των κυβερνήσεων που διαχειρίστηκαν τον δημόσιο τομέα και το δημόσιο πλούτο. Αφού  φέρατε το δημόσιο σε ένα σημείο να μην μπορεί να δέσει τα κορδόνια του, το παραδίδετε σε ιδιώτες να το δέσουν χειροπόδαρα.

Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να κάνω μια αναφορά και στο θέμα των φαρμακοποιών. Εξαπολύεται κατάρες εναντίον των φαρμακοποιών λες και όλα τα δεινά της δημόσιας υγείας της χώρας μας υπάρχουν επειδή είναι καθορισμένες οι αποστάσεις ανάμεσα στα φαρμακεία. Και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η χώρα μας είναι πρώτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε αριθμό φαρμακείων ανά κάτοικο. Ο στόχος σας όμως είναι να βάλετε το φάρμακο στα σούπερ μάρκετ και να εκτοπίσετε τους ιδιώτες φαρμακοποιούς από μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις να τους μετατρέψετε σε υπαλλήλους στα ίδια τα φαρμακεία τους.

Κύριε Υπουργέ, με τη περικοπή των δημόσιων δαπανών για την υγεία, την επιβολή επισφαλών εργασιακών σχέσεων στο χώρο της υγείας και την εμπλοκή μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων σε όλους τους τομείς υγείας πρόνοιας διαμορφώνεται μια κατάσταση και ένα επίπεδο υπηρεσιών τριτοκοσμικού τύπου.

Και είναι προφανές ότι σε αυτή την καταστροφική σας επιλογή  θα έχετε απέναντι τόσο τους εργαζόμενους του χώρου οι οποίοι υπερασπίζονται την επαγγελματική και επιστημονική τους αξιοπρέπεια όσο και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Μην προσπαθείτε να στρέψετε τον έναν εναντίον του άλλου. Διότι κοινό σημείο όλων όσων αντιστέκονται είναι η υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους και ενός αναβαθμισμένου και ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος Υγείας.

Η ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσιες δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, δεν είναι πολυτέλεια. Είναι δικαίωμα για όλο τον πολιτισμένο κόσμο και αργά ή γρήγορα όλοι θα κατανοήσουν ότι το πρόβλημά τους δεν είναι αυτός που αντιστέκεται ο διπλανός, το πρόβλημα είναι αυτή η κυβέρνηση που βήμα- βήμα κατεδαφίζει ότι έχει απομείνει όρθιο σε αυτή την κοινωνία, το κοινωνικό κράτος, τις δημόσιες υπηρεσίες. Και αργά ή γρήγορα θα καταλάβετε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να συνεχίσετε απρόσκοπτα σε αυτό το καταστροφικό σας έργο».