Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/02/2011

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5»

-    Για την επιμήκυνση

Έχουμε μια επιμήκυνση και της επιτήρησης και ένα καινούργιο μνημόνιο που θα παραπέμπει ως το 2015…

Λέει η κυβέρνηση ότι η μείωση του ελλείμματος ώστε να φτάσει από το 9,5% που είναι σήμερα στο 0% περίπου το 2015, να είναι 3 δις ή κάτι τέτοιο. Αυτή η μείωση θα γίνει κυρίως δια της μεθόδου της μείωσης των δαπανών, που σημαίνει περαιτέρω ψαλίδισμα μέχρι εξαφανίσεως του κοινωνικού κράτους, συγκράτησης μισθών, συντάξεων, κοινωνικής προστασίας κ.λπ. Τα έσοδα δεν θα αυξηθούν, παρά μόνο μέσα από την πώληση δημόσιας περιουσίας.

Επομένως θα έχουμε και εκποίηση του οποιουδήποτε δημόσιου αγαθού που υπάρχει μέχρι τώρα, αλλά και συνέχιση της ελάφρυνσης προς το κεφάλαιο.

Σας θυμίζω έναν πολύ απλό αριθμό ο οποίος μιλάει για όλη αυτή την πολιτική που θα συνεχιστεί: εξοικονόμησαν  100 εκ. ? από τις μειώσεις των συντάξεων και παραχώρησαν 320 εκ. ? στους επιχειρηματίες με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων.

-    Για τις φοροαπαλλαγές

Τα φορολογικά βάρη για τα λαϊκά στρώματα, τους μισθωτούς και τους επιτηδευματίες, αγρότες κ.λπ. έχουν αυξηθεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα γύρω στο 50%, τη στιγμή που από την άλλη μεριά έχουν τον κόσμο του κέρδους, δηλαδή τις ανώνυμες εταιρείες και τα υψηλά εισοδήματα,  να έχουν μειώσει τη συνεισφορά τους στη φορολογία, με το πρόσχημα ότι πρόκειται για φοροαπαλλαγές.

To Γραφείο Τύπου