Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/09/2003

Ν.Κωνσταντόπουλος και Λ.Μπίσκι: επιτάχυνση των διαδικασιών για το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς

Ο Πρόεδρος τουΣΥΝ, Ν.Κωνσταντόπουλος, και ο Πρόεδρος τουPDS, Λ.Μπίσκι, συμφώνησαν να εργαστούν για τηνεπιτάχυνση των διαδικασιών για τοΕυρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς 

Να συντονίσουν παραπέρα τη δράση τους σε μία σειρά θέματα, μπροστά στις κρίσιμες πολιτικές μάχες που έχει να δώσει η Ευρωπαϊκή Αριστερά τους προσεχείς μήνες, αποφάσισαν ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν.Κωνσταντόπουλος και ο Πρόεδρος του PDS Λόταρ Μπίσκι, που συναντήθηκαν σήμερα στο Βερολίνο, ύστερα από πρόσκληση του δεύτερου.

Η συνάντηση επιβεβαίωσε τις ήδη στενές σχέσεις αλληλεγγύης και συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στα δύο κόμματα, τον ΣΥΝ και το PDS. Αποφασίστηκε οι σχέσεις αυτές να αναπτυχθούν παραπέρα σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα τους προσεχείς μήνες που οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς έχουν να δώσουν κρίσιμες πολιτικές μάχες.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και διαπιστώθηκε ότι οι απόψεις των δύο κομμάτων ταυτίζονται τόσο στα μεγάλα ζητήματα της συγκυρίας, όσο και στη στρατηγική που έχουν χαράξει για την οικοδόμηση της Ενωμένης Ευρώπης και τη διεκδίκηση ενός διαφορετικού κόσμου.

Τα θέματα στα οποία συγκεντρώθηκε η προσοχή της συνάντησης ήταν:

Η ενίσχυση των διαδικασιών για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς σε άμεση συνάρτηση με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τους αγώνες που αναπτύσσονται για μια διαφορετική Ευρώπη.

Τα δύο κόμματα, ο ΣΥΝ και το PDS, θα συνεχίσουν να συμβάλλουν ενεργά, όπως μέχρι τώρα, για ένα Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς, που θα εκφράσει μία νέα ποιότητα στο συντονισμό και τη συνεργασία των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και θα αποτελέσει αποφασιστική δύναμη αλλαγής για μία ενωμένη Ευρώπη, απαλλαγμένη από το νεοφιλελευθερισμό και τον Ευρωατλαντισμό.

Με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ και την αντιτρομοκρατική εκστρατεία Του Προέδρου Μπους, επιβεβαιώνεται η θέση της Αριστεράς ότι ο πόλεμος και η τρομοκρατία αλληλοτροφοδοτούνται. Οι τραγικές εξελίξεις που σημειώνονται στο Ιράκ και γύρω από το Παλαιστινιακό, υπογραμμίζουν τη βαθιά κρίση που περνάει το σημερινό διεθνές σύστημα και τη χρεοκοπία της πολιτικής Μπους. Αναδεικνύουν με δραματικό τρόπο την ανάγκη για την ακόμη πιο συντονισμένη παρέμβαση της Αριστεράς και την απαίτηση για ένα διαφορετικό και αποφασιστικό ρόλο της Ενωμένης Ευρώπης προς όφελος της διεθνούς ειρήνης και της πολυδιάστατης ασφάλειας, της γεφύρωσης των διεθνών ανισοτήτων και της αναβάθμισης του ΟΗΕ.

To Γραφείο Τύπου