Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/02/2011

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Σε διαρκείς πολύμορφες κινητοποιήσεις βρίσκονται από τις αρχές Δεκεμβρίου 2010 οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που εδρεύει στην Κοζάνη, μετά την πρόταση του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής για συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας.

Κατά την ανοιχτή διαβούλευση που έλαβε χώρα την 1η Δεκεμβρίου 2010, ο Πρόεδρος της Δ.Ε του Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας παρουσίασε ως μονόδρομο τη συγχώνευση των δύο τμημάτων με το ΤΕΙ, λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης του πανεπιστημίου. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως τα δύο τμήματα του Πανεπιστημίου είναι πολυτεχνικά, 5ετούς φοίτησης, ενώ το ΤΕΙ είναι 4ετούς φοίτησης.

Το πανεπιστήμιο φέτος υποχρεώθηκε σε μείωση κατά 30% του προϋπολογισμού του σε σχέση με πέρυσι και προβλέπεται περεταίρω μείωση του ιδίου μεγέθους για τον επόμενο χρόνο, με ενδεχόμενο να παύσουν να είναι βιώσιμα τα Τμήματα. Άμεση συνέπεια αυτής της περικοπής, είναι οι ελλείψεις καθηγητών, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τις καταργήσεις μαθημάτων (18 λιγότερα μαθήματα στον οδηγό σπουδών των Μηχανολόγων Μηχανικών), ενώ σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δ.Ε, τίθεται ζήτημα διακοπής της δωρεάν σίτισης των φοιτητών από το Σεπτέμβριο του 2011.

Οι δύο Φοιτητικοί Σύλλογοι, έχοντας στο πλευρό τους και την πλειονότητα των μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, διαμαρτύρονται τόσο για την υποβάθμιση που θα προκύψει για τα Τμήματά τους, σε περίπτωση συγχώνευσης με το ΤΕΙ της περιοχής, όσο και για την κατάθεση των σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΤΕΙ, δεδομένου ότι το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών δεν έχει κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Η ανησυχία των φοιτητών μεγαλώνει καθημερινά, με αφορμή και το νέο νόμο-πλαίσιο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που αναμένεται να κατατεθεί, με τον οποίο μεταξύ άλλων προτείνεται «Καλλικράτης» σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με συνενώσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με συγχωνεύσεις- συνενώσεις και καταργήσεις τμημάτων.

Επειδή, η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου δε στελεχώνεται από μέλη ΔΕΠ των δυο Πολυτεχνικών Τμημάτων, επομένως δεν μπορούν να εκφραστούν τα δικαιώματα και οι θέσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Επειδή, η ενδεχόμενη συγχώνευση των τμημάτων του Π.Δ.Μ. με το Τ.Ε.Ι. είναι μία πειραματική εφαρμογή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στον χώρο της Γʼθμιας Εκπαίδευσης.

Επειδή, οι προσπάθειες υπονόμευσης και αλλοίωσης του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, όπως με την καθιέρωση διαδικασιών κλήρωσης για τη σύσταση των Συμβουλίων Διοίκησης ή με την επιστράτευση ξένων προς την πανεπιστημιακή κοινότητα προσώπων, βρίσκεται πέρα από κάθε έννοια ακαδημαϊκής δεοντολογίας αλλά και κοινής λογικής.

Επειδή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας κατά γράμμα τις επιταγές της Μπολόνια συνεχίζουν το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης που μόνο στόχο έχει την κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Επειδή, η κυβερνητική πολιτική με πρόσχημα την οικονομική κρίση εκποιεί το μείζον κοινωνικό αγαθό της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και ακυρώνει κοινωνικές κατακτήσεις.

ερωτάται η κ. Υπουργός:

1.    Επιβεβαιώνει ότι το ΥπΠΔΒΜΘ εξετάζει τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με το ΤΕΙ;

2.    Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε όχι μόνο να μη συγχωνευτούν τα δύο Ιδρύματα, αλλά τα δύο Τμήματα του ΠΔΜ να στηριχθούν περαιτέρω με τις απαραίτητες κτιριακές, εργαστηριακές και εκπαιδευτικές υποδομές;

3.    Για ποιους λόγους δεν έχουν κατοχυρωθεί έως σήμερα τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΠΔΜ; Με ποιο χρονοδιάγραμμα θα εκδοθεί το αντίστοιχο Π.Δ. για την κατοχύρωσή τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Τάσος Κουράκης