Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/02/2005

Ν' ανοίξει ο φάκελος διασυνδέσεων ανάμεσα στη δικαιοσύνη και στη μεγάλη εργοδοσία

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ.Αλαβάνος, επικεφαλής αντιπροσωπείας, από τους Γ.Μπανιά, μέλος της Γραμματείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και επικεφαλής της ΑΚΟΑ, Π.Λαφαζάνη, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνο για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική, Γ.Γαβρίλη, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και Θοδ.Δρίτσα, δημοτικό σύμβουλο Πειραιά, έκανε περιοδεία σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε συνάντηση με ναυτεργάτες της εταιρείας «ΡΟΚ», η οποία βρίσκεται υπό πτώχευση και οι εργαζόμενοι σ΄ αυτήν έχουν αρκετούς μήνες να πληρωθούν, καθώς και με το Προεδρείο της ΠΕΝΕΝ.

Αμέσως μετά ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε:

«Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς προσπαθεί να είναι παρών όπου υπάρχουν τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, σε εργοστάσιο, σε καράβι, σε αεροπορική εταιρεία, παντού.

Είναι ντροπή αυτή η εικόνα στον Πειραιά, να είναι το λιμάνι της πείνας, να είναι οι εργαζόμενοι από τον Οκτώβριο χωρίς δεδουλευμένα, χωρίς άδεια, χωρίς αποζημιώσεις, να χάνουν τη δουλειά τους και να μένουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

Συμπαραστεκόμαστε πλήρως στα αιτήματά τους. Η κυβέρνηση οφείλει να τα ικανοποιήσει αμέσως, πολύ περισσότερο που οι ιδιοκτήτες επιδίδονται σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Τέλος, θέλω να αναφέρω κάτι πολύ ουσιαστικό. Έχει ανοίξει ο φάκελος διασυνδέσεων ανάμεσα στη δικαιοσύνη και την εκκλησία. Πρέπει να ανοίξει ο ακόμα μεγαλύτερος φάκελος διασυνδέσεων ανάμεσα στη δικαιοσύνη και στη μεγάλη εργοδοσία γενικά και στο εφοπλιστικό κεφάλαιο ειδικά. Υπάρχουν απαράδεκτες αποφάσεις για τους εργαζόμενους, οι οποίες συχνά παραβιάζουν τους εργατικούς νόμους της χώρας μας.

Οι συνθήκες εδώ κάνουν τον Πειραιά να είναι «λιμάνι της αγωνίας» και «λιμάνι της πείνας». Δεν μπορεί να μην υπάρχει ούτε ενδιαίτηση, ούτε τροφοδοσία στο καράβι αυτό και να μην τηρούνται ούτε οι συνθήκες ασφαλείας σ’ αυτό. Νομίζει κανείς ότι ζούμε σε μια ακυβέρνητη πολιτεία.»

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν οι ναυτικοί, τόνισε:

«Είναι εντελώς δίκαια τα αιτήματά τους και εμείς αυτή την κινητοποίηση θα τη στηρίξουμε. Θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κεφαλογιάννη για να του εκθέσουμε τις απόψεις μας και για να κάνει μια στροφή 180 μοιρών. Επίσης θα φέρουμε το θέμα στη Βουλή, με ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό την άλλη βδομάδα.

Η βάση της ελληνικής ναυτιλίας είναι η προσφορά και το να δίνουν δεκάδες Έλληνες ναυτικοί τη ζωή τους, ταξιδεύοντας με 10 και 11μποφόρ. Δεν ταξιδεύουν οι εφοπλιστές με 10 και 11 μποφόρ.»

Ο Γ.Μπανιάς, τόνισε: Είναι και λιμάνι της ντροπής πλέον ο Πειραιάς. Είναι απαράδεκτο αυτοί οι΄ανθρωποι που βοήθησαν με τη δουλειά τους για δεκαετίες ολόκληρες τους εφοπλιστές να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους, τώρα οι εφοπλιστές να τους πετάνε στο δρόμο και η κυβέρνηση να δείχνει πλήρη αδιαφορία γι αυτό το θέμα.

Είναι υπόθεση όχι μόνο των κομμάτων αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας να σταθούμε δίπλα τους, να αναδειχθεί σε κοινωνικό πρόβλημα, διότι αυτό αφορά ολόκληρη την κοινωνία και κανείς δεν θα μείνει στο απυρόβλητο με την ανεργία που αυξάνεται.

Εμείς ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα διαθέσουμε όλα τα μέσα για να πιέσουμε την κυβέρνηση και τους εφοπλιστές, έτσι ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα.

To Γραφείο Τύπου