Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/02/2011

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και την παραίτηση Μουμπάρακ

Η εξέγερση του αιγυπτιακού λαού συγκλόνισε και συγκλονίζει όλον τον αραβικό κόσμο, αλλά και όλους τους λαούς που νιώθουν και αισθάνονται την ανάγκη να νικήσει η ελευθερία, η δημοκρατία, τα δημοκρατικά δικαιώματα και ο αντιϊμπεριαλιστικός αγώνας του αιγυπτιακού λαού.

Η παραίτηση του δικτάτορα Μουμπάρακ  αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο μακρύ δρόμο του αιγυπτιακού λαού για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια στην Αίγυπτο. Η μεταβίβαση, όμως,  ορισμένων εκ των εξουσιών του στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της χώρας, όπως επίσης και στον αντιπρόεδρο, Ομάρ Σουλεϊμάν, «εκλεκτό» των ισχυρών της Δύσης και των κυρίαρχων δυνάμεων της Ε.Ε., όπως και η «έκδηλη χαρά» του αμερικανικού παράγοντα, αφήνουν πολλά ερωτηματικά για την πραγματική εκπλήρωση των αιτημάτων της αιγυπτιακής νεολαίας και των εργαζομένων. Ο αγώνας του αιγυπτιακού λαού για αξιοπρεπή εργασία, πραγματική δημοκρατία, και απεξάρτηση από τον ιμπεριαλιστικό ζυγό βρίσκονται ακόμα στην καρδιά και στον πυρήνα της αιγυπτιακής εξέγερσης.

Ο ΣΥΝ, όπως και η ευρωπαϊκή Αριστερά, θα παραμείνουν αλληλέγγυοι στο συνεχιζόμενο αγώνα για την ουσιαστική δημοκρατία στην Αίγυπτο, για την ειρήνη με δικαιοσύνη στη Μ. Ανατολή, για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, για Μεσόγειο θάλασσα με ειρήνη και ισότιμη συνεργασία των λαών.

To Γραφείο Τύπου