Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/09/2003

Συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΝ με το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε σήμερα με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑΕ με επικεφαλής την Υπερνομάρχη Αθήνας-Πειραιά Φώφη Γεννηματά.
Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

Φ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: 'Ηταν κατ' αρχήν η γνωριμία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου με τον Πρόεδρο. Αλλά κυρίως θελήσαμε να του ζητήσουμε να δείξει και ο ίδιος αλλά και ο Συνασπισμός εμπιστοσύνη στην αυτοδιοίκηση, και κυρίως να στηρίξει τα αιτήματά μας, αιτήματα οικονομικά, αλλά κατά κύριο λόγο θεσμικά.
Σήμερα γίνεται ένας μεγάλος διάλογος για την μετεξέλιξη στην Αυτοδιοίκηση, κυρίως στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Εμείς ως ΕΝΑΕ οφείλουμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτό το διάλογο και πιστεύουμε ότι η όποια μετεξέλιξη πρέπει να περάσει πρώτα από την ισχυροποίηση του θεσμού.
'Όλα αυτά αναπτύξαμε στον Πρόεδρο. Φεύγουμε με την πεποίθηση ότι ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση, ότι αγωνιζόμαστε και προσπαθούμε για κοινούς στόχους και θα τον έχουμε συμπαραστάτη σ' αυτή την πορεία.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαμε ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα που απασχολούν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τόσο τα θεσμικά, όσο και τα οικονομικά.
Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι σημαντικός και για την ισόρροπη ανάπτυξη και για την αξιοβίωτη καθημερινότητα της ζωής των πολιτών και για τη διεύρυνση της δημοκρατίας.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε οριακό σημείο. Αντιμετωπίζει οικονομική αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Αντιμετωπίζει θεσμική σύγχυση και αλληλοεπικάλυψη με άλλες δομές της κεντρικής Διοίκησης ή της Αυτοδιοίκησης αρμοδιοτήτων.
Χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τώρα να αποσαφηνιστούν τα πράγματα, Ολοκληρωμένη δημοκρατική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση σημαίνει περιφερειακή αποκέντρωση με αιρετή αυτοδιοίκηση και στους δύο βαθμούς. Και επίσης σημαίνει οικονομική αυτοδυναμία, οικονομική ανεξαρτησία της αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να μπορεί να επιτελεί το νέο πολιτικό της ρόλο μέσα σε ένα σύγχρονο κράτος.
Πιστεύω ότι και η κεντρική Διοίκηση και όλα τα κόμματα πρέπει να ξεκαθαρίσουν με σαφήνεια την τοποθέτησή τους. Θέλουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να επιτελεί ένα νέο πολιτικό ρόλο ή δεν θέλουν; Εάν συνεχιστεί η μέχρι σήμερα κατάσταση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα καρκινοβατεί και θα φυτοζωεί. Εάν υπάρξει διαρθρωτική αλλαγή στο πολιτικό σύστημα και στον τρόπο συγκρότησης του κράτους, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αναδειχθεί ως ένας δυναμικός φορέας σχεδιασμού και υλοποίησης της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, της κοινωνικής και περιβαλλοντικής προστασίας, της διευρυμένης δημοκρατίας.

To Γραφείο Τύπου