Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/02/2011

Συνέντευξη του Δ.Στρατούλη στο ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 στο κόκκινο»

Ο Δημήτρης  Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ  σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 στο κόκκινο» (κυρία Μπούλικα Μιχαλοπούλου) σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις ανέφερε τα εξής:

-    κ.Στρατούλη πως κρίνετε την αντιπαράθεση κυβέρνησης – Τρόικας για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων 50 δις ευρώ μέχρι το 2015;

Οι αντιδράσεις της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου αλλά και της ηγεσίας της ΝΔ στην εξαγγελία των τροικανών για το πρόγραμμα- μαμούθ των ιδιωτικοποιήσεων εξελίσσεται σʼ ένα κακόγουστο παιδικό θέατρο.

Η κυβέρνηση και η ΝΔ έχουν συμφωνήσει επί της ουσίας στην πρωτοφανή αυτή λεηλασία του δημόσιου πλούτου. Η κυβέρνηση σηκώνει φραστικά τους τόνους και χύνει κροκοδείλια δάκρυα, αφού πρώτα έχει συμφωνήσει με την τρόικα στα πάντα. Επομένως οι εκ των υστέρων αντιδράσεις της όχι για την ουσία αλλά για τη διαδικασία εκδηλώθηκαν μόνο για να σωθούν τα προσχήματα. Με αυτό τον τρόπο αφενός στήνει σκηνικό διενέργειας βουλευτικών εκλογών και αφετέρου «ρίχνει στάχτη στα μάτια του κόσμου» για να αποκρύψει το νέο πιο κατεδαφιστικό μνημόνιο που έχει συμφωνήσει για το 2012 – 2014. Η ηγεσία της ΝΔ, παρότι έχει εξαγγείλει από πέρσι το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, δεν συναινεί με την κυβέρνηση και την τρόικα καθαρά για λόγους διατήρησης του διακομματικού παιχνιδιού.

Σε κάθε περίπτωση όμως ούτε η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου ούτε η όποια άλλη πρόθυμη πολιτική δύναμη συναινέσει είτε τυπικά είτε ουσιαστικά μαζί της δεν νομιμοποιούνται να ξεπουλήσουν ολόκληρο το δημόσιο πλούτο της χώρας ούτε να την δεσμεύσουν για της επόμενες δεκαετίες.

-    κ. Στρατούλη είναι αλήθεια ότι επιταχύνονται οι πολιτικές εξελίξεις, τι όμως συμβαίνει με τις κοινωνικές εξελίξεις;

Καθημερινά όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα κινητοποιούνται ενάντια στις κατεδαφιστικές πολιτικές της τρόικας, της κυβέρνησης και του ΣΕΒ. Αποκορύφωμα θα είναι η μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 23 Φλεβάρη που μπορεί και πρέπει να είναι η αφετηρία για παλλαϊκό ξεσηκωμό. Γιʼ αυτό εξάλλου η κυβέρνηση διολισθαίνει συνεχώς σε πρωτοφανή αυταρχικό κατήφορο και σε ποινικοποίηση του οποιουδήποτε κοινωνικού σκιρτήματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσει ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη, την κλιμάκωση και κυρίως στο συντονισμό των κοινωνικών αγώνων και στην αλληλεγγύη στα αγωνιζόμενα τμήματα της κοινωνίας, ώστε να μην μπορούν η κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ να την κατακερματίζουν, στρέφοντας την μια κοινωνική κατηγορία ενάντια στην άλλη.

Όσον αφορά στο κίνημα «δεν πληρώνω» δεν αρκεί να το στηρίζουμε πολιτικά, ούτε πρέπει να το «καπελώσουμε» κομματικά, αλλά να συμβάλλουμε ώστε νʼ αναπτυχθεί, να συντονιστεί πανελλαδικά, να διευθυνθεί και να πολιτικοποιηθεί, συνδέοντας τα αιτήματά του με αυτά των υπό εξέλιξη ταξικών αγώνων, με την μη αναγνώριση του δημόσιου χρέους ως χρέους του ελληνικού λαού και με την ανάγκη μιας άλλης πολιτικής που δεν θα προτάσσει τα κέρδη των εργολάβων – κατασκευαστών και του κεφαλαίου, αλλά την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

To Γραφείο Τύπου