Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/02/2011

Συνέντευξη του Ν.Βούτση στο ρ/σ ''Στο Κόκκινο 105,5''

•    Όλες οι μέχρι τώρα πολιτικές σε σχέση με το μνημόνιο ήταν συνειδητά  απολύτως αδιέξοδες, ως προς την αποτελεσματικότητά τους, αλλά επίσης, συνειδητά απολύτως ηθελημένες και τεκμηριωμένες για να μειωθούν τα εισοδήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτό προφανώς δημιουργεί ένα κοινωνικό, αλλά και πολιτικό, νέο σκηνικό.

•     Στην καρδιά της απόφασης και των συζητήσεων που έγιναν στην ΚΠΕ ήταν η ανάγκη ανάπτυξης και ενίσχυσης μαζικών, ενωτικών πολύμορφων κινημάτων των πολιτών, μέσα και έξω από  τα συνδικάτα, πολύμορφων κινημάτων αντίστασης και ανατροπής αυτών των πολιτικών.

•    Κεντρικός πολιτικός στόχος είναι η αλλαγή των σημερινών συσχετισμών δύναμης γιατί αυτό το πολιτικό τοπίο, αν μείνει αδιατάρακτο  όπως είναι, και θα βοηθήσει στους σχεδιασμούς του γαλλογερμανικού άξονα  και των ελίτ κυβερνήσεων σήμερα στην Ευρώπη, αλλά και πειθήνια θα οδηγήσει στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου . Άρα χρειάζεται μια ανατροπή πολιτικού χαρακτήρα.

•    Δεν έχει νόημα να λέμε μόνο να ανατραπεί η κυβέρνηση και η πολιτική της και αυτές οι κατευθύνσεις και σε ευρωπαϊκή κλίμακα, αν ταυτόχρονα δεν αγωνιζόμαστε  και δεν βάζουμε ενώπιον των ευθυνών τους όλες τις αριστερές δυνάμεις  για το πώς θα διαμορφωθεί ένας νέος συσχετισμός που θα έχει αριστερό πρόσημο.

-    Η αριστερά, ο ΣΥΝ ακόμα και προοδευτικοί οικονομολόγοι είχαν επισημάνει από τις πρώτες μέρες κιόλας του μνημονίου ότι το πρόγραμμα αυτό δεν βγαίνει. Και δεν βγαίνει, μεταξύ πολλών άλλων λόγων, και λόγω της αύξησης του χρέους χρόνο το χρόνο. Τώρα έρχεται η απάντηση από την τρόικα σε συνεννόηση, εκτιμώ εγώ, με την κυβέρνηση και εκποιούν δημόσια πλούτο, και μάλιστα όσο-όσο.

Όπως τα λέτε είναι. Είναι φανερό πια ότι ο βασιλιάς έχει μείνει γυμνός. Και αναφέρομαι στο κεντρικό ζήτημα, δηλαδή τη δανειοδότηση, με τους όρους που έγινε. Ήταν το πείραμα για ένα πέρασμα σε όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε να νεοφιλελευθεροποιηθεί πλήρως όλη η οικονομική και κοινωνική πολιτική και να οδηγηθεί ουσιαστικά σε αδιέξοδο και η ευρωζώνη.

Η πρώτη φάση ήταν ότι στο όνομα του χρέους και με το πρόσχημα της επικείμενης χρεοκοπίας μειώνουμε δραματικά τις δαπάνες, όπου ως δαπάνες εννοούσαν τη μισθολογική δαπάνη, σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, με αποτέλεσμα την ύφεση, την ανεργία κ.λπ. Η δεύτερη φάση ήταν οι περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές με τις οποίες  θα μονιμοποιηθεί αυτή η άδικη αναδιανομή  και να μονιμοποιηθεί και η κατακρεούργηση των εργασιακών σχέσεων στη βάση των συμβάσεων κ.λπ.

Έρχεται τώρα αυτή η συναπόφαση κυβέρνησης-τρόικας -γι αυτό λέω περί γυμνού βασιλιά-  να ομολογήσει ότι οι προηγούμενες δύο φάσεις δεν μπορούσαν να οδηγήσουν σε διέξοδο σε σχέση με το κεντρικό ζήτημα, έτσι όπως είχε τεθεί, του χρέους. Και πλέον ανοιχτά λένε ότι, αφού και εφόσον γίνουν όλα τα προηγούμενα,  δηλαδή μισθοί περίπου τριτοκοσμικοί και εργασιακές σχέσεις περίπου μεσαιωνικές, ερχόμαστε τώρα να σας πούμε και το παραμύθι με τους δράκους ότι αυτά δεν φτάνουν, δεν έγιναν για το χρέος. Για το χρέος λένε τώρα ότι χρειάζεται να υπάρξει μια εκποίηση των συμμετοχών  του ελληνικού δημοσίου και της ακίνητης περιουσίας κ.λπ., έτσι όπως εμφανίστηκε από την τρόικα.

Αυτό είναι που θορύβησε την κυβέρνηση: το ότι, ενώ η συμφωνία ήταν σε τρία στάδια αρχικά, για να έρθουν αυτές οι αλλαγές σταδιακά, ώστε να μειωθούν οι αντιστάσεις και να μεγεθυνθούν τα οφέλη υπέρ του κεφαλαίου, σήμερα έρχεται στην επιφάνεια ότι αυτές οι φάσεις τέμνονται και ταυτόχρονα συμπτύσσονται χρονικά.  Όλες οι μέχρι τώρα πολιτικές σε σχέση με το μνημόνιο ήταν συνειδητά  απολύτως αδιέξοδες, ως προς την αποτελεσματικότητά τους, αλλά επίσης και συνειδητά απολύτως ηθελημένες και τεκμηριωμένες για να μειωθούν τα εισοδήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτό προφανώς δημιουργεί ένα κοινωνικό αλλά και πολιτικό νέο σκηνικό.

-    Πως θα αντιδράσει ο ΣΥΝ στη νέα κατάσταση; Έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις από τη συνεδρίαση της ΚΠΕ;

Από πλευράς χρονικής συγκυρίας ήταν πολύ σημαντική η συνεδρίαση της ΚΠΕ. Αλλά η ουσία ήταν και φυσικά και τα συμπεράσματα το μαζικό κίνημα. Στην καρδιά της απόφασης και των συζητήσεων που έγιναν στην ΚΠΕ ήταν η ανάγκη ανάπτυξης και ενίσχυσης, μαζικών, ενωτικών πολύμορφων κινημάτων των πολιτών, μέσα και έξω από  τα συνδικάτα, πολύμορφων κινημάτων αντίστασης και ανατροπής αυτών των πολιτικών.

Από εκεί και πέρα βεβαίως υπήρξαν και αποφάσεις που αφορούν την μόνιμη επωδό στην οποία εμείς σταθερά μένουμε: την ανάγκη ενότητας  και διεύρυνσης της ενότητας όλων των δυνάμεων της αριστεράς με όσους αποδεσμεύονται από τα αριστερά από το ΠΑΣΟΚ  μέχρι τη ριζοσπαστική και πολιτική οικολογία και την αναγκαία επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να  ανταποκριθεί στα καθήκοντα της περιόδου.

Κεντρικός πολιτικός στόχος είναι η αλλαγή των σημερινών συσχετισμών δύναμης γιατί αυτό το πολιτικό τοπίο, αν μείνει αδιατάρακτο  όπως είναι, και θα βοηθήσει στους σχεδιασμούς του γαλλογερμανικού άξονα  και των ελίτ κυβερνήσεων σήμερα στην Ευρώπη, αλλά  και πειθήνια θα οδηγήσει στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου κ.λπ. Άρα χρειάζεται μια ανατροπή πολιτικού χαρακτήρα.

-    Νομίζω όμως το λέτε με μεγαλύτερη έμφαση το τελευταίο διάστημα ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να φύγει το συντομότερο. Άρα λοιπόν πρόωρες εκλογές..

Αυτό που ζητάμε και για το οποίο αγωνιζόμαστε  είναι να διαμορφωθούν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις  -και δεν μιλάω στο απώτερο μέλλον, μιλάω για το αμέσως προσεχές  μέλλον- έτσι ώστε να μπλοκαριστούν αυτές οι  πολιτικε΄ς και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα -γι αυτό θα κάνουμε και το συνέδριο του ΚΕΑ τον Μάρτιο για το χρέος κ.λπ.-  και βεβαίως να ανατραπούν οι κυβερνήσεις και όσοι προωθούν  αυτές τις πολιτικές.

Βεβαίως όμως μέλημά μας είναι, επειδή αυτά δεν γίνονται μέσα στο δοκιμαστικό σωλήνα, ταυτόχρονα  να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε οι εναλλακτικές λύσεις  να έχουν αριστερό πρόσημο. Δεν έχει νόημα να λέμε μόνο να ανατραπεί η κυβέρνηση και η πολιτική της και αυτές οι κατευθύνσεις και σε ευρωπαϊκή κλίμακα -πράγμα που από το καλοκαίρι το λέμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- αν ταυτόχρονα δεν αγωνιζόμαστε  και δεν βάζουμε ενώπιον των ευθυνών τους όλες τις αριστερές δυνάμεις  για το πώς θα διαμορφωθεί ένας νέος συσχετισμός που θα έχει αριστερό πρόσημο.

To Γραφείο Τύπου