Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/09/2003

Επίσκεψη του Ν.Κωνσταντόπουλου στη Λευκάδα

Την πληγείσα από τον πρόσφατο σεισμό Λευκάδα επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.
Το πρωί συναντήθηκε με το Νομάρχη, το Δήμαρχο Λευκάδας, τον Δήμαρχο Απολλωνίων και Πρόεδρο της ΤΕΔΚ και επισκέφθηκε στο Νυδρί το Δήμαρχο Ελλομένου.
Ενημερώθηκε για τις καταστροφές που υπέστησαν η κοινωνική και οικονομική ζωή, οι βασικές υποδομές, τα σπίτια, οι επιχειρήσεις και τα μνημεία πολιτισμού του νησιού.
Επισκέφθηκε περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό, τις λαϊκές πολυκατοικίες στη Λευκάδα και συζήτησε με τους κατοίκους για την παρούσα κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

Ένα μήνα μετά τον καταστροφικό σεισμό, η Λευκάδα βρίσκεται ακόμα στο επίπεδο των εξαγγελιών. Οι φορείς του νησιού αναγκάζονται να προβούν σε αγωνιστική κινητοποίηση στις 17 Σεπτεμβρίου για να μην ξεχαστούν, για να μην παγώσουν οι πληγές της περιοχής.
Ακόμα δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον εργολάβο για τις κατεδαφίσεις, ακόμα δεν έχουν καλυφθεί οι πραγματικές ανάγκες των πληγέντων, ούτε υλοποιούνται στο σύνολό τους οι ρυθμίσεις φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών εκκρεμοτήτων.
Για την Λευκάδα απαιτείται η ενισχυμένη και πλήρης ανασυγκρότηση, λόγω της υψηλής επικινδυνότητας, όχι η απλή επαναφορά στην προτέρα κατάσταση.
Να πω λοιπόν αυτό που κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Δεν μπορεί να δίνονται οι ίδιες τιμές αποζημίωσης και δανείων στην Λευκάδα που είναι στην Α’ ζώνη επικινδυνότητας με αυτές που δίνονται για περιοχές μικρότερης επικινδυνότητας. Χρειάζεται άμεση στήριξη σε όλους τους εργαζόμενους που έμειναν άνεργοι, χωρίς να έχουν συμπληρώσει τα 100 ημερομίσθια ασφάλισης.
Να υπάρξει δεσμευτική κι εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης κι ενίσχυσης, Οι πόροι μπορούν να βρεθούν από τον αποπληθωριστή του Γ' ΚΠΣ, από τα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ που στην ενδιάμεση αξιολόγηση θα κριθεί ότι δεν μπορούν να απορροφηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Πρέπει να έχουν αποκατασταθεί τα πράγματα πριν από την ερχόμενη περίοδο.

Για τον εκλογικό νόμο

Το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του μιλά για την απλή αναλογική, αλλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιμένει στην "αναλογικότητα".
Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη μιλάει για εκλογική δικαιοσύνη, αλλά διατηρεί και ενισχύει τους καλπονοθευτικούς μηχανισμούς.
Και το νέο σχέδιο εκλογικού νόμου, με αλχημείες, κάνει την κομματική μειοψηφία μονοκομματική αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Μετά από 12 χρόνια εφαρμογής ενός ανήθικου και άδικου εκλογικού νόμου η κυβέρνηση του κ. Σημίτη επιχειρεί τον καλλωπισμό του.
Πυρήνας και του νέου σχεδίου είναι η διατήρηση της πολιτικής και θεσμικής στρέβλωσης με την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος και την μείωση των απωλειών του δεύτερου κόμματος.
Από την ενισχυμένη αναλογική πάμε απ' ευθείας στην πριμοδοτούμενη αυτοδυναμία και στον ενισχυμένο πλειοψηφικό δικομματισμό.
Δεν πρόκειται για αλλαγή του εκλογικού νόμου ή μεταρρύθμισή του. Αναδιατύπωση του υφιστάμενου έχουμε, χωρίς μάλιστα να αποσαφηνίζονται τα κριτήρια κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών, οι μηχανισμοί κατανομής των εδρών και οι επιλογές της αναφερόμενης νέας περιφερειακής διαίρεσης.
Και σ' αυτό το νόμο είναι εκλογικά ύποπτο και πολιτικά ανήθικο το παιχνίδι πριμοδότησης της αυτοδυναμίας.

Για την ακρίβεια

'Αρχισε και η αγορά να αντιγράφει τα επικοινωνιακά κόλπα της κυβέρνησης.
Μεγάλα εμπορικά συγκροτήματα εμφανίζονται να μιλούν για πάγωμα τιμών, διαφημίζοντας έτσι τον εαυτό τους και την κυβέρνηση, κρύβοντας όμως ότι την προηγούμενη είχαν κάνει γενναίες ανατιμήσεις πάνω από 10%. Αλλά και η κυβέρνηση σπεύδει να πανηγυρίσει χειροκροτώντας τον εαυτό της και όσους εξαπατούν τους καταναλωτές.
Για κατοχύρωση της ακριβείας και των ανατιμήσεων πρόκειται, για θρίαμβο της επικοινωνιακής πολιτικής της απάτης.
Η ακρίβεια παραμένει και εξακολουθεί να κλέβει ότι απομένει από το εισόδημα των νοικοκυριών. Η αγωνία για τους λογαριασμούς του σπιτιού εξακολουθεί να είναι βασανιστική για τους περισσότερους, παρά τις καυχησιολογίες της κυβέρνησης που παριστάνει τον Ρομπέν των τηλεοράσεων.

Για την κατάσταση της Οικονομίας

Ο πλεονασματικός Προϋπολογισμός του 2003 σήμερα αποδεικνύεται ελλειμματικός.
'Οσοι μιλούσαν για αποτελεσματική και εκσυγχρονιστική διαχείριση σήμερα ομολογούν τις μεγάλες αποκλίσεις του Προϋπολογισμού, την αύξηση του δημοσίου χρέους, τον δανεισμό με το επιχείρημα ότι "έτσι κάνουν κι άλλοι" σαν να μην τρέχει τίποτα.
'Εχουμε να ακούσουμε και να δούμε πολλά πηγαίνοντας για τις εκλογές.
'Όλα τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση με την πολιτική της πριμοδοτούσε την ανισοκατανομή πλούτου και ευκαιριών αλλά και την εκποίηση δημοσίας περιουσίας.
Η πολιτική της κυβέρνησης διαμόρφωσε την κοινωνική αδικία, τις εισοδηματικές ανισότητες και τις περιφερειακές αποκλίσεις. Ακριβώς γι αυτό προκαλεί τη δυσφορία της ελληνικής κοινωνίας, όταν την τελευταία στιγμή, πριν από τις εκλογές, μιλάει για την κοινωνική δικαιοσύνη και για Χάρτες σύγκλισης.
Με χάρτινα λόγια η κυβέρνηση προσπαθεί να μπαλώσει τις κοινωνικές τρύπες που η ίδια άνοιξε.

To Γραφείο Τύπου