Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/02/2011

Δήλωση του Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχετικά με την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη «Νομισματική Πολιτική 2010-2011»

Η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη «Νομισματική Πολιτική 2010-2011» είναι αποκαλυπτική όταν διακηρύσσει πως το Μνημόνιο επέτρεψε «την πραγματοποίηση σημαντικών αλλαγών που καθυστερούσαν επί δεκαετίες».

Το ζητούμενο για τις κυρίαρχες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις ήταν ανέκαθεν η υφαρπαγή του εισοδήματος και των κατακτήσεων των εργαζομένων προς όφελος του κεφαλαίου.

Το δημόσιο χρέος, που δημιούργησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τη συνεχή φοροαπαλλαγή των υψηλών εισοδημάτων, την υπόθαλψη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, τα χαριστικά πακέτα στις τράπεζες, τις πέρα από κάθε λογική στρατιωτικές δαπάνες, χρησιμοποιείται ως εργαλείο και άλλοθι για τη συνεχή αναδιανομή πλούτου και εξουσίας υπέρ του κεφαλαίου.

Νέα απειλή για τον ελληνικό λαό αποτελεί η προαναγγελθείσα εκχώρηση κάθε δημόσιου πλούτου σε ιδιώτες.

Είναι πια φανερό στον καθένα ότι οι πολιτικές του Μνημονίου επιδεινώνουν την ύφεση της ελληνικής οικονομίας και βαθαίνουν την κρίση χρέους.

Για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός πώς δημιουργήθηκε και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η σημερινή κρίση χρέους, εμείς ζητάμε να συσταθεί άμεσα μια Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του ελληνικού δημόσιου χρέους, στην προοπτική επαναδιαπραγμάτευσής του προς το συμφέρον των εργαζομένων.

Παράλληλα καλούμε τους εργαζόμενους να εντείνουν τους αγώνες τους, σε συντονισμό με τους αγώνες των άλλων ευρωπαίων εργαζομένων για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη, για την κατάργηση του Μνημονίου, για μια κοινωνία αλληλεγγύης με κέντρο τον εργαζόμενο πολίτη.

To Γραφείο Τύπου