Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/02/2011

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα προς τον Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού: Απαράδεκτη παρέμβαση του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά σε δίκη κατά του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης

Όπως είναι γνωστό, μετά τις κινητοποιήσεις του Δήμου Ελληνικού το 2007, η ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ασχολήθηκε με το θέμα της εγκυρότητας των συμβάσεων, με τις οποίες το ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά παραχώρησε μέρος της παραλιακής έκτασης του Ελληνικού σε επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται το χώρο, με την παράνομη λειτουργία νυκτερινών κέντρων και πίστας κάρτιγκ.

Το Φεβρουάριο του 2008, με τη Νο 87/2008 γνωμοδότησή της, η ολομέλεια του ΝΣΚ έκρινε ότι είναι άκυρες και παράνομες οι συμβάσεις αυτές, καταλήγοντας μάλιστα στη διατύπωση ότι δεν χρειάζεται καν η καταγγελία τους. Την γνωμοδότηση αυτή αποδέχθηκε και ο τότε Υφυπουργός Αθλητισμού.

Απαντώντας το Υπουργείο Πολιτισμού σε σχετική ερώτησή μας τον Φεβρουάριο του 2010, αναφέρει ότι «με το 145/2.2.2010 εξαιρετικά επείγον έγγραφο του προέδρου του ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά δόθηκε εντολή να κινηθούν οι νόμιμες δικαστικές και εξώδικες διαδικασίες για την αποβολή των παρανόμως εγκατεστημένων σε εφαρμογή των διαλαμβανομένων στην 87/2008 γνωμοδότηση του ΝΣΚ.» (βλ. Α.Π.: Υπ. Πο.Τ./Γρ. Υφ./Κ.Ε./594/148 – 19.3.2010)

Μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν έχουν αποβληθεί από το χώρο οι παράνομα λειτουργούσες επιχειρήσεις, αλλά το ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά, εποπτευόμενο από τη ΓΓΑ νομικό πρόσωπο, άσκησε παρέμβαση υπέρ της εγκυρότητας των συμβάσεων παραχώρησης σε δίκη της 17/1/2011, στην οποία η εταιρία που με παράνομη κατά το ΝΣΚ σύμβαση βρίσκεται στο χώρο ζήτησε την απομάκρυνση των μέσων, των υποδομών και των υπαλλήλων του Δήμου Ελληνικού από την παραλία.

Τόσο με την κωλυσιεργία του όσο και με την παραπάνω παρέμβασή του, το ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά ενεργεί ουσιαστικά υπέρ των εταιριών, που με τη λειτουργία τους προσπορίζονται παράνομα οφέλη από την παραμονή τους στο χώρο.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κος Υπουργός

1.    Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να ελέγξει τις ευθύνες τόσο της διοίκησης του ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά όσο και των Νομικών Συμβούλων του;

2.    Τι ποσά έχουν καταβληθεί από τις επιχειρήσεις που έχουν μισθώσει χώρους του ΕΑΚΝ/ΑΚ κατά τα έτη 2007, 2008, 2009 και 2010 στο ΕΑΚΝ/ΑΚ ως ενοίκιο;

Παρακαλούμε τέλος να κατατεθούν στη Βουλή οι σχετικές συμβάσεις που έκρινε το ΝΣΚ με την 87/2008 γνωμοδότησή του και οι τυχόν τροποποιήσεις τους.

 Ο ερωτών και αιτών βουλευτής

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ