Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/02/2011

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δημ. Παπαδημούλη στο ραδιόφωνο του Flash

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «FLASH 96.0» (Μ. Λεονάρδου-Γ. Στρατάκης), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για την προσυμφωνημένη εκποίηση δημόσιας περιουσίας

Το σαββατοκύριακο ζήσαμε ένα μνημειώδες έργο, «κυβέρνηση εναντίον τρόικα». Επειδή δεν πείθει αυτή η σύγκρουση, ζήτησα από τον κ. Παπακωνσταντίνου να έρθει στη Βουλή και ν απαντήσει σʼ όλα τα θέματα που εγέρθηκαν απ αυτήν την αποκριάτικη αντιπαράθεση. Πρώτον πως πρόεκυψε αυτός ο αριθμός των 50 δις ευρώ από την πώληση ακίνητης περιουσίας ,γιατί μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι όλοι ήξεραν για 15δις ευρώ, πώς  ξαφνικά βγαίνει ένα νούμερο 3,5 φορές πιο πάνω; Ενδεικτικό του πόσο  αστρονομικό είναι αυτό το ποσό και οδηγεί τον κόσμο να λέει «πωλείται όπως είναι επιπλωμένο», όπως έλεγε και ένα παλιό τραγούδι, είναι το εξής: Και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που έκαναν πολλές αποκρατικοποιήσεις τα τελευταία 15 χρόνια, εισέπραξαν και οι δυο μαζί 16 δις. Φαντάζει ακόμα πιο ιλιγγιώδες το ποσό,  αν αναλογιστούμε πόσο πούλησε ο κ. Αλογοσκούφης το ποσοστό του δημοσίου στο ΟΤΕ: 350 εκατομμύρια ευρώ.

Με τις σημερινές χαμηλότατες αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο, καθώς έχουν πέσει πάρα πολύ οι αξίες, το σύνολο της κρατικής συμμετοχής σε όλες τις εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο είναι κάτω από 7 δις ευρώ. Άρα πως θα προκύψουν αυτά τα 50 δις;

Δεύτερον ποια είναι αυτή η λίστα των προς πώληση ή προς εκποίηση ή προς αξιοποίηση αυτό το γελοίο παιχνίδι με τις λέξεις δεν πείθει πια κανέναν; Αυτή η γελοία αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που καθένας λέει  «εμείς προτείνουμε αξιοποίηση εσείς προτείνετε εκποίηση».

Τρίτο, επειδή υπάρχει μια «σατανική σύμπτωση». Αυτά τα 50 δις είναι ο ίδιος αριθμός με αυτόν που είχε προτείνει ο κύριος Σαμαράς τον Ιούλιο του 2010 ως έσοδα από την ακίνητη περιουσία. Ρωτώ : ποιες είναι οι διαφορές πλέον του ΠΑΣΟΚ από το πρόγραμμα της ΝΔ;

Τέταρτο, όταν ο κόσμος βοά με σκάνδαλα γύρω από πολλές μεγάλες αγοροπωλησίες του δημοσίου τα τελευταία χρόνια Siemens, υποβρύχια, C4i.  Όταν θέλει κάνεις να πάρει μίζα για να αγοράσει μπορεί να πάρει μίζα και για να πουλήσει. Δυστυχώς μετά από χρόνια «εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεων» το δημόσιο δεν ξέρει ποια είναι ακριβώς η περιουσία του με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος να καταπατάται από ιδιώτες με κομπίνες. Είναι «ακριβός στα πίτουρα και φτηνός στʼ αλεύρι» με την εξής έννοια: Υπάρχουν ιδιωτικά ακίνητα που το δημόσιο τα νοικιάζει πανάκριβα και δημόσια ακίνητα που το δημόσιο τα νοικιάζει τζάμπα σε ιδιώτες.

Για τις αντιδράσεις του Πρωθυπουργού και την αδιέξοδη πολιτική επιλογή

Είναι επικοινωνιακού τύπου αντιδράσεις του πρωθυπουργού διότι ο κ. Γιούνκερ χθες το βράδυ μετά το Euro group αφού ενημερώθηκε και από τον κ.  Παπακωνσταντίνου είπε ξανά τον ίδιο αριθμό, 50 δις. Η δήλωση Παπανδρέου που λέει δεν θα πουληθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο δημόσιας  γης δεν πείθει την κοινή γνώμη. Διότι μπορεί να μην πουληθεί αλλά να ενοικιαστεί για 50 ή 99 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης της συμφωνίας, το οποίο δεν διαφέρει και πολύ από την πώληση.

Την στιγμή που αν το κράτος πουλήσει τη συμμετοχή του σε όλες τις εισηγμένες επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο θα συγκεντρώσει το πολύ 7 δις πώς θα συγκεντρώσει περίπου 50 δις, να δεχτώ και το ενδεικτικό, με μικρορυθμίσεις. Δεν πείθει αυτή η επιχειρηματολογία.

Όταν είναι τόσο χαμηλά οι αξίες σε ακίνητα, επιχειρήσεις κτλ. Είναι συμφέρον τα εναπομείναντα χρυσαφικά να πουληθούν «κοψοχρονιά»; Αν είσαι καταχρεωμένος στις τράπεζες θα πουλήσεις το καλό χωράφι στο χωριό την ώρα που σου έχουν βάλει «το μαχαίρι στο λαιμό»; Αν βάλεις ένα μαζικό πωλητήριο πωλούνται όλα σε «τιμή ευκαιρίας, «τʼ αφεντικό τρελάθηκε» και «τα πουλάει τζάμπα» ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Δεν θα καταρρεύσουν οι τιμές της χρηματαγοράς; Δεν θα πέσει ακόμα παραπάνω η αξία τους που είναι ήδη πεσμένη; Δεν είναι και βλακώδες διαπραγματευτικά;

Αυτά τα καταλαβαίνει κάνεις ακόμα και αν δεν έχει καμία γνώση οικονομικών.  Έχουν αποτύχει η κυβέρνηση με την Τρόικα  στο να πιάσουν τα νούμερα και τους στόχους του Μνημονίου. Αλλά η αποτυχία επεκτείνεται και στην φοροδιαφυγή και στην κρατική σπατάλη. Κι αφού αδυνατούμε να βάλουμε τους πλούσιους και τους φοροδιαφεύγοντες να πληρώσουν, αφού δεν μπορούμε να συμμαζέψουμε το κράτος-μπάχαλο, θα βάλουμε ένα μαζικό πωλητήριο για να μπορέσω να αγοράσω μέρος του χρέους, πουλώντας δημόσια περιουσία. Αυτό είναι επικίνδυνο.

Για τα όρια της εξουσιοδότησης του Υπ. Οικονομικών

Επειδή η Τρόικα το «μαρτύρησε» χοντροκομμένα και ξεσήκωσε αντιδράσεις απʼ όλους ακόμα και από τους υπουργούς και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, βγήκε ανακοίνωση στις 2 το πρωί από τον κ. Πεταλωτή κι ανέβηκε το έργο «κυβέρνηση εναντίον τρόικας». Για δυο 24ώρα άφησαν τον κόσμο να εκτονωθεί και την Δευτέρα ομολόγησαν τα συμφωνημένα.

Από πλευράς οικονομικής επιλογής, κυρίαρχων πολιτικών επιλογών και δημοσίου συμφέροντος αυτή η ιστορία «μπάζει». Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα κράτος που δεν ξέρει τα περιουσιακά του στοιχεία, που δεν ξέρει να υποστηρίξει  το δημόσιο συμφέρον. 50 δις είναι το 20 με 25 % του σημερινού ΑΕΠ δηλαδή της ετήσιας παραγωγής στο σύνολο της οικονομίας. Είναι τεράστιο ποσό.

Όσοι παρασκηνιακά από το ΠΑΣΟΚ γκρινιάζουν για τις αποφάσεις του κ. Παπακωνσταντίνου με την τρόικα να το κάνουν και δημόσια. Είναι μείζον  ζήτημα για την χώρα να μπορεί ο Υπουργός Οικονομικών να δεσμεύει για δεκαετίες, εν λευκώ, γενιές Ελλήνων χωρίς να περνάει το θέμα από την έγκριση του εθνικού κοινοβουλίου.

To Γραφείο Τύπου