Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/02/2011

Ανακοίνωση Ν.Ε. ΣΥΝ Φθιώτιδας -- Σχετικά με τη συνεχιζόμενη αντίδραση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μαγνησίας Λαμίας στο θέμα της απόφασης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δημιουργίας τάξης υποδοχής παιδιών ΡΟΜΑ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ- Ν.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Λαμία 14.02.10

Σχετικά με τη συνεχιζόμενη αντίδραση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μαγνησίας Λαμίας  στο θέμα της απόφασης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  δημιουργίας τάξης υποδοχής παιδιών ΡΟΜΑ  στο σχολείο και την επιστολή του Δημάρχου Λαμίας (χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) προς την αναπληρωτή υπουργό Παιδείας να ανασταλεί η λειτουργία της τάξης που επρόκειτο να αρχίσει το Φεβρουάριο μέχρι να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα των ρομά    θέλουμε να τονίσουμε τα παρακάτω:

Και με προηγούμενη ανακοίνωση μας είχαμε δημόσια τοποθετηθεί ότι  το δικαίωμα στη μόρφωση είναι συνταγματική υποχρέωση και δικαίωμα για όλα τα παιδιά και κανείς δεν νομιμοποιείται να τους το στερήσει. Ιδιαίτερα τα παιδιά ρομά  που ανήκουν σε μια κοινωνικά ευπαθή ομάδα   δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν ρατσιστικές συμπεριφορές αλλά  να στηριχτούν στην προσπάθειά τους  να ενταχθούν στη σχολική και κοινωνική ζωή.     

 Το πρόβλημα της σχολικής διαρροής των παιδιών ρομά   πρέπει  επιτέλους να το αντιμετωπίσουν  όλοι με υπευθυνότητα. Η δημιουργία τάξης υποδοχής είναι σε θετική κατεύθυνση και η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να εφαρμοσθεί. Θέλουμε ακόμα να επισημάνουμε τις ευθύνες   της Τ.Α. για το πρόβλημα  της σχολικής διαρροής των παιδιών ρομά  στην περιοχή μας και τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των ρομά που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στον καταυλισμό  του Ξηριά.  Η δημοτική αρχή  παρά τις κατά καιρούς  υποσχέσεις της   δεν έκανε τίποτα για τη μετεγκατάσταση των ρομά σε ένα κατάλληλο  χώρο  και επιπλέον δεν διευκόλυνε την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος  αυτοστέγασης των ρομά. Θεωρούμε υποκριτική και προσχηματική  την επίκληση του υπαρκτού προβλήματος στέγασης των ρομά και αποτέλεσμα φοβικών πιέσεων.

Καλούμε επίσης το  Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του  5ου  σχολείου Νέας Μαγνησίας    να επανεξετάσουν τη στάση τους.  Παράλληλα ζητάμε από τους αρμόδιους να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες υγιεινής και  να βελτιωθούν οι υποδομές  του σχολείου  για να υποδεχτούν τους νέους μαθητές.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με πνεύμα συνεργασίας  μέσα από το διάλογο θα  αντιμετωπιστούν  το όποια προβλήματα υπάρχουν  και  τα παιδιά ρομά θα έχουν την  αγάπη και την αποδοχή από τους δασκάλους, τους  συμμαθητές  τους αλλά και τους  γονείς.  Σήμερα που η ελληνική οικογένεια δοκιμάζεται από την οικονομική και  κοινωνική κρίση   χρειάζεται να χτίσουμε κοινωνίες αλληλεγγύης και όχι κοινωνίες κοινωνικών διαχωρισμών.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ