Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/09/2003

Το κυβερνητικό σχέδιο νομιμοποίησης εκατοντάδων χιλιάδων αυθαιρέτων ολοκληρώνει την προεκλογική "αντι-περιβαλλοντική" Χάρτα

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, με αφορμή τις κυβερνητικές εξαγγελίες για το σχέδιο νομιμοποίησης εκατοντάδων χιλιάδων αυθαιρέτων, επισημαίνει τα εξής:

"Με τη συγκεκριμένη απόφαση η κυβέρνηση Σημίτη ολοκληρώνει την προεκλογική «Αντι-περιβαλλοντική» Χάρτα. Μετά την πριμοδότηση των μεγάλων ρυπογόνων αυτοκινήτων και του πετρελαίου, τη συστηματική εκποίηση εκτάσεων της δημόσιας περιουσίας, τις προκλητικές ρυθμίσεις αλλαγής χρήσεων γης, κυρίως δασικής, και τη μεγάλης κλίμακας υποβάθμιση του αστικού και του φυσικού περιβάλλοντος που προκαλείται από το γιγαντιαίο κατασκευαστικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Έργων, η κυβέρνηση έρχεται μέσα στην προεκλογική περίοδο να προσφέρει γην και ύδωρ (μαζί με ΔΕΗ και τηλέφωνο) σε μια ακόμη γενιά αυθαιρέτων, «κλείνοντας το μάτι» σε χιλιάδες επίδοξους αυθαιρετούχους και καταπατητές του μέλλοντος.

Νομιμοποιώντας και επιβραβεύοντας όσους παρανόμησαν, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναπαράγει και διαιωνίζει την καταστροφική για τη φύση και την κοινωνία πελατειακή λειτουργία που ευλαβικά ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσαετίας, μετά την πρώτη προσπάθεια ριζικής αντιμετώπισης που επιχειρήθηκε με την συμβολή του Αντ. Τρίτση.. Η εξέλιξη αυτή δεν υπήρξε νομοτελειακή. Προέκυψε ως αποτέλεσμα της πολιτικής μη ένταξης στα σχέδια πόλεων ολόκληρων περιοχών, της λογικής πριμοδότησης της αυθαιρεσίας, της ανυπαρξίας χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού με υπόβαθρο το Εθνικό Κτηματολόγιο, όπως επίσης της έλλειψης ειδικών προγραμμάτων στέγασης.

Το εμπόριο ελπίδας και προσδοκίας για φτηνή και αυθαίρετη στέγη, σε βάρος των δασών, των βιοτόπων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας αποτελεί κόλαφο για τις εκσυγχρονιστικές επαγγελίες των κυβερνήσεων του κ. Σημίτη. Και όπως δείχνουν οι διαδικαστικού τύπου ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτή η πολιτική αποτελεί  ένα ακόμα πεδίο συναίνεσης των δύο εταίρων του δικομματισμού".

To Γραφείο Τύπου