Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/02/2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

Ο ΣΥΝ καταδικάζει την αιματηρή καταστολή των νέων  διαδηλώσεων και των κινημάτων εξέγερσης σε Υεμένη, Αλγερία, Μπαχρέιν και Λιβύη. Βαρύ φόρο αίματος συνεχίζουν να πληρώνουν οι εξεγερμένοι.

Οι διαδηλώσεις αυτές, παρά τις διαφορές από χώρα σε χώρα έχουν σαν  βασικά αιτήματα τον εκδημοκρατισμό της πολιτικής ζωής σε αυταρχικά ή/και αυτοκρατορικά καθεστώτα, καθώς και την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο φτωχών στρωμάτων.

Οι αυθόρμητοι συχνά αγώνες,  που ξεκίνησε η νέα γενιά και που την ακολούθησαν ευρύτερα λαϊκά στρώματα, άνδρες και γυναίκες, των αραβικών χωρών, με κύριο παράδειγμα την Αίγυπτο και την Τυνησία, αποτελούν ένα σημαντικό μήνυμα των λαών της Νότιας Μεσογείου και της Αραβικής Χερσονήσου. Αποτελούν το καμπανάκι ενάντια στην νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική κρίση με την συνακόλουθη καταπίεση των λαών.

Η ειρήνη στην τόσο ευάλωτη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της  Βόρειας Αφρικής δεν μπορεί να διασφαλισθεί αν δεν ληφθούν υπόψη τα αιτήματα των λαών τους και η  δίκαιη απαίτησή τους για ελευθερία, δημοκρατία, και κοινωνικά ευαίσθητη  ανακατανομή του πλούτου. Επίσης χρειάζεται να ληφθεί υπόψη, πως η παγκόσμια επικυριαρχία των ΗΠΑ άφησε σημαντικές πληγές σε πολλούς τομείς της ζωής των λαών της περιοχής, που έχουν τόσο υποφέρει από παλαιότερα αποικιοκρατικά καθεστώτα και νέους δεσπότες.

Με την ευκαιρία αυτή ο ΣΥΝ απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει  άμεσα το Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως έχουν πράξει μια σειρά από άλλες χώρες, αναγκαίο  βήμα για την ειρήνη και την σταθερότητα σε μια περιοχή παγκόσμιας  γεωστρατηγικής σημασίας

.

To Γραφείο Τύπου