Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/02/2011

Δήλωση του Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχετικά με την πρόταση συγχώνευσης ΕΤΕ - Alpha Bank και τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών

Η συγκέντρωση του τραπεζικού κεφαλαίου στη χώρα μας δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει ούτε την πιστωτική ασφυξία ούτε τις βασικές αιτίες της οικονομικής κρίσης.

Αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία δεν είναι μια μεγαλύτερη τράπεζα, αλλά μια ριζικά διαφορετική στρατηγική για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και της κοινωνίας και επομένως μια διαφορετική αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος.

•    Απαιτείται απόλυτη διαφάνεια, «άνοιγμα των βιβλίων» και κοινωνικός έλεγχος για κάθε σχεδιαζόμενη συγχώνευση, όπως η αναγγελλόμενη ΕΤΕ - Alpha Bank, αλλά και αναφορικά με τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος συνολικά.

•    Απαιτείται επιπλέον η δημιουργία ενός ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα που να προωθεί πολιτικές χρηματοδότησης με κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, για την κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη.

•    Υποστηρίζουμε, στην κατεύθυνση αυτή, και την πρόταση των γερμανικών συνδικάτων για τη δημιουργία μιας δημόσιας ευρωπαϊκής τράπεζας, η οποία θα δανείζει τα κράτη με χαμηλότοκα δάνεια, με χρήμα που θα αντλεί η ίδια από την ΕΚΤ με τους ευνοϊκούς όρους που χρηματοδοτούνται σήμερα οι εμπορικές τράπεζες.

To Γραφείο Τύπου