Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/02/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ – Επιτροπή Φορολογικών Θεμάτων- σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

•    ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ !

•    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ «ΑΣΥΛΟ» ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΟΦΕΙΛΕΤΩΝ!

•    ΑΝΕΚΔΟΤΟ Η «ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ: ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΕΚΑΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ 15 ΜΗΝΕΣ!

Τη στιγμή που η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κόβει μισθούς και συντάξεις, επειδή, υποτίθεται, πρέπει να εξοικονομήσει πόρους από παντού για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, προχωρά, μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, σε μια πρωτοφανή μείωση της φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών και των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας. Ταυτόχρονα, προχωρά σε μια πρωτοφανή αυταρχικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας στέλνοντας στο αυτόφωρο τους πολίτες για χρέη ακόμα και ενός ευρώ! 

Συγκεκριμένα, τα προκλητικά «δώρα» της κυβέρνησης προς το μεγάλο κεφάλαιο περιλαμβάνουν:

- Μείωση της φορολογίας των αδιανέμητων κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων (ΑΕ) από το 24% στο 20%. Μόνο από αυτό το μέτρο το Δημόσιο θα χάσει 300 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ίδιου του προϋπολογισμού!

- Μείωση της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών για τις θυγατρικές των πολυεθνικών αλλά και για τις μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις από το 40% στο 20%. Βέβαια, το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι θα υπάρχει φορολόγηση των μερισμάτων με 25% (πλέον του 20%). Όμως αυτό το 25% στην πράξη δεν θα εφαρμόζεται, λόγω των απαράδεκτων συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει υπογράψει η χώρα μας.

Καθίσταται λοιπόν εμφανές ότι η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ως στόχο της ούτε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (βλ. περαίωση και ανυπαρξία «πόθεν έσχες» για αγορά μετοχών και ομολόγων) ούτε τη φορολογική δικαιοσύνη. Ίσα-ίσα που ενεργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση: από τη μια πλευρά χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στις πολυεθνικές και στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ από την άλλη λεηλατεί τα εισοδήματα των πολιτών, μέσω των μισθολογικών περικοπών, της κατεδάφισης του κράτους πρόνοιας και της δραματικής αύξησης των έμμεσων φόρων. Όσο δε για τη περίφημη εξαγγελία της κυβέρνησης για «απλοποίηση» της φορολογικής νομοθεσίας έχει καταντήσει ανέκδοτο, καθώς το παρόν νομοσχέδιο είναι το δέκατο νομοσχέδιο με φορολογικές διατάξεις τους τελευταίους 15 μήνες. Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι τη στιγμή που, σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίος ο κεντρικός σχεδιασμός του φορολογικού συστήματος αυτός παραδίνεται σε ιδιώτες, έναντι εξωφρενικά υψηλών αμοιβών!

Απέναντι σε αυτή τη βάρβαρη και αδιέξοδη οικονομική πολιτική ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας για την ανατροπή της, με την προώθηση ενός κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος, το οποίο θα κατανέμει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών βαρών στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους κατέχοντες.

Επιτροπή Φορολογικών Θεμάτων
Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής