Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/02/2011

Ανακοίνωση του τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ - Τα ερευνητικά κέντρα αδυνατούν να λειτουργήσουν

Οι ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών δεν πληρώνονται

Η εκτίμηση μας ότι ο προϋπολογισμός του 2011, 2,75 και για τις τρείς βαθμίδες  της εκπαίδευσης και το 0,75 για την έρευνα, θα ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου για την δημόσια παιδεία και την έρευνα επιβεβαιώνεται.

Μεγάλα και σημαντικά ερευνητικά κέντρα  ασφυκτιούν λόγω των σημαντικών περικοπών στον προϋπολογισμό τους, φτάνουν μάλιστα στο σημείο να αναστέλλουν την λειτουργία τους. Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών κλείνει 17 και 18 Φεβρουαρίου, οι ερευνητές ζητούν το αυτονόητο, την καταβολή του μισθού τους. Φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχές κινητοποιήσεις. Εμφανής  η πολιτική της διάλυσης στο χώρο της έρευνας.

Το τμήμα παιδείας του Συνασπισμού σε ανακοίνωση του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της έρευνας είχε επισημάνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης της συνεχούς υποχρηματοδότησης των Ερευνητικών Κέντρων σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη δημοσίων επενδύσεων, θα οδηγήσουν  τελικά στην υποβάθμιση και διάλυση της Έρευνας και σε οριακό πλαίσιο λειτουργίας τα Ερευνητικά Κέντρα..

Επαναλαμβάνουμε επʼ ευκαιρία των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε και την αναστολή της λειτουργίας του ότι πάγια θέση του ΣΥΝ είναι  η ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη της Έρευνας, η υποστήριξη του δημόσιου και ακαδημαϊκού χαρακτήρα της, με στήριξη των υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων καθώς και των εργαζομένων στην Έρευνα, για ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας, με ορθολογικό προγραμματισμό και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, με κοινωνική λογοδοσία και γενναία και αξιοκρατική κρατική χρηματοδότηση.   

Τμήμα Παιδείας