Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/02/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ - Προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης και φοιτητικό κουπόνι

Οι προθέσεις του υπουργείου όσον αφορά το μείζον κοινωνικό αγαθό της  Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας ξεκαθαρίζονται μέρα με τη μέρα. Σε κάθε δήλωση της ηγεσίας του υπουργείου είναι εμφανής ο στόχος της απόσυρσης του κράτους από τη χρηματοδότηση της Παιδείας και τελικά η επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές και τις φοιτήτριες.

Στο Συμβούλιο Δια βίου Μάθησης ανακοινώθηκε ότι από τα προγράμματα δια βίου κατάρτισης θα ξεκινήσει το σύστημα κουπονιών στην εκπαίδευση. Τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα υποχρεωθούν, με νόμο που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας, να λειτουργούν προγράμματα παροχής υπηρεσιών κατάρτισης, στα πλαίσια της «οικονομικής τους αυτοτέλειας», καθώς θα εισπράττουν δίδακτρα που σε πρώτη φάση, λέει η υπουργός, θα είναι τα επιδοτούμενα από το κράτος  κουπόνια. Είναι σαφές πια τι θα γίνει σε δεύτερη φάση.

Το σύστημα των  φοιτητικών κουπονιών  θα επεκταθεί, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ.

Το φοιτητικό κουπόνι σημαίνει την καθιέρωση μιας προσωπικής σχέσης πανεπιστημίου-φοιτητή όσον αφορά στη χρηματοδότηση των σπουδών. Αποτελεί το πρώτο βήμα στη λογική της αντιμετώπισης του φοιτητή ως πελάτη , την εξοικείωση με την ιδέα καταβολής αντιτίμου για τις υπηρεσίες που προσφέρει το πανεπιστήμιο και τελικά την απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση των πανεπιστήμιων και την πλήρη επιχειρηματική λειτουργία των Ιδρυμάτων.

Τμήμα Παιδείας