Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/02/2011

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του στον Πρωθυπουργό με θέμα: «Μηχανισμός ελεγχόμενης χρεοκοπίας και Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας»


δείτε το βίντεο


•    Έχετε συνυπογράψει, κάτω από το τραπέζι, swap χρέους με δημόσια περιουσία, να επαναγοράσουμε, δηλαδή, 50 δις ομολόγων και να εκχωρήσουμε 50 δις δημόσιας περιουσίας.

•    Γελοιοποιείστε με τις εξεγέρσεις της πιτζάμας που κρατάνε 24 ώρες και μετά συμφωνείτε σε όλα.

•    Είστε ικανός για επικεφαλής ομάδας τεχνοκρατών των Βρυξελλών και ο πρωθυπουργός για διαμεσολαβητής ακόμα και για Γ.Γ. του ΟΗΕ αλλά όχι για να εκπροσωπείτε έναν κυρίαρχο λαό.

•    Είστε λαγοί στην κούρσα διάλυσης της Ευρώπης.

•    Χειρότερο από το να σε μισήσει ο λαός, είναι να σε απαξιώσει. Είστε καταγέλαστοι.

Στην ανάπτυξη της ερώτησης είπε:

«Κύριε Υπουργέ σε μια περίοδο που δεν υπάρχει κανένας συμπολίτης μας σΆ αυτή τη χώρα που να μην καταλαβαίνει ότι το μνημόνιο που μας φέρατε μετά βαΐων και κλάδων, τον περασμένο Μάιο, ως σανίδα σωτηρίας της χώρας από το βαρύτατο χρέος της έχει αποτύχει παταγωδώς. Και η δική σας ομολογία, αυτής της αποτυχίας, είναι το γεγονός ότι ψάχνετε τώρα να ξεπουλήσετε τα ασημικά –το δημόσιο πλούτο της χώρας– σε μια περίοδο που γίνεται φανερό σε όλους ότι στόχος του μνημονίου δεν ήταν το χρέος και η σωτηρία της πατρίδας από τη χρεοκοπία αλλά να εξασφαλίσουν τα λεφτά τους οι δανειστές και να γίνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι φτωχότεροι και το κεφάλαιο πλουσιότερο.

Σε αυτή την περίοδο έρχεστε εσείς στην επικείμενη, ιδιαίτερα κρίσιμη σύνοδο κορυφής για το μέλλον της Ευρώπης, να συνταχθείτε –καθΆ ότι φαίνεται– με τις προτάσεις του Γαλλογερμανικού άξονα για το λεγόμενο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, να παραδεχθείτε δηλαδή, ότι το πρόβλημά μας, το πρόβλημα της χώρας είναι οι υψηλοί μισθοί. Δεν έχετε δει τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που λένε ότι οι Έλληνες είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη, ότι η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα είναι στο 92% της Ε.Ε., ότι η αναλογία μισθών-κερδών στην Ελλάδα είναι 1,29% –η υψηλότερη μεταξύ των προηγμένων χωρών της Ε.Ε.– όταν στη Γερμανία είναι 0,62%, στη Σουηδία είναι 0,40%, στη Γαλλία είναι 0,45%, έρχεστε να μας πείτε ότι, το πρόβλημα του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας είναι οι υψηλοί μισθοί; Οι επιχειρήσεις ευθύνονται για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, όχι οι εργαζόμενοι. Και μη μου πείτε ότι έχουν αυξηθεί οι μισθοί κ. Υπουργέ. Ο μισθός ανά μονάδα προϊόντος στη χώρα μας δεν έχει αυξηθεί.

Κύριε Υπουργέ, δε λέω να θυμηθείτε το προεκλογικό σας πρόγραμμα, είναι ανέκδοτο αυτό. Λέω, όμως, ότι η κυβέρνησή σας δεν έχει τη νομιμοποίηση, τη δημοκρατική νομιμοποίηση, δεν έχει τη λαϊκή  εντολή να προχωρήσει σε αποφάσεις, να  κυρώσει και να υπογράψει αποφάσεις που θα αφορούν τις δυο επόμενες γενιές. Δεν το καταλαβαίνετε αυτό;

Και σας ερωτώ: Τρία ερωτήματα επιγραμματικά. Σκοπεύετε να συναινέσετε μΆ αυτές τις επιταγές Μέρκελ-Σαρκοζί που θα βυθίσουν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση τους ευρωπαϊκούς λαούς;

Σκοπεύετε, κύριε Υπουργέ, να δεχτείτε τη λεγόμενη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή να προχωρήσετε σε αναθεώρηση του συντάγματος και μάλιστα –όπως κάποιοι λένε– κατά παρέκκλιση και των κείμενων διατάξεων του ίδιου του συντάγματος για το πώς αναθεωρείται;

Και τέλος, κύριε Υπουργέ, πώς σκοπεύετε να κυρώσετε αυτές τις κοσμογονικές αλλαγές; Μήπως και αυτές –δια δικής σας υπογραφής– όπως πραξικοπηματικά κάνετε τόσο καιρό με τις δανειακές συμβάσεις; Μήπως με καμία τρίωρη συζήτηση στη Βουλή ή κάποια στιγμή, μήπως να σκεφτόσασταν, ότι και αυτός ο έρμος ο λαός που τόσα δεινά τραβάει, έχει και αυτός την ευθύνη να επιλέξει και να αποφασίσει;»

Στην ομιλία του τόνισε:

«Κύριε Υπουργέ, αντί να ζητήσετε κάποια στιγμή συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα δεινά που περνάει εδώ και ένα χρόνο και για τα ακόμη μεγαλύτερα που θα περάσει τα επόμενα χρόνια με την πολιτική σας, βγαίνετε και από πάνω.

Αντί να ζητήσετε συγγνώμη από τον ΣΥΡΙΖΑ που ένα χρόνο πριν μου λέγατε βρες μου 54 δις και μετά μίλα, και μας λέγατε ότι το μνημόνιο είναι για την αντιμετώπιση του χρέους και πήγαμε με 110% και έχουμε φθάσει στο 150% και έχετε συνυπογράψει κάτω από το τραπέζι αυτό το swap χρέους με δημόσια περιουσία, να επαναγοράσουμε δηλαδή 50 δισεκατομμύρια ομολόγων και να εκχωρήσουμε  50 δις δημόσιας περιουσίας. Αυτό θέλετε να κάνετε.

Και έρχεστε εδώ και εμφανίζεστε και τιμητής. Και μας ρωτάτε, «γιατί θέλετε τη στάση πληρωμών»; Λες και αυτό που ζει αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός δεν είναι χρεοκοπία, δεν είναι στάση πληρωμών, δεν είναι κοινωνική χρεοκοπία;

Και μας κάνετε και μαθήματα δημοκρατίας σε ένα κοινοβούλιο το οποίο το έχετε καταργήσει. Ένα χρόνο τώρα δεν έχετε φέρει τη δανειακή σύμβαση προς κύρωση στη Βουλή.

Η πολιτική όμως κύριε Υπουργέ, δεν είναι επικοινωνία. Καταλάβετέ το αυτό. Δεν είναι επικοινωνία τα πάντα στην πολιτική, υπάρχει και ουσία. Δεν είναι τερτίπια να παίζετε με τις λέξεις, διότι με τις λέξεις παίζετε.

Βγήκαν οι κύριοι της τρόικα και έκαναν μια συνέντευξη όπου παρουσιάσανε αυτά τα οποία έχετε συναποφασίσει. Και ξέρετε γελοιοποιείστε με αυτές τις εξεγέρσεις της πιτζάμας 2 η ώρα το βράδυ που κρατάνε 24 ώρες και μετά συμφωνείτε σε όλα.

Γελοιοποιείται και ο Πρωθυπουργός όταν βγαίνει και λέει ότι θα κάνουμε νόμο ότι δεν πουλάμε τίποτα. Ξέρετε είναι καλύτερο να κρατάτε μια σταθερή στάση, να λέτε στον ελληνικό λαό την αλήθεια –ποτέ δεν την έχετε πει– παρά να γελοιοποιείστε έτσι, να παίζετε με τις λέξεις.

Σας έφερα στη Βουλή απόφαση του ECOFIN –είχατε βγει έξω από την αίθουσα– δεν μου απαντήσατε, του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλεγε ξεκάθαρα, στις 20 Δεκεμβρίου, ότι πωλούνται ακίνητα του ελληνικού δημοσίου για εξεύρεση 7 δις. Βεβαίως μετά είπατε 50 δις. Ακόμη χειρότερα.

Και ξέρετε κάτι κύριε Υπουργέ, το κρίσιμο είναι ότι εδώ μας οδηγείτε, οδηγείτε τον ελληνικό λαό σε μια βαθιά ύφεση, λιτότητα, φτώχεια χωρίς να έχετε καμία ελπίδα, κανένα φως στο τούνελ.

Διότι έχει αποδειχθεί –εγώ δεν υποτιμώ τις ικανότητές σας, ούτε τις δικές σας, ούτε του Πρωθυπουργού– είστε ενδεχομένως ικανότατος για να είστε επικεφαλής μιας ομάδας τεχνοκρατών των Βρυξελών και ο Πρωθυπουργός διαμεσολαβητής ακόμη και Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αν θέλει αλλά όχι να εκπροσωπείτε έναν κυρίαρχο λαό, Υπουργός και Πρωθυπουργός ενός κυρίαρχου κράτους. Διότι όταν εκπροσωπείτε έναν κυρίαρχο λαό διαπραγματεύεστε, δεν τα δίνετε όλα.

Μέχρι και ο Αυστριακός πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής είπε στη Μέρκελ ότι αυτά που ζητάς δεν γίνονται. Και ο Πρωθυπουργός τι είπε; Μια χαρά, το 95% το έχουμε ήδη κάνει, προχωράμε. Χειροκρότησε!

Και ξέρετε κάτι, έχετε αποδειχθεί ως λαγοί στην κούρσα διάλυσης της Ευρώπης.

Διαλύεται όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και όλος ο ευρωπαϊκός νότος, αυτά τα οποία περνάνε ως αποφάσεις, δεσμευτικά μάλιστα και στα συντάγματα είναι πολιτικές σοκ που μόνο στη  Χιλή του Πινοσέτ έχουν ξαναγίνει.

Και θυμόσαστε τώρα να μας πείτε για τη δημοκρατία και το Σύνταγμα και ποιες είναι οι θέσεις σας. Δεν έχετε θέσεις.

Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι στην πολιτική, υπάρχουν δυο στάδια στην κατρακύλα. Το ένα είναι να σε μισήσει ο ελληνικός λαός. Αυτό όμως θα ήταν καλύτερο, γιατί υπάρχει και ένα δεύτερο. Να σε απαξιώσει. Να γίνεις καταγέλαστος στον ελληνικό λαό. Να μην σου έχει καμία εμπιστοσύνη απέναντι σε όσα λες και σε όσα κάνεις.

Και είστε δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, –δεν είναι προσωπική η επίθεση, είναι πολιτική, αφορά την κυβέρνησή σας– είστε στο δεύτερο στάδιο. Είστε καταγέλαστοι».