Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/02/2011

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΣΥΝ για την προωθούμενη συγχώνευση Εθνικής – Alpha Bank

Η συγκέντρωση του τραπεζικού κεφαλαίου στη χώρα μας δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει ούτε την πιστωτική ασφυξία ούτε τις βασικές αιτίες της οικονομικής κρίσης.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, πριν από πολύ καιρό, για τη δημιουργία ενός ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα ως απαραίτητο εργαλείο άσκησης αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής βρίσκεται στον αντίποδα της προωθούμενης πρότασης για συγχώνευση Εθνικής-ALPHA BANK και καθίσταται επίκαιρη ακόμα πιο πολύ σήμερα. Η κυβέρνηση, αντίθετα, ιδιωτικοποιεί την Εθνική, την οποία, προφανώς, θα ακολουθήσει το ΤΤ, η ΑΤΕ και κάθε άλλη δημόσια τράπεζα, εμμονή στην κατεύθυνση που ήδη έχει αποδειχθεί αδιέξοδη και εγκληματικά καταστροφική.

Με ήδη αποφασισμένη τη νέα (τρίτη εν μέσω κρίσης) σκανδαλώδη κρατική ενίσχυση των τραπεζών, με τη δημιουργία ενός ιδιωτικού τραπεζικού κολοσσού, επιδιώκεται να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του χρηματοπιστωτικού τομέα και των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι των λαϊκών τάξεων.

Χαρακτηριστικό της κατεύθυνσης της λύσης που επιλέγεται είναι ότι στα συναφή κείμενα δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά στους εργαζόμενους στις τράπεζες. Είναι σαφές το πογκρόμ απολύσεων που ετοιμάζεται να ακολουθήσει, όπως εξάλλου έγινε παντού όπου πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συγχωνεύσεις. Γιʼ αυτό, το επικαιροποιημένο μνημόνιο, που θα δημοσιευθεί σε λίγες ημέρες, έχει σαφή αναφορά σε συμφωνία τρόικας – κυβέρνησης για μείωση του εργατικού κόστους στις τράπεζες. Οι εργαζόμενοι σʼ αυτές, ασφαλώς, ετοιμάζουν την απάντησή τους.

To Γραφείο Τύπου