Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/09/2003

Συνάντηση των αριστερών δυνάμεων της Ευρώπης στη Μαδρίτη

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της συνάντησης των ευρωπαϊκών Αριστερών κομμάτων, που έγινε στη Μαδρίτη, στις 21 Σεπτεμβρίου 2003, με σκοπό την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν η Πολιτική Διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος, καθώς και θέματα κοινής δράσης των αριστερών κομμάτων της Ευρώπης. Ορίστηκε νέα συνάντηση για τα τέλη Νοεμβρίου στο Παρίσι όπου θα συζητηθεί το Καταστατικό του.

Αποφασίστηκε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος (ΕΑΚ).

Ο Γενικός Συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας Γιαμαβάρες, κατά την έναρξη της συνάντησης, απευθύνθηκε προς τα κόμματα που παρευρέθηκαν στη συνάντηση και επεσήμανε την αξία που έχει για την Ευρωπαϊκή Αριστερά η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος και την ιδιαίτερη σημασία που δίνει γι αυτό η Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας.

Στη συνάντηση της Μαδρίτης είχαν προσκληθεί όλα τα κόμματα που μετέχουν στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τα κόμματα που πήραν μέρος είναι τα εξής 12:
Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (Γερμανία), Κ.Κ. Αυστρίας, Κ.Κ. Βελγίου, ΑΚΕΛ, Κ.Κ. Γαλλίας, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας, Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών, Αριστερό Μέτωπο Λουξεμβούργου, Κ.Κ. Πορτογαλίας, Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας και Αριστερό Κόμμα Σουηδίας (εκπροσωπούσε τα αριστερά κόμματα των Σκανδιναβικών χωρών (Φινλανδίας, Δανίας και Νορβηγίας).

Ο ΣΥΝ εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση της Μαδρίτης από τους Νίκο Χουντή, μέλος της Π.Γ. και Υπεύθυνο Εξωτερικής και Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Στέλιο Παππά, μέλος της ΚΠΕ του κόμματος.

To Γραφείο Τύπου