Skip to main content.
19/02/2011

Όχι μείωση, αλλά αύξηση στην επιστροφή ΦΠΑ - του Νίκου Παπαδόπουλου (ΑΥΓΗ)

Ακούγοντας τις τελευταίες μέρες τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδη να μιλά από το βήμα της Βουλής για μαξιμαλιστικά αιτήματα των αγροτών, η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό ήταν ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν έχει έλεος για κανέναν. Το ισχυρίζομαι αυτό γιατί είμαι βέβαιος ότι γνωρίζουν πολύ καλά την τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε οι περισσότεροι από μας τους αγρότες. Παρ' όλα αυτά, δεν έχουν διάθεση να σκύψουν με συμπάθεια στα τεράστια προβλήματα που έχουν συσσωρεύσει με την πολιτική τους και αυτοί και οι προηγούμενοι της Ν.Δ. στον αγροτικό κόσμο. Υποψιάζομαι -για την ακρίβεια είμαι βέβαιος- ότι η επίθεση του υπουργού με την πρώτη κινητοποίηση στις Σέρρες υποκρύπτει παραπέρα περικοπές και άλλα μέτρα που θα μειώσουν κι άλλο το ισχύον εισόδημα μας. Η φήμη ότι εξετάζεται μείωση του 11% επί του τζίρου ως επιστροφή ΦΠΑ στο 7% φαίνεται ότι είναι παρμένη απόφαση. Αν αυτό αποτελέσει πραγματικότητα, πολλές αγροτικές οικογένειες θα πουν το ψωμί ψωμάκι.

Ας γίνω πιο σαφής. Η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες βασίζεται στην κοινή αντίληψη ότι δεν πρέπει να βαρύνεται η αγροτική παραγωγή με φόρο προστιθέμενης αξίας. Ο αγρότης όμως αγοράζοντας λιπάσματα, γεωργικά φάρμακα και άλλα εφόδια δεν απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ (για λειτουργικούς λόγους του συστήματος ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι του υπουργείου). Απορρέει από τη διαδικασία αυτή, όπως είναι φυσικό υποχρέωση της πολιτείας να επιστρέψει στους αγρότες του ΦΠΑ που κατέβαλαν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Το 2009 υπολογίστηκε ότι η επιστροφή ΦΠΑ στο 11% επί του τζίρου θα αποτελούσε μια αντικειμενική αποτίμηση των καταβαλλόμενων από τον αγρότη και οφειλόμενων από την πολιτεία προς αυτόν, αν στον τζίρο προσθέτονταν οι επιδοτήσεις όπως προτείναμε. Για να έχει κάποιος σωστή γνώση του μέτρου πρέπει να υπολογίσει ότι η συνολική παραγωγή σε ευρώ με βάση τα παραστατικά δεν συμπεριλάμβανε και τις επιδοτήσεις που ήταν ενσωματωμένες στην τιμή του προϊόντος μέχρι το 2006. Όταν άρχισαν να δίνονται οι επιδοτήσεις κατά στρέμμα στα παραστατικά από την πώληση των προϊόντων έπρεπε να προστεθούν και οι επιδοτήσεις για να επιστρέφονται όλα τα οφειλόμενα, είχαμε δηλαδή μια πρώτη περικοπή με την άρνηση των κυβερνήσεων των ετών 2006, 2007, 2008 να ενσωματώσουν τις επιδοτήσεις στον τζίρο.

Ο υπολογισμός του 11% επί του τζίρου του ποσοστού επιστροφής ΦΠΑ συνδέονταν με τους συντελεστές ΦΠΑ των εφοδίων εκείνη την περίοδο. Η όποια αλλαγή των συντελεστών προς τα πάνω συνεπαγόταν τροποποίηση του 11% προς τα πάνω. Σήμερα που κάποιοι συντελεστές ΦΠΑ από το 6% έχουν φτάσει στο 13 και άλλοι από 18% στο 23% η κυβέρνηση μελετάει να τροποποιήσει το 11% της επιστροφής στο 7%. Αντί δηλαδή η κυβέρνηση να υπολογίσει ότι η καταβολή ΦΠΑ από τον αγρότη είναι μεγαλύτερη και τα οφειλόμενα από την ίδια προς αυτούς περισσότερα, περικόπτει και άλλα από αυτά που έχουν ήδη περικοπεί με την αλλαγή του συστήματος επιδότησης.

Αν εφαρμοστεί το μέτρο η περικοπή εισοδήματος σε σχέση με την πρώτη εφαρμογή του 11% θα ξεπεράσει το 25%. Αφαιρείται σε τόσο κρίσιμη περίοδο το 1/4 του εισοδήματος της αγροτικής οικογένειας. Η αφαίρεση εισοδήματος αυτής της τάξης βάζει σε κίνδυνο την επιβίωση πολλών αγροτικών οικογενειών.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει συνηθίσει φαίνεται τις περικοπές αγροτικού εισοδήματος. Πέρσι τον Μάιο, τροποποιώντας τον νόμο για τον ΕΛΓΑ, αύξησε την κράτηση υπέρ ΕΛΓΑ από το 3% στο 4% μειώνοντας το εισόδημα του αγρότη χωρίς να βελτιώσει την κάλυψη από θεομηνίες.

Όταν το 2011 προγραμματίζονται περικοπές αντί αυξήσεις επιστροφής ΦΠΑ, δεν απομένει στους μικρομεσαίους ιδιαίτερα αγρότες τίποτα, παρά ο ενωτικός, μαζικός και αποφασιστικός αγώνας για να μην περάσει η νέα δραστική μείωση του εισοδήματος, για να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί σήμερα και για να ελπίσουμε σε ένα καλύτερο αύριο.

* Ο Νίκος Παπαδόπουλος είναι γραμματέας Ν.Ε. ΣΥΝ Λάρισας, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=600498