Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/02/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του Συνασπισμού για το σύστημα των κουπονιών (vouchers) στην εκπαίδευση

«Τα καλά τού Γιάννη θέλω, μα τον Γιάννη δεν τον θέλω». Αυτή την παροιμία θυμίζει η ανακοίνωση του συνδικαλιστικού οργάνου των σχολαρχών των ιδιωτικών σχολείων, με την οποία προβάλλουν τη μελέτη του ΙΟΒΕ που θα παρουσιαστεί την επόμενη Δευτέρα.

Με αυτή την ανακοίνωση οι σχολάρχες καταρχάς διαμαρτύρονται για την αυξημένη κρατική παρέμβαση στα ιδιωτικά σχολεία, αφού ο νόμος 3848/2010 του περασμένου Μαΐου μόνο μερική απελευθέρωση των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θέσπισε, ενώ εκείνοι ζητούσαν την πλήρη απελευθέρωσή τους. Παράλληλα, προτείνουν ανερυθρίαστα την εφαρμογή του συστήματος των κουπονιών (vouchers) ως τρόπου στήριξης της λειτουργίας των σχολείων τους από το ίδιο εκείνο κράτος, που προηγουμένως κατάγγελλαν ως παρεμβατικό.

Πρόκειται για εφαρμογή των ιδεών του Μίλτον Φρίντμαν, οικονομικού συμβούλου του Χιλιανού δικτάτορα Πινοσέτ, οι οποίες με την εφαρμογή τους οδήγησαν στην πλήρη διάλυση το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτές, το κράτος δεν χρηματοδοτεί το σχολείο, αλλά τον μαθητή, ο οποίος μπορεί να διαθέτει το εκπαιδευτικό του «κουπόνι» είτε στο δημόσιο είτε στο ιδιωτικό σχολείο. Με τα έσοδα αυτά το σχολείο θα πρέπει να πληρώνει τους εκπαιδευτικούς και ταυτόχρονα να καλύπτει τις λειτουργικά του ανάγκες. Όσο περισσότερους μαθητές προσελκύει, τόσο περισσότερα κουπόνια θα έχει, άρα και περισσότερους πόρους. Στην αντίθετη περίπτωση, το σχολείο θα μαραζώσει και θα κλείσει, εκτός εάν οι  ίδιοι οι γονείς βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη

Τα ιδιωτικά σχολεία προφανώς δεν θα αρκεστούν στο ποσό που θα τους εξασφαλίσει το «κουπόνι». Θα ζητούν και «πανωπροίκι». Και πάλι, δηλαδή, οι οικογένειες των μαθητών θα επιβαρύνονται οικονομικά για τη μόρφωση των παιδιών τους.

Αυτό το εκπαιδευτικό μέλλον οραματίζεται και προτείνει ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων για τους  μαθητές της χώρας μας. Προφανώς, η όρεξή τους άνοιξε με τις εξαγγελίες της ηγεσίας του υπ. Παιδείας για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου στις διαδικασίες της διά βίου μάθησης.

Η απόπειρα απόσυρσης του κράτους από την ευθύνη της δημόσιας εκπαίδευσης δεν είναι μόνο αντιλαϊκή, είναι και απολύτως αντισυνταγματική.

Η αντίθεση του Συνασπισμού σε αυτά τα σχέδια είναι απόλυτη και κατηγορηματική.

Επιμένουμε ότι «η ιδιωτική εκπαίδευση και τα φαινόμενα παραπαιδείας αποτελούν παθογένεια του εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία πρέπει  να γίνει περιττή μέσα από την ουσιαστική αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου», για την οποία με όλες μας τις δυνάμεις αγωνιζόμαστε.

Τμήμα Παιδείας