Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/02/2011

Σημεία ομιλίας της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρ. Διώτη, στο πλαίσιο επίκαιρης επερώτησης βουλευτών του ΛΑΟΣ με θέμα την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων 2013 από Βόλο-Λάρισα

Η. ΔΙΩΤΗ: «Ιεραρχήστε τα έργα βάσει των κοινωνικών αναγκών»

Με την επισήμανση ότι «από την ημέρα που ανακοινώθηκε η ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από τη Λάρισα και το Βόλο, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του, προειδοποιώντας ότι εξαρχής αποτελούσε μια επιχείρηση επιβολής ενός τελείως αντίθετου μοντέλου οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης της Θεσσαλίας με αυτό που πραγματικά έχουν ανάγκη οι κάτοικοι και ο τόπος», η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, βουλευτής Λάρισας, στο πλαίσιο επίκαιρης επερώτησης του ΛΑΟΣ για την ακύρωση των Μεσογειακών Αγώνων Βόλου-Λάρισας 2013, κατηγόρησε τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΝΔ ότι λόγω της εμμονής με τους Αγώνες, η Θεσσαλία κινδυνεύει να χάσει σημαντικά έργα υποδομής, που έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί εδώ και καιρό.

«Κάθε φορά ισχύει η παροιμία “όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια” και στην περίπτωσή μας, ο μόνος ζημιωμένος είναι η Θεσσαλία. Κι αυτό, γιατί στα έργα υποδομής με τα “θα” αμφότερων των κυβερνήσεων, φθάσαμε από το 2007 στο σήμερα και δεν έχει γίνει τίποτα».

Η βουλευτής επαναδιατύπωσε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να χρηματοδοτηθούν από τα 126 εκατ. ευρώ που θα δαπανούνταν στους Μεσογειακούς,  όλα τα απαραίτητα έργα, που τόσο σημαντικά είναι για τους φορείς του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αλλά και να περισσέψουν ώστε να καλύψουν το κόστος κατασκευής αναπτυξιακών έργων για τη Θεσσαλία. «Για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό δε δίνετε δεκάρα. Τα ερασιτεχνικά σωματεία και οι ενώσεις έχουν χρωστούμενα από τη Γ.Γ. Αθλητισμού από το 2007. Επιπλέον, στο λογαριασμό του ΥΠΠΟΤ δεν ορίζονται πλέον οι δαπάνες ενίσχυσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ούτε οι τακτικές επιχορηγήσεις, ούτε οι επιχορηγήσεις σε εθνικά γυμναστήρια για τις δαπάνες λειτουργίας τους».

Σε ό,τι αφορά στα έργα υποδομής, σημείωσε ότι δε θα υποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ ποια είναι αυτά, καθώς «οι τοπικές κοινωνίες τα έχουν υποδείξει, τα έχουν επανειλημμένα ζητήσει και οι δημοτικές αρχές τα γνωρίζουν. Αυτό που μένει τώρα είναι να ιεραρχηθούν κατά σειρά προτεραιότητας, σε ένα στρατηγικό σχέδιο έργων και δράσεων, όχι με βάση το “φαίνεσθαι” ή το ντόρο που θα κάνουν κάποια από αυτά, αλλά με βάση το “είναι” και τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών».

Κλείνοντας την ομιλία της, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιταχθεί στους Αγώνες, «αφού αφενός έχουμε “βεβαρημένο” ιστορικό με τους Ο.Α. 2004 κι αφετέρου γιατί όλα έδειχναν ότι κάποιοι ήταν έτοιμοι να στήσουν ένα ακόμη μεγάλο φαγοπότι στην πλάτη των πολιτών και μάλιστα την εποχή του Μνημονίου. Νομίζω ότι δεν έχει νόημα πια να το συζητάμε. Το αύριο έχει ήδη ξεκινήσει και σας έχει θέσει αμείλικτα προ των ευθυνών σας απέναντι στη θεσσαλική κοινωνία που έχει χορτάσει από λόγια και περιμένει μόνο έργα».

Η πλήρης τοποθέτηση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, από τα Πρακτικά της Βουλής, είναι η ακόλουθη:

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΓʼ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Βʼ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΔʼ

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

ΤΩΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Αριθμό 24/13/28-1-2011 επίκαιρη επερώτηση 15 Βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ. κ.κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη, Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη, Γεωργίου Ανατολάκη, Βαϊτση Αποστολάτου, Κυριάκου Βελόπουλου, Μαυρουδή Βορίδη, Σπυρίδωνος- Άδωνι Γεωργιάδη, Άγγελου Κολοκοτρώνη, Ιωάννη Κοραντή, Παύλου Μαρκάκη κ.λπ., αρμοδιότητας Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με την ακύρωση των Μεσογειακών Αγώνων Βόλου-Λάρισας 2013.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ (κοινοβουλευτική εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Λάρισας):

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι η υπομονή των πολιτών αυτής της χώρας έχει εξαντληθεί να βλέπει και να ακούει σʼ αυτήν την Αίθουσα, ανεξαρτήτως θέματος συζήτησης, την Κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος έκανε τα μεγαλύτερα λάθη, για το ποιος παρέλαβε μεγαλύτερο χάος, για το ποιος είχε να αντιμετωπίσει αβλεψίες του παρελθόντος. Και αυτό, γιατί κάθε φορά ισχύει η παροιμία «όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια».

Από την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκε η ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από τη Λάρισα και το Βόλο, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του, προειδοποιώντας ότι εξαρχής αποτελούσε μια πραγματική επιχείρηση επιβολής ενός τελείως αντίθετου μοντέλου οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης της Θεσσαλίας με αυτό που πραγματικά έχουν ανάγκη οι κάτοικοι της και ο τόπος. Κάναμε λόγο για τα υπέρογκα ποσά που σκόπευε η Κυβέρνηση να δαπανήσει σε φιέστες, που επρόκειτο να αποφέρουν χρήματα σε ελάχιστα και μεγάλα συμφέροντα, βέβαια μέσα σε συνθήκες αδιαφάνειας και καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων, υπό το βάρος και του Μνημονίου. Θεωρήσαμε ανούσιο παζάρεμα το «πάρε-δώσε» των τελευταίων μηνών μεταξύ της Κυβέρνησης και της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων τόσο για το κόστος αυτό καθαυτό όσο και για το θέμα της κατασκευής των μεσογειακών χωριών.

Η όλη ιστορία με τους Μεσογειακούς Αγώνες θα προσέφερε σε λίγους και γνωστούς ημέτερους, σε λίγους επίτιμους φιλοξενούμενους και αξιωματούχους δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε μία εποχή που η χώρα, με την ευθύνη τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής Κυβέρνησης, βρίσκεται υπό διάλυση. Πάλι καλά, λοιπόν, να λέμε που οι Αγώνες δεν θα πραγματοποιηθούν.

Αυτή τη στιγμή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο μόνος ζημιωμένος είναι η Θεσσαλία και οι Θεσσαλοί πολίτες, όχι για την αφαίρεση και την απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων -ποσώς τους ενδιέφερε η τέλεσή τους, πιστέψτε με- αλλά γιατί έχουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα αυτόν τον καιρό λόγω των κυβερνητικών επιλογών.

Δεν είδα, κύριε Μαρκάκη, καμία οργή και καμία αγανάκτηση στον κόσμο της Θεσσαλίας. Είναι ζημιωμένοι οι κάτοικοι, γιατί στα έργα υποδομής στη Θεσσαλία με τα «θα» αμφότερων των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ φθάσαμε από το 2007, δηλαδή από την ανάληψη των Αγώνων έως σήμερα να μην έχει γίνει τίποτα, διότι, λέει, υπήρχαν στο φάκελο διεκδίκησης των Αγώνων και θα γίνονταν στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους.

Δυστυχώς, εκτός από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, οι δημοτικές αρχές των δύο πόλεων δεν επέδειξαν την αρμόζουσα διορατικότητα και ολιγώρησαν. Κάθε φορά που προέκυπτε ζήτημα για κατασκευή ενός μεγάλου έργου το παρέπεμπαν και αυτό στο φάκελο της διεκδίκησης.

Κύριε Υπουργέ, τόσο ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης όσο και εσείς σήμερα, αναφέρατε ότι πρέπει να εκπονηθεί αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Θεσσαλία. Φαντάζομαι ότι εννοούσατε, αν και δεν το διατυπώσατε, ότι αυτό το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί, τουλάχιστον εν μέρει, από τα 126.000.000 ευρώ που ήταν για τους Μεσογειακούς Αγώνες. Μόλις όμως την περασμένη Παρασκευή, έγινε σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών με τους δημάρχους των δύο παρʼ ολίγων Μεσογειακών πόλεων, συζητήθηκε το έργο της ηλεκτροκίνησης -που έγινε πολύς λόγος στην Αίθουσα- του προαστιακού μεταξύ Βόλου και Λάρισας και εκτιμήθηκε ότι για την υλοποίησή του απαιτούνται 40.000.000 ευρώ. Το ποσό, όπως ειπώθηκε, μπορεί να καλυφθεί από ιδιώτες ή δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Μα, μισό λεπτό, η ηλεκτροκίνηση ήταν στο φάκελο διεκδίκησης. Αφορά τη Θεσσαλία και είναι αναπτυξιακό. Γιατί, λοιπόν, δάνειο και όχι από τα 126.000.000; Δεν έχει χορτάσει αυτή η χώρα δάνεια; Τα δάνεια που με όρους απεχθείς είχαν λάβει κυβερνήσεις διαχρονικά, δεν είναι που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση; Ειλικρινά θα μας ενδιέφερε μία επίσημη απάντηση σε αυτό.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς λάβαμε μία απόφαση την οποία ήδη έχουμε ξεκινήσει να υλοποιούμε και είναι η ακόλουθη: Για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό –όλοι το έχουν δει, ειδικά οι άμεσα ενδιαφερόμενοι φορείς- δεν δίνετε δεκάρα, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Τα ερασιτεχνικά σωματεία και οι ενώσεις έχουν χρωστούμενα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού από το 2007, χωρίς να συνυπολογίζω τα οφειλόμενα ποσά των κρατικών επιχορηγήσεων των ετών 2003-2004 και 2004-2005. Βέβαια, δεν είναι μόνο τα σωματεία της Θεσσαλίας, αλλά πανελλαδικά, που υφίστανται το πρόβλημα. Επιπλέον, στο λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού δεν ορίζονται πλέον οι δαπάνες ενίσχυσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ούτε οι τακτικές επιχορηγήσεις, αθλητικές ομοσπονδίες και αθλητικά σωματεία, ούτε οι επιχορηγήσεις σε εθνικά γυμναστήρια για τις δαπάνες λειτουργίας τους.

Έτσι, ξεκινήσαμε από τη Λάρισα μία σειρά επαφών με ερασιτεχνικά σωματεία όλων των ειδών των αθλημάτων και θέλουμε και ελπίζουμε ότι σε δύο, το πολύ τρεις εβδομάδες, θα ολοκληρώσουμε όλες τις επαφές σε όλους τους θεσσαλικούς νομούς, ώστε να χαρτογραφήσουμε όλες τις ελλείψεις σε υποδομές που, πιστέψτε με, είναι πολλές. Μʼ όλα ταύτα το κόστος τους είναι αστείο, συγκρινόμενο με τα ποσά που θέλατε και εσείς και οι προκάτοχοί σας να δαπανούσατε σε μεσογειακές φιέστες. Πολύ μικρότερο ακόμη και από το 1/3 των 126.000.000 ευρώ, ώστε και να υλοποιηθούν όλα τα απαραίτητα έργα, που τόσο σημαντικά είναι για τους φορείς του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αλλά και να περισσέψουν ώστε να καλύψουν το κόστος κατασκευής αναπτυξιακών έργων για τη Θεσσαλία.

Δεν θα σας υποδείξουμε εμείς τα έργα που πρέπει να γίνουν. Οι τοπικές κοινωνίες τα έχουν υποδείξει, τα έχουν επανειλημμένα ζητήσει και οι δημοτικές αρχές τα γνωρίζουν. Αυτό που μένει τώρα είναι να ιεραρχηθούν κατά σειρά προτεραιότητας, όχι με βάση το φαίνεσθαι ή το ντόρο που θα κάνουν κάποια από αυτά, αλλά με βάση το είναι και τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Αυτές πρέπει να δουν τα συναρμόδια Υπουργεία και να εκπονήσουν μαζί με τις τοπικές κοινωνίες των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας, ένα στρατηγικό σχέδιο έργων και δράσεων, ιεραρχημένο και κοστολογημένο. Αυτό ακριβώς το σχέδιο, μέσα από τα κονδύλια που επρόκειτο να διατεθούν στους Μεσογειακούς, όσο και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, πρέπει να υλοποιηθεί μέσα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι ως ΣΥΡΙΖΑ είχαμε πει με το «καλημέρα σας» ότι οι αγώνες αυτοί δεν είχαν λόγο τέλεσης, αφού αφενός είχαμε το προηγούμενο βεβαρημένο ιστορικό με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αφετέρου γιατί όλα έδειχναν ότι κάποιοι ήταν έτοιμοι να στήσουν ένα ακόμη μεγάλο φαγοπότι στην πλάτη των πολιτών και μάλιστα την εποχή του Μνημονίου. Νομίζω ότι δεν έχει νόημα πια να το συζητάμε. Το αύριο έχει ήδη ξεκινήσει και σας έχει θέσει αμείλικτα προ των ευθυνών σας απέναντι στη θεσσαλική κοινωνία που έχει χορτάσει από λόγια και περιμένει μόνο έργα.