Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/09/2003

Οι θέσεις του Συνασπισμού για τον προτεινόμενο εκλογικό νόμο

Αντιπροσωπεία της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ στη Διακομματική Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, αποτελούμενη από τους Στ.Πιτσιόρλα και Κ.Πουλάκη, κατέθεσε το παρακάτω υπόμνημα σε σχέση με τον προτεινόμενο εκλογικό νόμο.

Υπόμνημα

Θέσεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για τον προτεινόμενο εκλογικό νόμο

Ο ΣΥΝ είναι υπέρ της αλλαγής του ισχύοντος εκλογικού νόμου. Διαφωνεί όμως ριζικά με την πρόταση που καταθέτει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και έναντι αυτής αντιπροτείνει την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Η επί της αρχής διαφωνία του ΣΥΝ αναφέρεται στην βασική λογική του προτεινόμενου συστήματος. Με την πρότασή της η κυβέρνηση διατηρεί άθικτη την λογική του ισχύοντος εκλογικού νόμου. Δηλαδή την κατασκευή τεχνητής κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος και τεχνητή στήριξη του πλειοψηφικού δικομματικού συστήματος. (Με την πρόταση της κυβέρνησης, αρκεί ποσοστό 39-40% για να υπάρξει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία). Χωρίς να θιγεί αυτός ο βασικός πυρήνας δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου που να δημιουργεί προϋποθέσεις μετασχηματισμού του σημερινού πολιτικού συστήματος.

Ο ΣΥΝ απορρίπτει και τα επί μέρους επιχειρήματα με τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να υποστηρίξει την πρότασή της :

Α. Θέμα αναλογικότητας

Με δεδομένη την διαμόρφωση σε κάθε περίπτωση κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας η όλη συζήτηση περί αύξησης του ποσοστού αναλογικότητας, ελάχιστη σημασία έχει. Το κύριο είναι ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός εδρών χαρίζεται στο πρώτο είτε στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα σε βάρος όλων των υπολοίπων.
Αυτή η ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη ανισοτιμία δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αιτιολογηθεί με την θεωρία των "σταθερών και ισχυρών" κυβερνήσεων.

Β. Συνασπισμοί κομμάτων

Η κατάργηση της σήμερα ισχύουσας ρύθμισης με του συνασπισμούς κομμάτων δεν έχει καμία πρακτική σημασία και διότι η πρόταση της κυβέρνησης ούτως ή άλλως καταργεί την τρίτη κατανομή και κυρίως γιατί με την διατήρηση της λογικής του πλειοψηφικού δικομματισμού τέτοια προοπτική πολιτικά δεν υφίσταται.

Γ. Κατάτμηση περιφερειών

Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με την κατάτμηση αντιμετωπίζεται το πρόβλημα του πολιτικού χρήματος και της διαπλοκής είναι εκτός πραγματικότητας και εξυπηρετεί μονάχα προπαγανδιστικούς στόχους.
Η εξάρτηση των βουλευτών και των κομμάτων προκύπτει από τον εκτός κάθε ελέγχου ρόλο των οικονομικών και εκδοτικών συγκροτημάτων στην πολιτική ζωή. Εάν η κυβέρνηση ήθελε όντως να αντιμετωπίσει το τεράστιο αυτό πρόβλημα όφειλε να πάρει ουσιαστικά μέτρα που να περιορίζουν αυτόν τον ρόλο. Όμως κάτι τέτοιο δεν το τολμά κι ακόμα χειρότερα δεν εφαρμόζει ούτε καν κάποια δειλά μέτρα που έχουν σε ορισμένες περιπτώσεις θεσμοθετηθεί.

Δ. Αλλαγή τρόπου εκλογής βουλευτών

Η πρόταση της κυβέρνησης περιέχει προτάσεις για τον τρόπο αλλαγής των βουλευτών τις οποίες όμως ήδη έχει ανακοινώσει ότι θα τις αφαιρέσει από το τελικό σχέδιο νόμου. Επομένως δεν έχει νόημα καμία συζήτηση επ’ αυτών.

Ε. Τρόπος κατανομής εδρών

 Η εναλλακτική διατύπωση των μεθόδων HARE & DHONDT για την κατανομή των εδρών είναι απαράδεκτη. Για τον ΣΥΝ είναι σαφές ότι η μόνη δίκαιη μέθοδος είναι η μέθοδος HARE. Και είναι φανερό ότι αυτή η μέθοδος πρέπει να ισχύει και για την κατανομή των εδρών επικρατείας.

ΣΤ. Όριο εισόδου στη Βουλή

 Ο ΣΥΝ απορρίπτει κάθε ιδέα ορίου για την είσοδο στην Βουλή. Θεωρεί ότι αυτή η ρύθμιση εκτός από το ότι είναι ηθικά απαράδεκτη, διαιωνίζει και αντιλήψεις ξεπερασμένες και επιζήμιες για την αντιμετώπιση πολιτικών ζητημάτων με ιδιαίτερη σημασία. Είναι δε αυτή η επιμονή της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα μια ακόμα απόδειξη της διγλωσσίας της σε κρίσιμα θέματα και της "εκσυγχρονιστικής της" αφερεγγυότητας."

Μετά το τέλος της συνεδρίασης της Διακομματικής ο Στ.Πιτσιόρλας δήλωσε:

"Ο Συνασπισμός ανταποκρίθηκε στην πρόταση του Υπουργού να συζητηθεί η πρόταση της Κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο στα πλαίσια της Διακομματικής Επιτροπής, επειδή έχει εμπιστοσύνη στις ιδέες του και επειδή θεωρεί ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα και στην Διακομματική και στη Βουλή και στην ελληνική κοινωνία.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα και είναι ένα θέμα στο οποίο η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι εκτεθειμένη και όχι τα άλλα Κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ έχει αθετήσει για χρόνια τις εξαγγελίες του για απλή αναλογική και εφαρμόζει ένα νόμο που ψήφισε η Ν.Δ. και που το ίδιο τώρα διαπιστώνει ότι είναι άδικος και αναποτελεσματικός.
Εμείς σήμερα καταθέσαμε τις απόψεις μας για την συγκεκριμένη πρόταση με την οποία διαφωνούμε και εξηγούμε το γιατί, έχουμε καταθέσει ένα υπόμνημα αναλυτικό και ταυτόχρονα καταθέσαμε και την πρόταση μας για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Και τα δύο κείμενα είναι στη διάθεση σας".

Δημοσιογράφος: Πως κρίνετε την αποχή των άλλων Κομμάτων;

Στ.Πιτσιόρλας: Δεν συμφωνώ με την αποχή, γιατί όπως είπα πριν αν κάποιος έπρεπε να δυσκολεύεται από αυτή τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο είναι η Κυβέρνηση. Τα Κόμματα της Αριστεράς ιδιαίτερα δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, απεναντίας θα έπρεπε να είμαστε όλοι μαζί για να φανεί η απομόνωση του ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο θέμα.
Όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, καταλαβαίνουμε ότι θέλει τη διατήρηση του υπάρχοντος εκλογικού νόμου. Με αυτή την άποψη εμείς προφανώς διαφωνούμε ριζικά."

To Γραφείο Τύπου