Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/02/2011

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τ.Κουράκη: Αδικαιολόγητη η ανάθεση σε ιδιώτη εκπόνησης μελέτης για κατάρτιση προτύπου

Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Με την υπʼαριθμ. 636 απόφαση του Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης αναθέτεται σε ιδιώτη η εκπόνηση μελέτης για κατάρτιση προτύπου για την υγιεινή και ασφάλεια της διατροφής στα δημόσια νοσοκομεία, προϋπολογισμού 20.000 ευρώ.

Το αιτιολογικό της ανάθεσης σε ιδιώτη από ότι αναφέρεται στην ίδια την απόφαση είναι ότι λόγω του σύνθετου της χαρακτήρα, δεν είναι δυνατό να εκπονηθεί από στελέχη νοσοκομείων.

Το σκεπτικό αυτής της απόφασης εγείρει πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο και το λόγο που δίνονται σε ιδιώτες χρήματα για εργασίες που μπορούν να παραχθούν από το ίδιο το μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων ή την στελέχωση των ίδιων των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό, ώστε να παράγουν και τέτοιες μελέτες για τις σύγχρονες ανάγκες λειτουργίας τους.

Επειδή, τη στιγμή που ζητάτε θυσίες από τον ελληνικό λαό, δεν είναι δυνατό να ξοδεύετε χρήματα προς όφελος μεμονωμένων συμφερόντων.

Επειδή, τέτοιου είδους αποφάσεις είναι αδικαιολόγητες και εγείρουν πολλά ερωτηματικά για την ορθή χρήση του δημόσιου χρήματος.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1)Με ποια κριτήρια έκρινε η 3η Υγειονομική Περιφέρεια την αδυναμία- ανικανότητα των στελεχών της να εκπονήσουν τέτοιου είδους μελέτη;

2)Θα προβείτε στη δημιουργία Εθνικού Οδηγού Ορθής  Πρακτικής που να ισχύει για το σύνολο των Νοσηλευτικών ιδρυμάτων μέσα από τις διαδικασίες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων που σήμερα ανήκει στους εποπτευόμενους από το ίδιο το Υπουργείο οργανισμούς;

3)θα σταματήσετε την ανάθεση σε ιδιώτη της εκπόνησης της μελέτης αυτής;

Ο ερωτών βουλευτής

Τάσος Κουράκης