Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/09/2003

Οδυνηρές ρυθμίσεις για Καπνό - Βαμβάκι - Λάδι

Το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, σχολιάζοντας τις προτάσεις της Επιτροπής της Ε.Ε. για καπνό-βαμβάκι-λάδι, οι οποίες αναμένεται να έχουν δραματικές επιπτώσεις για τους έλληνες αγρότες και την αγροτική οικονομία, τονίζει:

Δυστυχώς επαληθεύονται οι προβλέψεις και οι ανησυχίες μας για τις ρυθμίσεις στα 3 βασικά εθνικά μας προϊόντα (καπνό, βαμβάκι, λάδι) Οι προτάσεις της Επιτροπής της Ε.Ε. προβλέπουν τη δραστική μείωση των επιδοτήσεων και την αποσύνδεσή τους από την παραγωγή με στόχο την οριστική κατάργησή τους. Προβλέπουν επίσης την ουσιαστική εξαφάνιση της καπνοκαλλιέργειας μέχρι το 2007!! και περιορισμούς στην βαμβακοκαλλιέργεια κατά 11%.

Οι προτάσεις αυτές, αν εφαρμοστούν, θα οδηγήσουν σε δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος και της παραγωγής με απρόβλεπτες συνέπειες για την απασχόληση, την βιομηχανία και τη ζωή στην ύπαιθρο, αφού χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν και να εγκαταλείψουν το χωριό.

Η Επιτροπή για να περάσει όσο γίνεται πιο ανώδυνα την ανατροπή του καθεστώτος στήριξης της αγροτικής παραγωγής, επικαλείται το «Περιβάλλον», την «Ποιότητα» και την «Υγεία» του καταναλωτή. Πρόκειται για βαθιά υποκρισία, γιατί:

Ο ΣΥΝ καταγγέλλει ως απαράδεκτες τις προτάσεις της Επιτροπής. Επισημαίνει ταυτόχρονα τις ιστορικές ευθύνες που χρεώνεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γιατί στη διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ αποδέχθηκε, προώθησε και ψήφισε την Αναθεώρηση της ΚΑΠ και μάλιστα δίχως καν να διεκδικήσει, τουλάχιστον, κάποιες καλύτερες ρυθμίσεις για τα εθνικά μας προϊόντα.

Η κυβέρνηση οφείλει έστω και την τελευταία στιγμή να εγκαταλείψει την τακτική του εξωραϊσμού της αναθεωρημένης ΚΑΠ και να επιδιώξει να περισώσει ότι είναι δυνατόν.

Ο ΣΥΝ στο μέτρο των δυνάμεών του, θα σταθεί σταθερά δίπλα στους αγωνιζόμενους αγρότες.

Παράλληλα ο ΣΥΝ αναδείχνει και υπογραμμίζει την ανάγκη για συσπείρωση και κοινή δράση του αγροτικού κινήματος. Μπροστά στα εκρηκτικά προβλήματα της υπαίθρου το αγροτικό κίνημα πρέπει να υπερβεί τώρα τη διάσπασή του. Να πάρει πρωτοβουλίες για ενωτικούς μαζικούς και αποφασιστικούς αγώνες.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής