Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/02/2011

Ο ΣΥΝ στη Διεθνή Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ για το Παλαιστινιακό - Ολοκλήρωση εργασιών

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διεθνούς Συνδιάσκεψης για αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, που πραγματοποίησε το ΑΚΕΛ στη Λευκωσία. Στη Συνδιάσκεψη, εκπροσωπώντας τον ΣΥΝ, συμμετείχε ο Κ. Ήσυχος, μέλος της Π.Γ. του κόμματος.

Το τελικό κείμενο αλληλεγγύης και στήριξης στον ηρωικό αγώνα του Παλαιστινιακού λαού εγκρίθηκε, όπως επίσης εγκρίθηκαν και προτάσεις για άμεση αποστολή στα παλαιστινιακά εδάφη ευρωβουλευτών της Αριστεράς. Επίσης, έγινε από τους αντιπροσώπους της ΟΑΠ λεπτομερής ενημέρωση για τις επικίνδυνες, παράνομες και τυχοδιωκτικές πολιτικές της κυβέρνησης του Ισραήλ, με τη συνέχιση του εποικισμού στα παλεστινιακά εδάφη, τη συνέχιση των εργασιών για την ολοκλήρωση του «τείχους της ντροπής», που ουσιαστικά εισάγει την πολιτική του ακραίου ρατσισμού και του «απαρχάιντ» στην Παλαιστίνη από πλευράς Ισραήλ. Η διεθνής καμπάνια «Stop the wall» αποτέλεσε και ένα σημείο ομοφωνίας όλων ώστε να πλαισιωθεί και να στηριχθεί και από άλλες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς.

Επίσης, εγκρίθηκε ένα κείμενο στήριξης στις αραβικές εξεγέρσεις, όπου οι λαοί παλεύουν για «ψωμί, ελευθερία και αξιοπρέπεια», ενώ καταγγέλθηκαν οι επικίνδυνες δηλώσεις και σχεδιασμοί για επέμβαση των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ε.Ε. στην εύφλεκτη κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη. Όλα τα κόμματα που παρευρέθηκαν, συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την απόκρουση των πολιτικών του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Στη Συνδιάσκεψη συμμετείχαν πάνω από 30 κομμουνιστικά, αριστερά και προοδευτικά κόμματα της Ευρώπης, της Μ. Ανατολής, του αραβικού κόσμου και του Περσικού κόλπου.

Εκτός από τον ΣΥΝ, ήταν αξιοσημείωτη και η παρουσία κομμάτων-μελών του κόμματος Ευρωπαϊκή Αριστερά (ΚΕΑ), όπως το Die Linke από τη Γερμανία και η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία της Δανίας. Κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με μια σειρά κομμάτων όλου του φάσματος της Αριστεράς, από την Τυνησία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία. Οι επαφές με τα κόμματα αυτά επιβεβαίωσαν το ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές για την παραπέρα ενδυνάμωση των σχέσεων και κοινής δράσης με τον ΣΥΝ σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που απασχολούν τους λαούς και τις προοδευτικές δυνάμεις της Μεσογείου. Έγινε λεπτομερής ενημέρωση για την πάλη του ελληνικού λαού, των κινημάτων πολιτικής ανυπακοής στις πολιτικές του μνημονίου, των πολύπλευρων αγώνων στη  χώρα μας αυτήν την περίοδο ενάντια στις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της τρόικας.

Στη συνέχεια, ο Κώστας Ήσυχος θα αναχωρήσει από τη Λευκωσία για την Ιορδανία και τη Συρία, μετά από πρόσκληση του Δημοκρατικού Μετώπου της Παλαιστίνης.

To Γραφείο Τύπου