Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/02/2011

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ)

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 28/02/2011 με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) κ. Σαββίδη Κων/νο και αντιπροσωπείας του ΣΥΝ, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Βίτσα, γραμματέα της ΚΠΕ  και του Αλέκο Φλαμπουράρη, μέλους της ΚΠΕ . Η ΠΕΣΕΔΕ είναι Ομοσπονδία 49 Συνδέσμων σε κάθε Νομό της χώρας με 6.500 περίπου μέλη μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις.

Έγινε αναλυτική ενημέρωση για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις,  τα οποία  οδηγούν σε αδιέξοδο τον κλάδο, με συνέπεια την τρομακτική αύξηση της ανεργίας.

Αυτή η άσχημη κατάσταση όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται, αλλά αντίθετα θεσμοθετείται τόσο με το φορολογικό Ν/Σ όσο και  με το νέο νομοσχέδιο για τα Δημόσια έργα.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ μεταξύ άλλων στην ενημέρωση του προς την αντιπροσωπεία του ΣΥΝ τόνισε τα εξής:

Οι Μικρές και Μεσαίες Εργοληπτικές Επιχειρήσεις κατασκευής δημοσίων έργων βιώνουν το χειρότερο επιχειρηματικό περιβάλλον των τελευταίων ετών και βρίσκονται πλέον στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, πολλά δε άλλα επαγγέλματα εξαρτώμενα από τους εργολήπτες έχουν οδηγηθεί στον μαρασμό, με αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση, (αύξηση της ανεργίας) γεγονός που δεν οφείλεται μόνον στην οικονομική κρίση. Σημειώνεται ότι το πλήθος των εργαζομένων και απασχολουμένων άμεσα ή έμμεσα στον τομέα αυτόν ανέρχεται περίπου σε 400.000.  Οι θεσμικές αλλαγές που δρομολογεί το Υπ. Υποδομών με το προωθούμενο σχέδιο νόμου για τα δημόσια έργα και μελέτες, δυστυχώς δεν επιλύει κανένα από τα αρνητικά φαινόμενα του συστήματος Παραγωγής Δημοσίων Έργων, και δεν θεραπεύει την παθογένεια του συστήματος, δημιουργώντας ακόμα πιο αντίξοες συνθήκες στον κατασκευαστικό κλάδο, χωρίς να ικανοποιεί το αίτημα της Ελληνικής Κοινωνίας για παραγωγή Δημοσίων Έργων ποιοτικά ορθών, στον επιβαλλόμενο χρόνο και με το βέλτιστο κόστος.

Τα νομοσχέδια δεν απαντούν κυρίως στα παρακάτω προβλήματα:

Α)Το Δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας  δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του προς τους  κατασκευαστές, για έργα που κατασκευάζονται ή έχουν ολοκληρωθεί.

Β) την επαναφορά του 5% επί του προϋπολογισμού για τις εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης με κατάργηση των πρόσθετων εγγυητικών επιστολών ύψους 40% που επέβαλλε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Γ) δεν αναβαθμίζει τις τεχνικές υπηρεσίες της Δημόσιας και περιφερειακής διοίκησης.

Δ) δεν βελτιώνει το σύστημα μελετών και ποιότητας υλικών.

Ε) τις μεγάλες εκπτώσεις.

Ο ΣΥΝ ενημερώθηκε για την κατάσταση και θα είναι σε στενή επαφή με όλες τις κοινωνικές οργανώσεις ώστε να συμβάλλει ουσιαστικά στην ενημέρωση, τη διαφάνεια και την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου θέματος που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον κατασκευαστικό κλάδο.

To Γραφείο Τύπου