Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/02/2011

Συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Π. Τσούτσιας- Τ. Σαράντης)

-    Χθες ο κ. Πάγκαλος σας κατηγόρησε ότι βρίσκεστε πίσω από κάθε διαμαρτυρία πολιτών, και μάλιστα οργανωμένα απ΄ ότι κατάλαβα… Για τη συγκεκριμένη διαμαρτυρία στη Γαλλία ήταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;…

Πίσω από κάθε διαμαρτυρία ο κ. Πάγκαλος ανακαλύπτει τον ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι και ο κ. Πάγκαλος αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη είναι πια αντιμέτωποι καθημερινά με καταστάσεις που τους προσγειώνουν στην πραγματικότητα . Γιατί φαίνεται ότι δεν έχουν  αίσθησή του τι συμβαίνει . Όπου κι αν εμφανιστούν προκαλούν την οργή και τα σχόλια του κόσμου. Διάβαζα και χθες στις εφημερίδες για τα διάφορα στέκια των πολιτικών πώς έχουν αδειάσει. Γιατί μόλις εμφανιστούν, θαμώνες των καταστημάτων, στα πεζοδρόμια κ.λπ. τους απευθύνονται μ΄ έναν τρόπο .. που φανερώνει μια οργή…

-    Αυτό σας κάνει να χαίρεστε; …

Είναι μια πραγματικότητα την οποία δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση και έχει προκληθεί από τις επιπτώσεις της βαθιάς αντικοινωνικής και ανάλγητης πολιτικής που εφαρμόζει  .

-    Γι αυτή την πραγματικότητα εσείς χαίρεστε;…

Είναι μια διαμαρτυρία αυθόρμητη η οποία δεν έχει προηγούμενο. Δεν έχουμε τέτοιο προηγούμενο .στην χώρα μας  Αυτές οι καταστάσεις  ήταν σπάνιες και τώρα έχουν πολλαπλασιαστεί…

-    Αυτό είναι το όνειρό σας;

… Δεν αντιλαμβάνεται αυτή η κυβέρνηση την μεγάλη απόστασή της από τις διαθέσεις της κοινωνίας .  Νομίζω ότι αυτό είναι πια που πρέπει κανείς να δει. Από εκεί και έπειτα, προφανώς αυτές οι εκδηλώσεις, αν θέλετε πέρα από το να αποτυπώνουν κάποιες καταστάσεις, δεν οδηγούν από μόνες τους πουθενά. Εγώ θα ήμουν πολύ πιο ευχαριστημένος αν αυτό το πράγμα μεταφραζόταν σε μια ακόμα πιο μεγάλη συμμετοχή στις καθημερινές κινητοποιήσεις που γίνονται και τελικά να έστελναν την κυβέρνηση από εκεί που ήρθαν, μέσα από εκλογές να τους στείλουν σπίτι τους.

-    Δεν έχω πάρει απάντηση στο πρώτο ερώτημα αν στη Γαλλία ήταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή όχι;…

Το αγνοώ. Ειλικρινά το αγνοώ, με την έννοια ότι δεν ξέρω ποιοι φοιτητές ήταν εκεί. Ενδεχομένως να ήταν και ενδεχομένως να ήταν και άνθρωποι από το ΠΑΣΟΚ. Διαβάσατε τη συνέντευξη του φοιτητή στο Βερολίνο, απ΄ αυτούς οι οποίοι….

-    Χθες στο ΒΗΜΑ ….

..Ναι, ακριβώς στο ΒΗΜΑ. Τι καταλάβατε εσείς;  Σε ποιον χώρο ανήκε αυτός ο φοιτητής;   Σε κανέναν. Και παρόλα αυτά οι κάμερες έδειχναν έναν Πρωθυπουργό δήθεν διαλλακτικό, την στιγμή που τον άνθρωπο τον έσπρωχναν έξω από την αίθουσα…

-    Και στη μια περίπτωση του Πρωθυπουργού και στην άλλη  στην περίπτωση του κ. Πάγκαλου…

Δεν είναι οι μόνες αυτές..

-Ας μείνουμε σ΄ αυτές τις δύο… για το ερώτημα. Και ο Πρωθυπουργός και ο κ. Πάγκαλος κάλεσαν τους διαμαρτυρόμενους σε διάλογο. Παρά ταύτα τον αρνήθηκαν….

Αστεία πράγματα. Αυτός ο διάλογος είναι απλώς μια κίνηση για να την καταγράψουν οι κάμερες. Τον διάλογο τον έχει αρνηθεί η κυβέρνηση εκεί που πρέπει. Τον έχει αρνηθεί στην ίδια τη Βουλή την οποία έχει καταντήσει απλά και μόνο να επικυρώνει αντισυνταγματικού τύπου διατάγματα και  νόμους, έτσι όπως αποφασίστηκε με το μνημόνιο. Και βλέπετε ότι σήμερα έχει το θράσος ο κ. Ραγκούσης, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ να λέει τι; Να εισηγείται αυτό που ζητάει η κα Μέρκελ, την αλλαγή στο Σύνταγμα με βάση τη γερμανική πρόταση για συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού. Αυτά τα πράγματα είναι αδιανόητα και για την παράδοση του ΠΑΣΟΚ και για τη δημοκρατική παράδοση του τόπου. Αυτή η κυβέρνηση πραγματικά ακολουθεί μια πολιτική εθελοδουλίας απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα της Ευρώπης. Και νομίζω ότι είναι επικίνδυνη, όχι μόνο για την πολιτική της αλλά και για τον πανικό και την έλλειψη ψυχραιμίας που τη διακατέχει και την επίθεση  απέναντι σε κάθε κοινωνική ομάδα η οποία δικαίως διαμαρτύρεται.

-    Γιατί ο κ. Πάγκαλος συνέχεια φωτογραφίζει εσάς;…

Ο κ. Πάγκαλος κατ΄ αρχήν είναι Πάγκαλος. Αυτό λέει πολλά. Μόνον εμάς; Όλο τον κόσμο έχει φωτογραφίσει ο κ. Πάγκαλος. Από εκεί και πέρα, εμείς αναλαμβάνουμε το μερίδιο της πολιτικής ευθύνης  και της πολιτικής στάσης να υπερασπιζόμαστε αυτούς που πραγματικά πλήττονται, να είμαστε αλληλέγγυοι σ΄ αυτούς οι οποίοι αγωνίζονται και να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτό το μικρό κόμμα δεν δίστασε μέσα στη Βουλή να μιλήσει για τα φαινόμενα διαπλοκής, να μιλήσει για τα μεγάλα συμφέροντα με ονοματεπώνυμο, τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με τον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης -ευτυχώς εσείς δουλεύετε στο δημόσιο ραδιόφωνο - και μ΄αυτή την έννοια προκαλεί με τη θέση του και την ευθύτητά του. Αυτό εμείς δεν θα το εγκαταλείψουμε…

-    Προηγουμένως μιλούσαμε με τον κ. Πετσάλνικο, επίθεση στα ΜΜΕ, η Ν.Δ. φουλ επίθεση στα ΜΜΕ, εσείς τώρα τρόπον τινά επίθεση στα ΜΜΕ.. Μήπως τελικά κάνουν καλά τη δουλειά τους;….

Εσείς τι λέτε; Πώς το αξιολογείτε;…

-    Εγώ λέω ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους.. για να τους επιτίθενται όλοι, κάτι καλό γίνεται…

Δεν είναι έτσι δυστυχώς, διότι αντιλαμβάνεστε ότι στις σημερινές συνθήκες..

-    Εκτός αν για όλα φταίνε τα ΜΜΕ. Όλοι οι άλλοι ήσαστε;…..

Δεν εννοώ αυτό. Εννοώ το ειδικό βάρος που παίζουν αυτή τη στιγμή στη σημερινή μορφή δημοκρατίας οι τηλεοράσεις και τα ΜΜΕ. Κατά συνέπεια θα πρέπει να διακατέχονται από μια πολύ αυξημένη αίσθηση δεοντολογίας και πλουραλιστικής  ενημέρωσης. Σας παραπέμπω όμως σε μια πρόσφατη έρευνα η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα του ΕΣΡ, όπου ακριβώς το αντίθετο αποκαλύπτεται. Δεν είναι μόνον ο ανισότιμος χρόνος προβολής των κομμάτων, αλλά είναι και ο τρόπος που αυτό τον χρόνο διαχειρίζονται, κυρίως οι τηλεοράσεις. Για παράδειγμα, ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται όταν πρόκειται  να υπάρξει, όπως το κατανοούν όσοι το παρουσιάζουν-  εσωτερικό του πρόβλημα κι όχι για αυτά που προτείνει. Δεν είναι παράλογο αυτό; Να «γεννάει» μόνον ειδήσεις για το αν, για παράδειγμα, υπάρχει η μία ή η άλλη άποψη, όταν είναι γνωστό ότι σε όλα τα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Και οι προτάσεις για τα συγκεκριμένα προβλήματα αυτές να αποσιωπούνται.

-    Δεν έχω αυτή την εικόνα…

Αυτή είναι και σας παραπέμπω σε μια έρευνα που μόλις τώρα δημοσιεύτηκε -μπορεί να έχει έρθει και σε εσάς- του ΕΣΡ  η οποία είναι αποκαλυπτική γι αυτό που σας λέω.

To Γραφείο Τύπου