Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/09/2003

Δραματική η κατάσταση στην Υγεία

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ύστερα από πρόσκλησή του, είχε συνάντηση με τους Προέδρους Α' και Γ' ΠΕΣΥΠ κ.κ. Λυκ.Λιαρόπουλο και Δημ.Σερεμέτη, προκειμένου να συζητήσει τα προβλήματα που ανέκυψαν στο Περιφερειακό Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας.

Επίσης, δέχτηκε το Προεδρείο της ΟΕΝΓΕ, τους κ.κ. Λαοπόδη Β., Παπαδόπουλο Σ., Καραμπέλη Θ. και Καλομενόπουλο Μ., οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τις διεκδικητικές κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών.

Στις συναντήσεις πήραν μέρος και οι Αλ.Φλαμπουράρης μέλος της Π.Γ. και Δημ.Αδαμόπουλος και Π.Κοντολέων από το τμήμα Υγείας του ΣΥΝ.

Μετά τις συναντήσεις αυτές ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε την παρακάτω δήλωση :

"Η Υγεία, κρίσιμος τομέας κοινωνικής ευθύνης του Κράτους, βρίσκεται αντιμέτωπη με εκρηκτικά προβλήματα. Το υπάρχον Ε.Σ.Υ. νοσεί και ταυτοχρόνως η κυβερνητική πολιτική διαρκώς περιορίζει και υποχρηματοδοτεί το κοινωνικό κράτος και τις λειτουργίες του.

Το Υπουργείο Υγείας δεν έχει ολοκληρωμένη πολιτική για ένα σύγχρονο εθνικό σύστημα υγείας, που θα εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου, την αξιοπρέπεια γιατρών, εργαζομένων και ασθενών, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας κ.α.

Συσσωρεύονται καταστροφικές συνέπειες, όταν, σε αυτήν την έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής, προστίθενται οι προσωπικές πρακτικές του υπουργού και των συμβούλων του, η δραματική ανοργανωσιά της κεντρικής διοίκησης και οι παραγοντικές σκοπιμότητες της κυβερνητικής εξουσίας.

Ο Υπουργός Υγείας οδηγεί στην απαξίωση το θεσμό των ΠΕΣΥΠ, που η ίδια κυβέρνηση θεσμοθέτησε, επιλέγει και αποκεφαλίζει κατά βούληση ή καθ’ υπόδειξη Προέδρους στα ΠΕΣΥΠ, εμποδίζει την πραγματική αποκέντρωση, τον ουσιαστικό έλεγχο και την αξιοκρατική κι αξιόπιστη αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ο ΣΥΝ επισημαίνει ότι στον τομέα των ΠΕΣΥΠ με ευθύνη του Υπουργείου δημιουργήθηκαν σοβαρά θεσμικά, πολιτικά και λειτουργικά προβλήματα σε βάρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και των πραγματικών κοινωνικών και επιστημονικών αναγκών, που καμιά κομματική και κυβερνητική λογική δεν μπορεί να καλύψει.

Ο ΣΥΝ, επίσης, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για την διαιώνιση των οικονομικών προβλημάτων των νοσοκομειακών γιατρών και των άλλων εργαζομένων στα διάφορα επίπεδα του συστήματος υγείας - πρόνοιας, που δικαιολογημένα αγωνίζονται για αξιοπρεπή διαβίωση κι εργασία.

Είναι προκλητική η διγλωσσία και η υποκρισία της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας

Εξαγγέλλει πανηγυρικά το νέο θεσμό των ΠΕΣΥΠ και η ίδια τον ακρωτηριάζει και τον απαξιώνει, ακριβώς γιατί θέλει να ασκεί το κομματικό μονοπώλιο της κρατικής εξουσίας.

Κάνει επίδειξη πυγμής κι αναλγησίας προς τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, την ίδια ώρα που συνδιαλέγεται με απλοχεριά προς όλα τα συγκροτήματα συμφερόντων στις προμήθειες, τις συμβάσεις και τα προγράμματα του δημοσίου."

To Γραφείο Τύπου