Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/03/2011

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μ.Κριτσωτάκη: Οι μειώσεις στον τακτικό προϋπολογισμό των Ερευνητικών Κέντρων οδηγούν ακόμη και σε αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας

Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων - Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Μετά τις δραστικές περικοπές των μισθών ήρθε και η σημαντική περικοπή (πάνω από 10%) στον προϋπολογισμό του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., που ήδη κάλυπτε μόνο τη μισθοδοσία του προσωπικού, και που είχε σαν αποτέλεσμα να παραμένει για μία βδομάδα απλήρωτο το προσωπικό του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. για το πρώτο 15ήμερο του Φεβρουαρίου, αλλά και να μην έχουν καταβληθεί οι δόσεις του προϋπολογισμού Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2011. Τα δε οικονομικά στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός που καταβάλλεται για τη μισθοδοσία δεν επαρκεί για να την καλύψει και μάλιστα δεν διαφαίνεται και δυνατότητα να συμπληρωθεί.

Παρά δε τη δέσμευση του υφυπουργού Υ.Π.ΔΒΜ.Θ για καταβολή του 50% του ετήσιου προϋπολογισμού του Κέντρου, το ποσό αυτό μόλις που φτάνει για τη μισθοδοσία του προσωπικού μέχρι τον Ιούνιο του 2011.

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα που παρουσίαζαν το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. στους υπό κατάργηση οργανισμούς δεν έχουν διαψευστεί επίσημα (έχουμε ήδη υποβάλλει σχετική ερώτηση με αρ. πρ.10572/07.02.11, στην οποία δεν έχουμε λάβει απάντηση).

Τα παραπάνω σε συνδυασμό και με το ότι το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Ηρακλείου βρίσκεται στο χώρο της πρώην Αμερικανικής Βάσης που συγκαταλέγεται στα «φιλέτα» του δημοσίου που προορίζονται προς «αξιοποίηση», δημιουργεί ερωτήματα για το μέλλον του οργανισμού και μεγάλη αβεβαιότητα σε όλους  τους εργαζομένους του Κέντρου.

Σε όλα αυτά προστίθεται και το μακροχρόνιο διοικητικό κενό με την εκλογή του νέου Διευθυντή του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. να ολοκληρώνεται μόλις τον περασμένο Νοέμβρη, μετά από καθυστέρηση σχεδόν δύο ετών, με την ορκωμοσία του να καθυστερεί εδώ και δύο μήνες και να μην έχει προβλεφθεί ούτε ο μισθός του. Εκκρεμεί δε ακόμα η εκλογή των διευθυντών των ινστιτούτων που αποτελούν το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. δύο εκ των οποίων έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί, ενώ αν εκλεγεί υποψήφιος προερχόμενος εκτός ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. δεν υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθεί.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1.    Ποια μέτρα θα ληφθούν άμεσα προκειμένου να είναι δυνατή η καταβολή της μισθοδοσίας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.; Προτίθενται να προχωρήσουν στην απαιτούμενη αύξηση του προϋπολογισμού του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών;

2.    Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η κατάργηση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών; Αν όχι, πως θα δεσμευτεί για αυτό;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κριτσωτάκης Μιχάλης