Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/09/2003

Σχετικά με την ανακοίνωση του Υπουργού Εργασίας για τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό 2003

Σχετικά με την ανακοίνωση από τον Υπουργό Εργασίας του Κοινωνικού Προϋπολογισμού του 2003, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής, δήλωσε τα εξής:

Ο κύριος Ρέππας ανακοίνωσε πανηγυρικά ότι η χώρα μας έφτασε στον τομέα των κοινωνικών δαπανών τον μέσο όρο των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Απέκρυψε όμως:

1. ΄Ότι στις εισροές για την χρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών μειώθηκε η κρατική συμμετοχή κατά 3,7% (καλύπτει πλέον το 29,1% έναντι 32,8% του συνόλου των εισροών) και ότι την μείωση αυτή την επιβαρύνθηκαν εξ ολοκλήρου οι εργαζόμενοι., που η συμμετοχή τους αυξήθηκε κατά 2,3%, από 20,3% σε 22,6% του συνόλου των εισροών, ενώ η επιβάρυνση των εργοδοτών παρέμεινε σταθερή. Απέκρυψε δηλαδή ότι η κυβέρνηση «αυξάνει τις κοινωνικές δαπάνες με ξένα κόλλυβα»

2. ΄Ότι το ποσοστό φτώχειας μετά τις κοινωνικές δαπάνες μειώνεται στη χώρα μας μόλις 1 μονάδα, από το 22% στο 21%, 8 φορές δηλαδή λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπου από το 23% πέφτει στο 15%.

3. ΄Ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δεν έχει θεσπίσει κοινωνικά εγγυημένο εισόδημα, ότι είναι στις πρώτες θέσεις όσον αφορά την ανεργία, τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες και στην τελευταία θέση όσον αφορά το ύψος του επιδόματος ανεργίας.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι στην Ελλάδα των δύο εκατομμυρίων πολιτών της που είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν με επικοινωνιακά τρικ, αλλά με πολιτικές ολοκληρωμένης κοινωνικής προστασίας και με ενισχυμένη κρατική συμμετοχή στην χρηματοδότησή τους.

To Γραφείο Τύπου