Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/03/2011

Συνάντηση του ΣΥΝ με την ιστορική φυσιογνωμία της Αραβικής και Παλαιστινιακής Αριστεράς, σ. Nayef Hawatmeh, Γενικό Γραμματέα του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ. Κ. Ήσυχου, υπεύθυνου για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα του κόμματος, με τον Γ. Γραμματέα του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Nayef Hawatmeh. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Μιχιάρ Ικτάμι, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Μετώπου και το μέλος της Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος Αhmad El Hagk.

Από την πλευρά του ΣΥΝ, έγινε λεπτομερής ενημέρωση για τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε βάρος των ελλήνων εργαζομένων, τις νέες νομοθετικές ξενοφοβικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης σε βάρος των ξένων εργαζομένων στη χώρα (μεταξύ αυτών και πολλών αράβων μεταναστών), για τη συνεχιζόμενη απεργία πείνας των 300 μεταναστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τα δίκαια  αιτήματά τους. Επίσης, για τους δείκτες της αυξανόμενης ανεργίας, ιδιαίτερα σε βάρος της νεολαίας και των γυναικών καθώς και για τις συνεχιζόμενες και αλόγιστες ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων. Τέλος, σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, έγινε ενημέρωση για τον πλήρη εναγκαλισμό της χώρας στο δόγμα του ΝΑΤΟ, αλλά και την στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ σε πολλούς τομείς και ιδιαίτερα στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας, που προμηνύει τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό.

Από την πλευρά του, ο σ. Nayef Hawatmeh έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε στην εντεινόμενη επικίνδυνη ισραηλινή επιθετικότητα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, στην πολιτική επεκτατισμού του Ισραήλ με τους συνεχιζόμενους εποικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη, όπως επίσης και sτο «τείχος της ντροπής» γύρω από τα παλαιστινιακά εδάφη. Σε ό,τι αφορά τις δημοκρατικές επαναστάσεις της Αιγύπτου και της Τυνησίας, εξέφρασε την πλήρη στήριξη του κόμματός του στους λαούς όλου του αραβικού κόσμου που παλεύουν και θυσιάζονται αυτή τη στιγμή για δημοκρατία, ψωμί και αξιοπρέπεια, ενάντια στα τυραννικά καθεστώτα, στις πολιτικές των ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ισραήλ. Ο Γ. Γραμματέας ανέλυσε τις εξελίξεις που συντελούνται στην ΟΑΠ, αλλά και τις προτάσεις του κόμματός του για μια νέα ενότητα, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ειρήνη στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ για Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ. Ευχαρίστησε θερμά τον ΣΥΝ και την Κεντρική Πολιτική του Επιτροπή για την τελευταία του απόφαση στήριξης των εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο και την πάγια και διαχρονική του θέση για τη δίκαια επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος.

Τέλος, η συνάντηση αυτή σφραγίστηκε με την πρόσκληση του ΣΥΝ προς τον σ. Nayef Hawatmeh να επισκεφθεί την Αθήνα αλλά και τις Βρυξέλλες, ως επίτιμος καλεσμένος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ώστε η πολυπόθητη και αναγκαία συνεργασία, ιστορικής σημασίας, μεταξύ της ευρωπαϊκής αριστεράς και της αραβικής αριστεράς να προχωρήσει γοργά. Το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης απήυθηνε ανοιχτή πρόσκληση προς την ηγεσία του ΚΕΑ να επισκεφθεί την έδρα του κόμματος στη Δαμασκό.

To Γραφείο Τύπου