Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/03/2011

Απόσπασμα από τη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη

Λέμε κατηγορηματικά όχι στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Δεν την θέλει, δεν την επιζητεί ο εξεγερμένος λιβυκός λαός. Θα αποτελέσει πλήγμα στην υπόθεση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να μην συναινέσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Να μην επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η βάση της Σούδας και γενικότερα ελληνικό έδαφος για μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ιστορικές εξελίξεις στη Μεσόγειο και στη νότια πλευρά της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική. Όπως γνωρίζετε η Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι αλληλεγγύη στους λαούς που εξεγείρονται διεκδικώντας δημοκρατία, δικαιώματα. Θεωρώ ότι είναι άκρως υποκριτική η συμπεριφορά ορισμένων ηγετών της Ευρώπης και των ΗΠΑ που, ενώ μέχρι πριν από λίγες μέρες είχαν στα όπα-όπα τον κ. Καντάφι, που ενώ είχαν συνάψει ιδιαίτερες επιχειρηματικές σχέσεις - έβλεπα προχθές τη λίστα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων για όσους μάλιστα λένε ότι είναι φτωχοπροδρομικός ο ελληνικός καπιταλισμός- τη λίστα των επιχειρηματικών ομίλων που είναι στη Λιβύη.

Άρα, λοιπόν, ας σταματήσει αυτή η υποκρισία. Ο Καντάφι δεν έγινε μέσα σε λίγες μέρες δικτάτορας. Ήταν όλα αυτά τα χρόνια δικτάτορας. Ο λιβυκός λαός έχει δικαίωμα στη δημοκρατία, στη δική του κυριαρχία και πρέπει να δώσουμε το βάρος ώστε αυτές οι εξεγέρσεις να οδηγήσουν, όχι σε βάρβαρους πολέμους και νέες αποικιοκρατίες, αλλά στον εκδημοκρατισμό και στην εδραίωση της λαϊκής κυριαρχίας σʼ αυτές τις περιοχές.

To Γραφείο Τύπου