Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/03/2011

Τοποθέτηση σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλη στην Ολομέλεια της βουλής για το ζήτημα της δημιουργίας Μητροπολιτικού πάρκου στο χώρο του Ελληνικού

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Επικρατείας, που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, έθιξε το ζήτημα της  δημιουργίας Μητροπολιτικού πάρκου στο χώρο του Ελληνικού.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τοποθετήθηκε ως εξής:

«Πριν από λίγους μήνες, κύριε Υπουργέ, απαντώντας σε αντίστοιχη επίκαιρη ερώτησή μου, επιβεβαιώσατε την πλήρη αθέτηση των δεσμεύσεων του ίδιου του Πρωθυπουργού πριν από τις εκλογές, ότι όλος ο χώρος του πρώην Αεροδρομίου στο Ελληνικό θα γίνει πάρκο. Πήρατε πίσω μια δέσμευση που ο Πρωθυπουργός είχε δώσει και στους δημάρχους και στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου και με την οποία κερδίσατε τις εκλογές. Μου είπατε: «Όλα τα άλλα, όμως, είναι νωρίς ακόμη να σας τα απαντήσω». Γιʼ αυτόν ακριβώς το λόγο επανέρχομαι.

Πριν από λίγες ημέρες πήγατε και πάλι στο Κατάρ με μια κυβερνητική αντιπροσωπεία. Ο κ. Αθεμπίγιο, ο Καταλανός αρχιτέκτονας, παρουσίασε στις 9 Φεβρουαρίου στον Πρωθυπουργό τα βασικά στοιχεία του master plan».

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τέσσερα καίρια ερωτήματα προς τον Υπουργό Επικρατείας:

«Πόσο από τα έξι χιλιάδες τριακόσια στρέμματα θα γίνει πάρκο; Γιατί παίρνετε και την παράκτια περιοχή, που είναι άλλα χίλια στρέμματα περίπου, συν τα πέντε χιλιάδες τριακόσια του Ελληνικού; Πόσο θα γίνει πάρκο και πόσο θα χτιστεί; Γιατί τα χίλια στρέμματα, που ο κ. Σιουφλιάς και η Νέα Δημοκρατία πρότειναν να χτιστούν, σας φαινόντουσαν πολλά. Είναι αλήθεια ότι η πρόταση λέει ότι θα χτιστούν περίπου τα τριπλάσια από τα χίλια;

Δεύτερον, θα πάτε με διαγωνισμό ή με απευθείας ανάθεση και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Τρίτον, γιατί κρατάτε στο σκοτάδι και εντελώς αποκλεισμένους εκτός από τους κατοίκους όλου του λεκανοπεδίου και τους Δημάρχους της περιοχής, προς τους οποίους έβγαζε προεκλογικούς δεκάρικους λόγους ο Πρωθυπουργός ως ηγέτης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τους έλεγε «Είμαι μαζί σας. Θα γίνει όλο πάρκο»;

Και τέταρτον, γιατί αυτή η απόλυτη περιθωριοποίηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής; Στο διοικητικό συμβούλιο της Ανώνυμης Εταιρείας «Ελληνικό ΑΕ», κύριε Παμπούκη, υπάρχουν εκπρόσωποι πολλών Υπουργείων, αλλά απουσιάζει εντελώς και η αυτοδιοίκηση της περιοχής και το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Τι σόι πάρκο θα γίνει χωρίς το Υπουργείο Περιβάλλοντος;

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης και ανέπτυξε τις προθέσεις και το σχέδιο της κυβέρνησης για το πάρκο του Ελληνικού:

«Θέλω να σας πω κάτι για το ποια είναι η διαδικασία, την οποία θα ακολουθήσει το Ελληνικό. Κατʼ αρχήν, θέλω να διαχωρίσουμε και μου δίνετε την ευκαιρία να το πω αυτό πάρα πολύ καθαρά, ότι υπάρχουν δύο παράλληλες διαδικασίες.

 Η μία διαδικασία είναι, πράγματι, η διαδικασία εκπόνησης ενός master plan. Πρέπει να έχουμε μία βάση. Δεν μπορεί να συζητάμε στον αέρα, εκτός αν θέλουμε να συζητάμε για να μην καταλήξουμε πουθενά.

Η δεύτερη διαδικασία είναι ότι προφανώς θα πρέπει να ακούμε, να διερευνούμε και να συζητούμε με υποψήφιους επενδυτές. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

Δεύτερον, ποια θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθήσει; Σας ανακοινώνω ότι πρώτον, θα υπάρξει δημόσια παρουσίαση του σχεδίου αυτού από τον κ. Αθεμπίγιο, ο οποίος γνωρίζετε επίσης ότι όχι μόνο είναι ένας σπουδαίος πολεοδόμος, αλλά ότι έχει και ένα πλούσιο αντιφραγκικό παρελθόν, γιατί ήταν αγωνιστής της δημοκρατίας. Αυτό, λοιπόν, θα είναι το πρώτο βήμα.

Εν συνεχεία θα υπάρξει ευρύτατη δημόσια διαβούλευση, όχι προσχηματική, γιατί πράγματι μπορεί να υπάρξουν ιδέες. Δεν συμφωνώ, όμως, ότι αυτό ανήκει σε ορισμένους δήμους, οι οποίοι εκδηλώνουν μία μαχητικότητα -λίγο πρώιμη θα έλεγα- και δίκην προθέσεως, γιατί ακόμα δεν έχει φανεί, δεν υπάρχει κάτι. Είμαστε πάντως στη διαδικασία. Σας το τονίζω αυτό και δεσμεύομαι για τη διαδικασία αυτή.

Τρίτο θέμα: Εμείς αυτό το οποίο θέλουμε από το Ελληνικό είναι κάτι το οποίο θα δώσει κοινωνικό μέρισμα σε όλη την Αττική. Το Ελληνικό είναι το όχημα για τρία σημαντικά πράγματα. Το πρώτο είναι να αναβαθμίσουμε όλη την Αττική και κατά τούτο, δεν αποτελεί –αν θέλετε- μόνο πεδίον εκφράσεως των όμορων δήμων. Όλη η Αττική θα εκφραστεί, γιατί όλους μας αφορά.

Ο κ. Υπουργός έθεσε ως κρίσιμο ζήτημα την κοινή βούληση όλων των δυνάμεων για την αξιοποίηση του χώρου που μέχρι και σήμερα ρημάζει και ξεκαθάρισε το καθεστώς κυριότητας του Ελληνικού και τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος:

«Θέλουμε να κινηθούν τα πράγματα ή θέλουμε κι εμείς να είμαστε συνεργοί στην ιδεολογία του βαλτώματος; Θέλουμε βάλτο ή θέλουμε κίνηση; Και πιστεύουμε ότι αυτή η εικόνα που επικρατεί στο Ελληνικό, μας ικανοποιεί; Εγώ περνάω από το Ελληνικό. Μας ικανοποιεί αυτή η εγκατάλειψη, αυτό το πράγμα; Πρέπει να πω, όμως, ότι παρά τις διάφορες προτάσεις που έχουν γίνει για το Ελληνικό, επειδή ίσως δεν ήταν και ρεαλιστικές προτάσεις, γιʼ αυτό το λόγο παραμένει σʼ αυτή την κατάσταση. Δεν θα προσχωρήσω εγώ σʼ αυτή την αντίληψη.

Τρίτο θέμα. Ποιος είναι ο κύριος του Ελληνικού, ο κύριος του έργου; Μετά την ένταξή του, όπως  ξέρετε, με ομόφωνη απόφαση της ΔΕΣΕ, με βάση το νόμο του fast track –τον ξέρετε γιατί τον έχουμε συζητήσει πολλές φορές- είναι 7 υπουργοί μεταξύ των οποίων μετέχει η κ. Μπιρμπίλη. Δεν υπάρχει σας διαβεβαιώνω καμία διάσταση απόψεων, ούτε το ΥΠΕΚΑ.

Τέταρτο θέμα. Μʼ αρέσει να διευκρινίζουμε. Στην Ελληνικό Α.Ε. μετέχουν οι υπουργοί στην αρμοδιότητα των οποίων υπήρχαν οι εκτάσεις της κυριότητας. Ο κ. Γερουλάνος δια της ΕΤΑ είχε κυριότητα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου διά του Υπουργείου Οικονομικών και της ΚΕΔ είχε κυριότητα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν είχε. Δεν υπάρχει καμία διάθεση αποκλεισμού. Η λειτουργία της Ελληνικό Α.Ε. είναι να συγκροτήσει νομικώς καθαρό αντικείμενο. Αλλιώς θα λέμε κουβέντες στον αέρα και τίποτα δεν θα γίνεται. Και πρέπει να σας πω ότι αυτή η κουβέντα, απʼ όσους ήθελαν να αξιοποιηθεί το Ελληνικό, έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό».

Ένα τελευταίο κομβικό σημείο. Διαγωνισμός ή μη διαγωνισμός; Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή. Κατʼ αρχήν αυτό το θέμα δεν το έχουμε κλείσει. Και τα δυο ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Αλλά αυτό το οποίο είναι αδιαπραγμάτευτο είναι ότι θα υπάρχουν πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας οι οποίες θα διασφαλίζουν διαφάνεια. Δεν πρέπει όμως να παρασυρθούμε και θέλω τη βοήθειά σας και σʼ αυτό. Άλλο η ουσιαστική διαφάνεια  και άλλο να υπηρετούμε την γραφειοκρατία της διαφάνειας. Γιατί αν εννοούμε ως διαγωνισμό κάτι το οποίο θα γίνει μετά από 7 χρόνια, τότε θα ήθελα και εγώ να  γνωρίζω  ότι είναι αυτή η κυρίαρχη αντίληψη της ακινησίας εν τοις πράγμασι, για να μην ασχολούμαι άλλο γιατί έχει τόσες ανάγκες ο κόσμος που πρέπει να προχωρήσουμε σε άλλα πεδία.

Επαναλαμβάνω, ακινησία ή κίνηση; Και θέλω σας παρακαλώ να τοποθετηθείτε καθαρά. Και είμαι βέβαιος ότι μπορεί μετά τη διαβούλευση να δημιουργηθεί ένα γνήσιο και πραγματικά όπως πρέπει κίνημα υπέρ του Ελληνικού. Αλλά γιʼ αυτό χρειάζεται καλή πίστις, θα έλεγα, την οποία είμαι βέβαιος  ότι διαθέτετε και θέλει και μια καθαρή θέση ότι τα πράγματα πρέπει να κινηθούν.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στη δευτερολογία του επέμενε να κατονομάσει ο Υπουργός τον ακριβή αριθμό των στρεμμάτων που σχεδιάζεται να χτιστούν στο Ελληνικό και τόνισε το έλλειμμα διαφάνειας που παρατηρείται αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης «μένουν στο σκοτάδι» και αναγκάζονται να εξάγουν συμπεράσματα στηριζόμενα μόνο στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Τέλος, κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την ακινησία 11 χρόνων στο θέμα του Ελληνικού:

«Τα δημοσιεύματα λένε ότι θα χτιστούν, όχι 1000 στρέμματα που σας φαίνονταν πολλά όταν τα πρότεινε η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Σουφλιάς, αλλά 3000 στρέμματα. Είναι αλήθεια ή όχι;

Επίσης, πώς σας φαίνεται να συζητάτε με τους καταριανούς την πρόταση Ασεμπίγιο που παρουσίασε προφορικά στον Πρωθυπουργό πριν ένα περίπου μήνα, στις 9 Φεβρουαρίου και εδώ να μου λέτε «δεν σας λέω τίποτα είναι ακόμα νωρίς»; Είναι ένα έλλειμμα διαφάνειας.

Επίσης, μη μου λέτε εμένα για ακινησία. Επί 11 χρόνια η υπόθεση του Ελληνικού είναι μια υπόθεση καθυστερήσεων, ψηφοθηρίας και δημαγωγίας. Πεντέμισι χρόνια ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πεντέμισι χρόνια Νέα Δημοκρατία. Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς φταίει που το έχετε αφήσει έτσι; Έχετε ξοδέψει, ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέα Δημοκρατία, 20 εκατομμύρια ευρώ για μελέτες. Έχετε κατακοροϊδέψει τους κατοίκους του λεκανοπεδίου ότι θα γίνει πάρκο και τσακωνόσασταν με την Νέα Δημοκρατία ποιος το έχει πιο μεγάλο το πάρκο στα σχέδια. Αλλά στη πράξη από τηγανίτα τίποτα.

Τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού τις καθαρίσατε στην προηγούμενη απάντησή σας πριν από 3 μήνες. Είπατε «κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να λέει ότι όλο  θα γίνει πάρκο». Ο Πρωθυπουργός τα έλεγε αυτά και δεν πιστεύω να αμφισβητείτε τη σοβαρότητά του. Να σας θυμίσω μια μετεκλογική δήλωση του Πρωθυπουργού.

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2010 είπε: Θα γίνει το Μητροπολιτικό πάρκο στην περιοχή του αεροδρομίου του Ελληνικού και θα είναι το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης.

Για να το λέει ο Πρωθυπουργός, θα ξέρει και μεγέθη.

Σας ερωτώ λοιπόν: Πόσες χιλιάδες στρέμματα θα είναι αυτό το πάρκο; Μπορείτε να μας πείτε; Τι είπε ο κ. Ασεμπίγιο στον κ. Παπανδρέου; Μήπως όλα αυτά είναι μυστικά για τη Βουλή, για τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και για τους κατοίκους όχι μόνο της περιοχής, αλλά όλου του Λεκανοπεδίου;

Ο κ. Υπουργός στη δευτερολογία του, σημείωσε ότι είναι κοινό τόπος η μομφή της λογικής της ακινησίας που επικρατούσε μέχρι σήμερα  και  τάχθηκε υπέρ της ιδέας δημιουργίας ενός κινήματος εκμετάλλευσης του Ελληνικού. Δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση προχωράει γρήγορα στην υλοποίηση του σχεδίου που περιλαμβάνει και την αξιοποίηση του διεθνούς παράγοντα. Για το δε μέγεθος του πάρκου τόνισε χαρακτηριστικά ότι:

«Υπάρχει κάποιος στη Βουλή ο οποίος υποστηρίζει ότι θα πρέπει το Ελληνικό να γίνει όλο πάρκο, έξι χιλιάδες διακόσια στρέμματα, όταν γνωρίζουμε ότι τα μεγέθη της Νέας Υόρκης, που είναι πέντε φορές μεγαλύτερη πόλη, του Λονδίνου, που είναι τρεις φορές μεγαλύτερη πόλη, είναι, όπως ξέρετε, πολύ μικρότερα; Αυτό το επιχείρημα είναι επιχείρημα κίνησης ή ακινησίας; Είναι για να κάνουμε κάτι σοβαρό, συγκροτημένο ή για να μην κάνουμε τίποτα;

Δεσμεύομαι και πάλι από Βήματος Βουλής ότι η διαδικασία αυτή θα ακολουθηθεί και ότι θα έρθει σύντομα το θέμα σε μία γενική παρουσίαση, όταν θα έχει ολοκληρωθεί.

Θέλουμε να κατακερματίσουμε το έργο, να το κάνουμε οικόπεδα και να το χτίσει ο καθένας ανάλογα με το μέγεθος της δικής του οικονομικής δυνατότητας ή θέλουμε να διατηρήσουμε την ενότητά του, να είναι ένα όχημα μεγάλης ανατροπής και αλλαγής για την Αθήνα;

Ξέρετε δεν υπάρχει ιδιοτελές συμφέρον. Εγώ σας το λέω: την κορδέλα δεν θα την κόψουμε εμείς από τη φύση του πράγματος. Εμείς θα πρέπει να χρεωθούμε ή να πιστωθούμε την έναρξη. Και αυτή η έναρξη δεν μπορεί να γίνει από έναν άνθρωπο, από μια Κυβέρνηση, πρέπει να γίνει με συμμετοχή από όλους».

Σημειωτέον ότι με αφορμή επιστολή του ανεξάρτητου βουλευτή κ. Μαρκογιαννάκη προς τον  Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την κωλυσιεργία που παρατηρείται στον ερχομό του πορίσματος για την υπόθεση Siemens για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και την απάντηση του Υπουργού Επικρατείας κ. Παμπούκη αναπτύχθηκε ένας διάλογος μεταξύ του υπουργού και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη

Ο κ. Υπουργός τοποθετήθηκε ως  εξής:

“Είναι βασική και θεμελιώδης αξία του δικού μας νομικού και πολιτειακού πολιτισμού το αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράζει ο οιοσδήποτε τις απόψεις και τις κρίσεις του, όταν βρίσκεται στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να είναι –επαναλαμβάνω- οιονεί μεμφόμενος –δεν θα πω την λέξη κατηγορούμενος. Προφανώς, η Κυβέρνηση δεν πρόκειται αυτό να επιχειρήσει να το αναιρέσει, ούτε μπορεί άλλωστε και το πόρισμα της SIEMENS θα έρθει για ανοιχτή και ελεύθερη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων”.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης απάντησε ακολούθως:

«Κύριε Υπουργέ, σημείωσα τη δήλωσή σας ότι θα έρθει το πόρισμα της Siemens και η πρόταση για συζήτηση στην Ολομέλεια, αλλά δεν κάνετε και καμία χάρη στην Ολομέλεια. Αυτή εδώ είναι θεσμική υποχρέωση. Αυτό που παραμένει -και σας το είχα ρωτήσει πριν από κάνα μήνα με επίκαιρη ερώτηση- είναι η πολιτικά ύποπτη καθυστέρηση της έλευσης του θέματος στην Ολομέλεια. Έχουν περάσει ήδη 40 μέρες. Και πάλι δεν μας είπατε το πότε. Οι κακές γλώσσες λένε ότι θα το αφήσετε για μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Θα χρησιμοποιήσετε την περίοδο μέχρι τότε για διαβουλεύσεις άτυπες με την Νέα Δημοκρατία -γιατί τα δυο κόμματα είναι  μπλεγμένα, πρόσωπα από τα δυο κόμματα και τα ταμεία των δυο  κομμάτων- και μετά μπορεί να το χρησιμοποιήσετε και στο βωμό ενδεχόμενων εκλογικών σχεδιασμών».