Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/10/2003

Επίσκεψη του Προέδρου του Συνασπισμού στην Καρδίτσα

Την Καρδίτσα επισκέπτονται την Πέμπτη 2/10 ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος μαζί με τον Κ.Πουλάκη, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ συναντήθηκε με το Νομάρχη Β. Αναγνωστόπουλο και τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, με τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Καρδίτσας κ. Ματζιάρα και τους Δημάρχους κ. Πάπαλο Δήμος Κάμπου, Φ. Παπαντώνη, δήμαρχο Νεβρόπολης, Γ. Κώτσο Δήμαρχο Μουζακίου, Θ. Σκαμπαρδώνη, Δήμαρχο Ιτάμου, Κ. Κούτρα Δήμαρχο Ρεντίνας, Β. Μόσχο Δήμαρχο Ταμασού, Β. Καραδήμο δήμαρχο Παλαμά και Δημ. Τσιαντή Δήμαρχο Πλαστήρα, μέλη της ΤΕΔΚ Νομού Καρδίτσας και ενημερώθηκε για την αρνητική κατάσταση που επικρατεί στο νομό καθώς και για τις εφιαλτικές προοπτικές ανεργίας από την αποδιάρθρωση της γεωργίας και τις συνέπειες στην απασχόληση και το εισόδημα από τη ΝΕΑ Κοινή Αγροτική Πολιτική στα βασικά προϊόντα του νομού, βαμβάκι και καπνά, χωρίς να υπάρχει εναλλακτικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης των αγροτών και αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.

Τέλος ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος παραβρέθηκε σε ειδική εκδήλωση του Δήμου Καρδίτσας προς τιμή του σκηνοθέτη Θ.Αγγελόπουλου και το βράδυ θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΝ Καρδίτσας.

Σε συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

Για το νομό Καρδίτσας

Η Καρδίτσα βιώνει τον παραγκωνισμό της περιοχής και τον εμπαιγμό της κοινωνίας. Στην Καρδίτσα σκοντάφτεις πάνω στις ανισότητες και την καθήλωση. Δεν βλέπεις την ανάπτυξη. Μέσα στο νομό, αλλά και σε σχέση με τους άλλους νομούς, οι αποκλίσεις είναι φανερές σε όλους τους κρίσιμους κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς.
Στην 37η θέση με βάση το ΑΕΠ και στην 43η θέση με βάση το κατά κεφαλή εισόδημα, η Καρδίτσα είναι τυπική περίπτωση των συνεπειών από την αποδιάρθρωση του αγροτικού τομέα και την έλλειψη εναλλακτικού αναπτυξιακού προγράμματος.
Η συνεχής αύξηση του κόστους ζωής σε συνδυασμό με την μείωση των τιμών των προϊόντων και την αύξηση του κόστους παραγωγής έχουν σπρώξει προς τα πίσω το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένα από τα μεγάλα έργα υποδομής, που θα άλλαζαν αυτή την πραγματικότητα δεν έχει προχωρήσει, παρά τις συνεχείς κυβερνητικές υποσχέσεις.

Για τους μισθούς και τα εισοδήματα

Η κυβερνητική διγλωσσία και δημαγωγία προκαλεί την κοινωνία.
Η μέχρι χθες ισχυρή οικονομία του κ. Σημίτη σήμερα δεν αντέχει τίποτε άλλο παρά ένα ευρώ για τις συντάξεις αγροτών και άλλων συνταξιούχων, μισό ευρώ για τον άνεργο και δύο ευρώ για τους μισθωτούς την ημέρα.
Η οικονομία, από ισχυρό χαρτί για τον κ. Σημίτη, σήμερα εμφανίζεται να μην αντέχει και να απειλείται από τους μισθούς και τα εισοδήματα των εργαζομένων.
΄Ολες οι κυβερνήσεις παπαγαλίζουν αυτή την απειλή, όταν αποτυγχάνει η οικονομική τους πολιτική. Ποτέ δεν είπαν το ίδιο για την ακρίβεια και τον γιγαντισμό των κερδών.
Με τον μύθο των αντοχών της οικονομίας, η κυβέρνηση επιβάλλει ένα νέο δόγμα, το δόγμα της αντοχής στη φτώχεια. Κάνει την εισοδηματική καθήλωση νόμο για τους πολλούς και για τον εαυτό της κρατάει το ρόλο του θεματοφύλακα των επιχειρηματικών κερδών. Αρνείται την αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος και πλούτου, με κοινωνική δικαιοσύνη, ώστε να εξισορροπηθεί το χάσμα μεταξύ μεγέθυνσης της οικονομίας και δυνατότητας των πολλών να έχουν δίκαιο κι αναγκαίο μερίδιο συμμετοχής.
Η αναδιανομή εισοδημάτων είναι ευθύνη των κυβερνήσεων που πιστεύουν στην κοινωνική πολιτική και όχι της αγοράς, που λειτουργεί στο όνομα του ανταγωνισμού και του κέρδους.

Για την οικονομία, τα εισοδήματα, τον Προϋπολογισμό

Η ελληνική κοινωνία σπάει τα μούτρα της στον τοίχο του κυβερνητικού εμπαιγμού. Πριν ένα μήνα είχαμε την εποχή των παροχών, μετά έναν μήνα, σήμερα, έχουμε την εποχή των περικοπών.
Από παροχές σε περικοπές και από υποσχέσεις σε εμπαιγμούς.
Αυτό είναι το εκκρεμές του πολιτικού συστήματος στα χέρια και αυτής της κυβέρνησης.

Για την συμμετοχή του κ. Σκοτινιώτη στην εκδήλωση της ΑΕΚΑ, παρουσία του κ. Χρυσοχοϊδη για την Κεντροαριστερά

Η συμμετοχή του κ. Σκοτινιώτη στην εκδήλωση που έγινε ήταν προσωπική του συμμετοχή. Ο ΣΥΝ αρνήθηκε να μετάσχει για λόγους ιδεολογικούς, πολιτικούς και ηθικούς.
Θέλω να πιστεύω ότι και ο κ. Σκοτινιώτης, με όσα άκουσε σ΄ αυτή την εκδήλωση από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ τον κ. Χρυσοχοϊδη θα έβγαλε τα σωστά συμπεράσματά του.
Από την πλευρά μου θέλω να πω ότι το ήθος της Αριστεράς είναι αδιαπραγμάτευτο. Εμπλουτίζεται και γίνεται αξιόπιστο όταν είμαστε με τον κόσμο που βρίσκεται στο πόδι και στους δρόμους, διεκδικώντας διαφορετική κυβερνητική πολιτική. Εμείς θέλουμε να είμαστε κοντά στον κόσμο που διεκδικεί εναλλακτική πολιτική και δεν έχουμε χρόνο να ασχολούμαστε με φληναφήματα περί κεντροαριστεράς, ερήμην του πραγματικού προσώπου της κυβέρνησης και της πολιτικής της.

To Γραφείο Τύπου